Описание

Некротизиращ ентероколит представлява инфекция и възпаление на червата. Най-често се среща при бебета, които се раждат преждевременно. Повечето новородени успяват да се излекуват и продължават да живеят нормално в добро здравословно състояние.

Но ако инфекцията стане много тежка, е възможно да предизвика сериозни увреждания на червата, които могат да бъдат смъртоносни. Някои деца, развили заболяването имат хронични проблеми с растежа или развитието си.

Заболяването се появява обикновено в първите 2 седмици след раждането. Но това може да се случи до 3 месеца след раждането.

Какви са симптомите?

Симптомите на това заболяване са важни за ранното му откриване, като се има предвид, че те често варират в зависимост от степента на засегнатост и общото здравословно състояние на детето.

Некротизиращият ентероколит е познат със своите разнообразни и понякога обманливи симптоми. Преди всичко, изявленията на това състояние включват изменения в коремната област.

Подут, чувствителен, зачервен или лъщящ се корем може да бъде ранен знак. Това е често съчетано с необичайни червеникави, тъмни или кървави изпражнения, които са и друг важен индикатор за възможно развитие на NEC.

Състоянието често се проявява със специфични физически проявления. Нестабилната телесна температура е един от важните симптоми, като детето може да има висока температура, последвана от втрисане или понижена температура, което също може да бъде тревожен знак за родителите и здравните специалисти. Ускорената сърдечна дейност и дишане са често свързани с NEC поради стреса върху организма на бебето.

Други симптоми, които биха могли да се наблюдават, включват отказ на детето да се храни, повръщане, което може да бъде свързано с неспособността му да задържи храната, както и намалена енергичност и активност.

Тези признаци са особено тревожни, тъй като нормално активните и жизнени деца внезапно проявяват необичайни признаци на слабост и безразличие към храненето.

Диагностицирането на NEC обикновено изисква комплексен подход, включващ клинични изследвания, като рентгенови снимки на корема, кръвни изследвания и други процедури за оценка на функционирането на червата.

Лечението зависи от тежестта на състоянието, като включва наблюдение, интравенозни течности, антибиотици и в някои случаи хирургични мерки, ако има компликации.

Важно е родителите да бъдат информирани за потенциалните рискове и симптомите на NEC, особено ако имат новородено с ниско тегло или преждевременно раждане.

При появата на подозрителни симптоми, те трябва незабавно да потърсят медицинска помощ, тъй като бързото действие може да бъде от съществено значение за успешното лечение на заболяването.

Какви са причините?

Лекарите не знаят със сигурност от какво се причинява това състояние. Предполага се, че се дължи неправилно функциониране на храносмилателната и имунната система. Това може да се случи, когато бебето е родено преждевременно или са възникнали усложнения при бременността или раждането.

Специалистите не са наясно дали некърменето на бебето и захранването с изкуствена храна могат да причинят заболяването. Но е установено, че болестта е много по-рядка при новородените, които се хранят с майчината кърма.

Лечение на некротизиращ ентероколит

Лечението протича в болница в неонатално интензивно отделение и продължава между 3 и 10 дни. Но може да продължи и по-дълго, ако състоянието на детето е тежко. Лечението се състои във венозно хранене, антибиотици и се поставя тръба от носа в стомаха на детето, чрез която се отстраняват излишните течности и газове в червата.

Ако бебето ви не се повлиява от лечението или се появи отвор в стената на червата, може да се наложи операция.При от 1 от 4 случая на заболяването, се налага операция. Хирургичното лечение се извършва на 2 етапа чрез два операции като се прави преценка дали да бъдат в една и съща седмица или да разсрочат в рамките на месеца.

При първата операция се премахват увредените части на червата и се създава колостомия – отвор на дебелото черво в предната коремна стена или отвор на тънкото черво /илеостомия/ с цел да се извежда чревното съдържание през коремната кухина, за тази цел се използват торбички, в които се отвежда чревното съдържимо.

Тези процедури осигуряват излекуването на червата. И след това се извършва втората операция, при която се затваря стомата и чревното съдържимо отново преминава нормално.

След лечението бебето ще бъде изписано от болницата, като то трябва започне да се храни добре и да спре да губи тегло. Медицинските сестри могат да ви покажат как да храните и да се грижите за детето си у дома.

Нормално е да чувствате напрегнати, когато детето ви има здравословни проблеми. Може да ви се стори стресиращо да гледате как бебето ви влиза в болница още в първите месеци от неговия живот.

Можете да почувствате разочаровани от това, че не можете да държите детето си толкова често, колкото искате или че не можете да го кърмите. Ще се почувствате по-добре, ако поговорите за притесненията ви с някой близък.

Не се срамувайте да питате педиатъра на детето ви, ако не разбирате нещо свързано с лечението или здравословното му състояние.