Учените предлагат нова идея за откриване на мозъчни състоянияq включително Алцхаймер - кожен тест.

Тяхната работа, която е на ранен етап, намира същите анормални протеини, които се натрупват в мозъка при такива нарушения, в кожата. Ранното диагностициране е ключът към предотвратяване на разрушаването на мозъчната тъкан при деменция, която може да протече в продължение на години.

Но експерти заявиха, че дори по- напредналите изследвания, включително на гръбначно-мозъчната течност, все още не са напълно готови за масово ползване.

Мозъчен биомаркер

Следователите търсят подходящи биомаркери в организма- молекули в кръвта или издишания въздух, които могат да бъдат измерени прецизно и издават надежден сигнал, ако някое мозъчно заболяване е налице.

Д-р Илдефонсо Родригез- Лейва и негови колеги от университета в Сан Луис Потоси, Мексико, смятат, че чрез кожата могат да се разкрият скрити мозъчни увреждания.

Кожата има същия произход като мозъчната тъкан в развитието на ембриона и следователно може да бъде добър начин за разкриване на нещата, които се случват в съзнанието ви на по-късна възраст.

Изследвания на хора с Паркинсон също показват, че протеиновите депозити, които се натрупват в мозъка, се срещат в това състояние и в кожата. За тестовете, изследователите са назначили 65 доброволци, 12, които са били здрави и останалите 53, които са имали болестта на Паркинсон, Алцхаймер или друг вид деменция.

Биопсии зад ухото показват протеинови депозити. По- конкретно, учените проверяват за наличието на два протеина- тау и алфа- синуклеин.

Хората с болестта на Алцхаймер или Паркинсон са с повишени нива на тези два протеина в тялото си, в сравнение със здравите пациенти и тези с друг вид деменция. Болестта на Паркинсон води до много по- високи нива на алафа- синуклеин.

Д-р Родригез- Лейва, който скоро ще представи констатациите си относно този вид изследвания на годишната среща на Американската академия по неврология, заяви: „ Необходими са още изследвания, за да се потвърдят тези резултати, но те определено са вълнуващи, защото лекарите могат евентуално да започнат използването на кожни биопсии всекидневно върху пациентите си, за да научат повече за тези заболявания.

Д-р Артър Роач, американски директор на изследвания и развитие на Паркинсон, заяви: „ Този вид изследвания на кожата ще осигурят максимално интензивна и точна диагноза в по ранен стадии при мозъчните заболявания”

„ Все още има нужда от повече иновации в тази област - в момента няма начин да се диагностицира окончателно болестта на Паркинсон”, добави той.

Д-р Саймън Ридли, който работи по разучаването на болестта на Алцхаймер, каза, че е твърде рано да се каже дали тестовете на кожата могат да станат лесно достъпни за хората.

Той добави, че изследванията в областта на биомаркерите в цереброспиналната течност- течност, която заобикаля главния и гръбначния мозък- е во по- напреднал стадий, но въпреки това все още не може да бъде прието за рутинни тестове.

В заключение може да се каже, че тестовете на кожата вероятно ще се окажат един много добър метод, по който да се изследват нивата на протеините в областта на мозъка. Освен, че те дават по- точна диагноза, успяват и да го направят за по-кратко време. Но изследователите се нуждаят от повече време, за да ги разучат напълно.