Ламблиоза или жирардиаза представлява заразяване на тънките черва с едноклетъчния организъм, наречен Giardia lambliа.

Хората се заразяват с него чрез неволно поглъщане на неговите цисти, които често се срещат във води, замърсени от непречистен отпадъчни води или от животински отпадъци.

В развитите държави заболяването се открива при 2-5% от хората, а в развиващите се държава, в която група попада и България, процентът на заразените може да достигне 33% от населението. И въпреки това в САЩ ламблиозата е най-честото чревно паразитно заболяване. Когато пътуващите в чужбина развият диария, тя в повечето случаи е причинена от Giardia lambliа.

Какви са причините?

Цистите на едноклетъчния организъм могат да се окажат в тялото на човека по много различни начини:

От замърсени водоизточници - Giardia lambliа е най-честата причина за диария от замърсена вода. Източници на заразената с бактерията вода могат да бъдат обществени басейни, в които водата не се филтрира и обработва правилно.Водата в сладководните басейни като реки, езера и язовири, в които се къпят хора, също е потенциален източник на зараза.

Замърсени храни , които са били приготвени от заразен човек или храната е била измита в замърсена вода, която е била изложена на тор.

Директен контакт със заразен човек – заразяването може да се осъществи и поради неподдържането на добра хигиена и най-често инфектирането се случва в детските градини, старческите домове или при орален или анален сексуален контакт. Около 50 % от децата се заразяват с Giardia lambliа в детските градини, а 20% от заразените сексуално активни хомосексуални мъже изхвърлят цисти в изпражненията си. Членовете на семейството, служителите в детските градини, както и хората, които са били в контакт с изпражненията на заразения, също са изложени на риск от инфектиране.

Какви са симптомите?

Жиардиазата може да се прояви по различни начини. Някои хора могат да бъдат носители паразита и да нямат никакви оплаквания, но Giardia lambliа води до изхвърлянето на цисти с изпражненията. При други хора могат да се появят остри или хронични диарични разстройства 1-2 седмици след преглъщането на цистите.

Остро диарично разстрайство:

Диария – до 90% от хората с жиардиаза се оплакват от диария. Фецесът се описва като воднист и обилен в началото на заболяването. С напредването му изпражненията стават мазни, лошо миришещи. Кръв, гной или слуз обикновено не се откриват във фецеса. Симптомите могат да продължат от 1 до няколко седмици.
Загуба на тегло;
• Подуване на корема, коремни спазми, съпроводени с прекомерно образуване на газове с остра миризма на сяра.
В редки случаи гадене, повръщане, треска, обрив или запек.

Хронично диарично разстройство:

Диария – фецесът често е мазен, лошо миришещ, жълтеникав на цвят и могат да се редуват диария и запек;
• Коремната болка може да засилва при хранене;
• Загуба на тегло;

Лечение на ламблиоза

• Пийте течности като спортни напитки, разредени плодови сокове, газирана вода, тоник или джинджифилова бира, бульони и супи. Течностите трябва да бъдат приемани в малки количества на често през целия ден. Избягвайте прием на напитки, съдържащи кофеин.
Смучете ледени кубчета, за да предпазите тялото си от дехидратация, ако течностите не ви понасят.
• След 12 часа може да включен прием на по-твърда храна като картофи, макарони, ориз, препечен хляб, зърнени храни, бисквити и варени зеленчуци.
Избягвайте пикантни, мазни и пържени храни.