Преди се смяташе, че нощният сън с продължителност от 6.5 до 7.5 часа удължава живота.

Получените нови резултати, свързващи продължителността на живота на жените с нощния сън, въз основа на анализ на данни, събрани за период от 14 години, показва, че най-дълго от всички жени живеят тези, които спят от 5 до 6 и половина часа в денонощие. 4 часа сън са малко, а 7 вече са прекалено много.

Група учени начело с доктора на медицинските науки и професор по психиатрия Ф. Крипк от Калифорнийския университет /Сан-Диего/ повторили изследването, което били проведено по-рано, в периода между 1995 и 1999 г.

Първоначално експериментът обхванал 459 жени от щата на възраст от 50 до 81 г. Изследователите наблюдавали нивото на тяхното самочувствие, качеството и продължителността на съня, като си поставили за цел да определят дали времетраенето на съня е свързано с дълголетието.

След 14 години учените отново потърсили жените взели участие в изследването, проведено през 90-те години. Оказало се, че от 444 участнички в експеримента 86 вече били починали.

В предходното изследване се установило, че нощният сън с продължителност от 6.5 до 7.5 часа удължава живота. Тези резултати били получени чрез анкетиране на доброволците.

Но в настоящото проучване, доктор Крипк и неговите колеги използвали устройства, които се прикрепвали към китката и с тяхна помощ можело да се определи каква е интензивността на фазите на съня и тяхната продължителност. Резултатите от ново изследване се оказали по-различни.

При по-обективното – инструментално измерване на параметрите на съня, с най-добри шансове за по-дълъг живот се оказали жените, които спели от 5 до 6 и половина часа в денонощието.

„Жените, които спят по-малко от 5 часа или повече от 6 и половина часа са с по-малка вероятност да преживеят следващите 14 години“ – твърди ръководителят на изследването професор Крипк.

А жените, които спят общо 5 или 6 часа, изобщо нямат повод за притеснение, това е оптимално за дълголетието. Може да се каже, че това е идеалната продължителност на съня на жените от Сан Диего.“

В рамките на изследванията на Крипк бяха направени и други открития. В частност – сред жените в напреднала възраст рискът от настъпване на смърт поради прекъсване на дишането /сънна апнея – характерен спътник на нощното хъркане/по време на сън.

Апнеята е свързана с определен риск за 50 и 60-годишните, въпреки след тази възраст, според професор Крипк, не представлява опасност. Все пак изследването се отнася за жени от град Сан Диего.

В тази връзка да се отбележи, че през изминалата година бяха публикувани резултатите от изследване, от които се установи, че поради продължително недоспиване могат да възникнат заболявания на стомашно-чревния тракт.

Сънят е необходим на човека, за да се възстанови и набере сили. Смята се, че по време на нощния отдих мозъкът обработва акумулираната през светлата част от денонощието информация.

Американските учени от Центъра по невробиология на щата Пенсилвания твърдят, че при продължително недоспиване е възможно разрушаване на неврони.

Поради това човек е възможно да развие невродегенеративни заболявания, например болест на Алцхаймер. Освен в случаите, при които съществува предразположеност.

Но американските учени предполагат, че недостигът на сън може да се отрази не само на мозъка, но и на състоянието на вътрешните органи, тъй като по време на нощният отдих органите и тъканите на тялото се обновяват.