Ламблиоза или жирардиаза представлява заразяване на тънките черва с едноклетъчния организъм, наречен Giardia lambliа.

Хората се заразяват с него чрез неволно поглъщане на неговите цисти, които често се срещат във води, замърсени от непречистен отпадъчни води или от животински отпадъци.

В развитите държави заболяването се открива при 2-5% от хората, а в развиващите се държава, в която група попада и България, процентът на заразените може да достигне 33% от населението. И въпреки това в САЩ ламблиозата е най-честото чревно паразитно заболяване. Когато пътуващите в чужбина развият диария, тя в повечето случаи е причинена от Giardia lambliа.

Какви са причините?

Цистите на едноклетъчния организъм могат да се окажат в тялото на човека по много различни начини:

От замърсени водоизточници - Giardia lambliа е най-честата причина за диария от замърсена вода. Източници на заразената с бактерията вода могат да бъдат обществени басейни, в които водата не се филтрира и обработва правилно.Водата в сладководните басейни като реки, езера и язовири, в които се къпят хора, също е потенциален източник на зараза.

Замърсени храни , които са били приготвени от заразен човек или храната е била измита в замърсена вода, която е била изложена на тор.

Директен контакт със заразен човек – заразяването може да се осъществи и поради неподдържането на добра хигиена и най-често инфектирането се случва в детските градини, старческите домове или при орален или анален сексуален контакт. Около 50 % от децата се заразяват с Giardia lambliа в детските градини, а 20% от заразените сексуално активни хомосексуални мъже изхвърлят цисти в изпражненията си. Членовете на семейството, служителите в детските градини, както и хората, които са били в контакт с изпражненията на заразения, също са изложени на риск от инфектиране.

Какви са симптомите?

Жиардиазата може да се прояви по различни начини. Някои хора могат да бъдат носители паразита и да нямат никакви оплаквания, но Giardia lambliа води до изхвърлянето на цисти с изпражненията. При други хора могат да се появят остри или хронични диарични разстройства 1-2 седмици след преглъщането на цистите.

Остро диарично разстрайство:

Диария – до 90% от хората с жиардиаза се оплакват от диария. Фецесът се описва като воднист и обилен в началото на заболяването. С напредването му изпражненията стават мазни, лошо миришещи. Кръв, гной или слуз обикновено не се откриват във фецеса. Симптомите могат да продължат от 1 до няколко седмици.
Загуба на тегло;
• Подуване на корема, коремни спазми, съпроводени с прекомерно образуване на газове с остра миризма на сяра.
В редки случаи гадене, повръщане, треска, обрив или запек.

Хронично диарично разстройство:

Диария – фецесът често е мазен, лошо миришещ, жълтеникав на цвят и могат да се редуват диария и запек;
• Коремната болка може да засилва при хранене;
• Загуба на тегло;

Лечение на ламблиоза

Здравето е от изключителна важност, особено когато става въпрос за борбата със заболявания като ламблиозата. Това е усложнение, което може да се справи с диета и специфични подходи към храненето.

Въпреки че ламблиозата е заболяване, предизвикано от паразити, добрата диета може да окаже значително влияние върху протичането и възстановяването от него.

Когато сте в процес на лечение на ламблиоза, хидратацията е ключов елемент. Поддържането на добро ниво на течности в организма е от съществено значение за справянето със симптомите и възстановяването.

Напитките като спортни напитки, разредени плодови сокове, газирани води, тоник или джинджифилова бира са препоръчителни поради тяхното увеличаване на хидратацията и осигуряването на електролити в организма.

Важно е да се консумират в малки количества през целия ден, за да се избегне претоварването на стомаха и да се поддържа постоянен прием на течности.

Ако усвояването на течности е затруднено или ако има симптоми на дехидратация, смученето на ледени кубчета може да бъде полезно. Това може да помогне за укрепване на организма и предотвратяване на дехидратацията, осигурявайки допълнителна хидратация директно към органите.

Когато става въпрос за храната, следва да се обърне внимание на лека, лесна за усвояване и нискозахранваща храна.

След 12 часа от началото на лечението с лекарства се допуска включването на по-твърди храни като картофи, макарони, ориз, препечен хляб, зърнени храни, бисквити и варени зеленчуци. Тези видове храни предоставят необходимите въглехидрати и осигуряват енергия за организма, като същевременно са лесни за усвояване.

Избягването на пикантни, мазни и пържени храни е от съществено значение по време на лечение на ламблиоза. Тези видове храни могат да дразнят стомаха и да увеличат неприятните симптоми, които се свързват със заболяването.

Освен храната и напитките, отдихът и намаляването на стреса са също от значение за възстановяването. Чрез поддържане на здравословен начин на живот и спазване на указанията на лекаря, вие се осигурявате, че сте на прав път към изцеление и възстановяване от ламблиоза.

Неизменната цел трябва да бъде подобряването на общото състояние на здравето с помощта на правилната диета, достатъчно количество течности и спазване на медицинските указания. Това може да ускори процеса на възстановяване и да намали негативните последици, свързани с ламблиозата.