Естроген е основният хормон на женския организъм. Образува се не само при хората, но и от всички гръбначни животни, а също и при някои насекоми.

Естрогенът е с древна еволюционна история. Дори в неговото название, произхождащо от гръцки, са заложени основите на женския организъм – вдъхновението като навик за интимна страст и производител, като следствие от интимни желания.

В еволюционния процес на управление на женския организъм днес се намесват и други вещества, които не се образуват вътре в тялото.

Това са специфични съединения, притежаващи естрогенна активност. И те могат да влияят силно на здравето и на способността за зачеване. Става въпрос за ксеноестрогените, които попадат в тялото отвън.

Ксено-, фито- и микоестрогени – откъде се появяват

Освен естественият естроген има и цял спектър вещества, които се синтезират от човечеството или се образуват в природата.

  • Фитоестрогени – растителни продукти,  на растенията.
  • Микоестрогени се образуват от някои гъбички;
  • Ксеноестрогени, от гръцки ксено е чужд, това са синтетично хормонални съединения с естрогенна активност.

Не всички тези вещества са със стероидни хормони като човешкият естроген, но могат да влияят на процесите на организма. фитоестрогени са много, но за изразена реакция се налага да се приемат в големи количества.

Микоестрогените на практика не влияят на организма, тъй като концентрацията на гъбичките в тях е незначителна. А нивото на съдържание на ксеноестрогени в околната среда нараства с всеки изминал ден.

Тези компоненти са създадени със съвсем други цели, но при попадане в организма по сходен с естрогените начин.

В крайна сметка възниква хормонален дисбаланс – в допълнение към собствените хормони в тялото се появяват твърде много вещества, въздействащи по типа на естрогена. Защо това е опасно?

Най-силно излишъкът от подобни на естроген вещества влияе на жените. Най-яркото проявление е рак на млечната жлеза, в 4 от 5 случаи при диагностика на тумори от този тип се открива излишък от естрогени в организма.

Тази болест е хормон-рецептор положителна, и терапията се провежда с потискане на синтеза на естрогени и проследяване на пътищата на постъпване на ксеноестрогени в организма.

Изследване от 2009 г. установява изненадваща връзка между храненето на жени от южните провинции на Китай и тяхното здраве.

Тези, които през деня ядели повече от 10 грама пресни местни гъби или 4 грама сухи, 2 пъти по-рядко се развивал рак на млечната жлеза.

Съчетанието на местни гъби и на зелен чай понижавало риска от онкологични заболявания с 90%.

За потискането на пролиферативните ефекти на естрогена помагат и други храни, например, соята в последно време активно се изучава като алтернатива на хормонална терапия при високи нива на естрогени.

Къде се съдържат ксеноестрогени

За първи път за влиянието на ксеноестрогените върху здравето се заговори през 70-те години на миналия век. Причина за това става скандал с медицинския препарат диетил-стилбестрол със съдържание на ксеноестрогени.

Използва се от 1938 г. в САЩ и Европа от милиони жени за предпазване от спонтанен аборт и за задържане на бременността.

Според заключенията на мащабни изследвания за здравето на бебетата, родени в рамките на почти 3 десетилетия от началото на приложението на тази терапия, се оказва, че момичетата са с повишен риск от развитие на тежки онкологични заболявания, патологии на пикочните пътища.

Случаите на извънматочни бременности, на ранна менопауза и на безплодие, нарушения на менструалния цикъл са много повече, вследствие на приема на препарата с ксеноестрогени за задържане.

При момченцата, чиито майки приемали от този препарат, се установяват повишени нива на мъжко безплодие, рак на тестисите, крипторхизъм, аномалии в структурата на пениса. Всичко е това вследствие на приема на ксеноестрогени.

Препаратът, разбира се, е забранен за изписване по време на бременност. Но опасността остава, тъй като ксеноестрогени присъстват почти навсякъде. Със сходен ефект са веществата, които са за масово потребление, сред които бисфенол А.

Предупреден – наполовина въоръжен

Решението е да се използват безопасни видове пластмаса за съдове за хранене или най-малкото в тях да не се слагат горещи храни или напитки.