Кръстословиците – едни от популярните интелектуални развлечения на човечеството.

Но най-спорният въпрос, който се опитват да разрешат учени и лекари е дали кръстословиците действат като профилактика на болестта на Алцхаймер.

Отчитайки растящият брой на хора с деменция, отговорът е много важен, особено за тези, които вече са над 50 години.

Какво казва днес науката за кръстословиците и здравето, наистина ли те притежават оздравяващ ефект?

Болест на Алцхаймер и кръстословици – кокошката или яйцето?

Кръстословиците се превръщат в много популярен начин за профилактика на дегенеративни заболявания на мозъка.

В САЩ основно любители на оздравителни кръстословици са хората от поколението на бейби бума, родени в края на 40-те и началото на 50-те години.

А какво казват изследванията?

През юли 2017 г. екип от учени от Лондонския университет представя резултати от проучване на 17 000 души над 50. Изследователите се интересували колко често участниците решават кръстословици.

Оказва се, че мозъкът на тези, които редовно се забавляват с кръстословици, е с 10 години по-млад от биологичната възраст.

Също така по-добре се справяли с анализ на текст и демонстрирали по-добра краткотрайна памет, отколкото хората, които не обичали да решават кръстословици.

Освен това, колкото повече време участниците в проекта прекарвали в решаване на такива словесни главоблъсканици, толкова по-добри били резултатите.

Коя е кокошката и кое яйцето, всеки път при провеждане на такива изследвания учените си задават въпроса – кое е първото?

Кръстословиците и другите главоблъсканици ли подмладяват мозъка или по-активният и здрав мозък изпитва нужда от интелектуални игри, а не да гледа сериали?

Учените не се съмняват напразно

Проблемът е, че в научните списания, които показват безполезност на кръстословиците, са публикувани толкова статии, колкото и за ползата от тях.

Затова със 100% увереност не може да се твърди, че кръстословиците предпазват от заболявания на Алцхаймер трудно може да се каже.

По-скоро хората, които са по-образовани или постоянно се занимават с умствена дейност, имат нещо като когнитивен резерв.

Когато започнат измененията на мозъка, свързани с болестта на Айлцхаймер, това им позволява в значителна степен да отложат появата на първите симптоми.

Кръстословици, физически натоварвания или компютър?

Ако сравним кръстословиците с други методи, препоръчани от учени и лекари за съхранение на яснотата на ума в напреднала възраст, то игрите на думи губят категорично.

Физическите упражнения, изучаването на чужди езици, компютърните игри – всички тези занятия се оказват по-ефективни за профилактика на болест на Алцхаймер, отколкото отгатването на кръстословици.

Физическите натоварвания, дори са важни в по-голяма степен от другите занятия, тъй като водят до полезни структурни изменения в главния мозък и така подобряват неговата функция.

Тревожност и концентрация

Учените от Калифорнийския университет в Бъркли твърдят, че с помощта на кръстословици можем да се борим с проявленията на тревожност при възрастните.

Изобщо, тревожните хора често си намира безсмислено, но разсейващо ги от тягостните мисли, занимание.

Трудно се съсредоточават върху нещата, изискващи от тях концентрация и осъзнат подход.

Такива са оформяне на документи и дори гладене на бельо.

А за концентрацията и логиката отговаря префронталната кора на главния мозък, но активирането на тази зона при тях не се получава.

Това е причината и хората с повишена тревожност често да намират успокоение в безкрайните мелодраматични сериали.