Описание

Некротизиращ ентероколит представлява инфекция и възпаление на червата. Най-често се среща при бебета, които се раждат преждевременно. Повечето новородени успяват да се излекуват и продължават да живеят нормално в добро здравословно състояние.

Но ако инфекцията стане много тежка, е възможно да предизвика сериозни увреждания на червата, които могат да бъдат смъртоносни. Някои деца, развили заболяването имат хронични проблеми с растежа или развитието си.

Заболяването се появява обикновено в първите 2 седмици след раждането. Но това може да се случи до 3 месеца след раждането.

Какви са симптомите?

Симптомите зависят от това колко тежко е състоянието на детето. Най-често те са:

• Подут, чувствителен, зачервен или лъщяща кожа на корема;
• Констилация;
• Тъмни, червеникави или кървави изпражнения;
• нестабилна телесна температура;
• Втрисане и висока температура;
• Ускорена сърдечна дейност и дишане;
• Децата отказват да се хранят;
• Повръщане;
• Децата са по-малки енергични от обичайното;

Какви са причините?

Лекарите не знаят със сигурност от какво се причинява това състояние. Предполага се, че се дължи неправилно функциониране на храносмилателната и имунната система. Това може да се случи, когато бебето е родено преждевременно или са възникнали усложнения при бременността или раждането.

Специалистите не са наясно дали некърменето на бебето и захранването с изкуствена храна могат да причинят заболяването. Но е установено, че болестта е много по-рядка при новородените, които се хранят с майчината кърма.

Лечение на некротизиращ ентероколит

Лечението протича в болница в неонатално интензивно отделение и продължава между 3 и 10 дни. Но може да продължи и по-дълго, ако състоянието на детето е тежко. Лечението се състои във венозно хранене, антибиотици и се поставя тръба от носа в стомаха на детето, чрез която се отстраняват излишните течности и газове в червата.

Ако бебето ви не се повлиява от лечението или се появи отвор в стената на червата, може да се наложи операция.При от 1 от 4 случая на заболяването, се налага операция. Хирургичното лечение се извършва на 2 етапа чрез два операции като се прави преценка дали да бъдат в една и съща седмица или да разсрочат в рамките на месеца.

При първата операция се премахват увредените части на червата и се създава колостомия – отвор на дебелото черво в предната коремна стена или отвор на тънкото черво /илеостомия/ с цел да се извежда чревното съдържание през коремната кухина, за тази цел се използват торбички, в които се отвежда чревното съдържимо.

Тези процедури осигуряват излекуването на червата. И след това се извършва втората операция, при която се затваря стомата и чревното съдържимо отново преминава нормално.

След лечението бебето ще бъде изписано от болницата, като то трябва започне да се храни добре и да спре да губи тегло. Медицинските сестри могат да ви покажат как да храните и да се грижите за детето си у дома.

Нормално е да чувствате напрегнати, когато детето ви има здравословни проблеми. Може да ви се стори стресиращо да гледате как бебето ви влиза в болница още в първите месеци от неговия живот.

Можете да почувствате разочаровани от това, че не можете да държите детето си толкова често, колкото искате или че не можете да го кърмите. Ще се почувствате по-добре, ако поговорите за притесненията ви с някой близък.

Не се срамувайте да питате педиатъра на детето ви, ако не разбирате нещо свързано с лечението или здравословното му състояние.