Група учени от Националния научен институт за състоянието на околна среда – NIEHS, твърдят, че етеричното масло от лавандула, което влиза в състава на много козметични средства, може да способства за аномален растеж при подрастващи момичета.

От лавандула гърдите растат преждевременно

Съобщенията за предизвикана от масла от лавандула предпубертетна гинекомастия – растеж на гърдите преди началото на пубертетния период, са се появявали и по-рано, но сега учените анализират механизмите на този феномен.

В рамките на изследванията учените наблюдавали 4-ма души на възраст преди пубертета – 3 момиченца и 1 момченце. При тях се установил преждевременен растеж на окосмяване и изразено увеличаване на млечните жлези.

И двете явления се преустановяват, след като престават да използват козметични продукти, съдържащи лавандула.

Изследователите установяват, че някои компоненти на етеричното масло на лавандула имитират естроген и блокират тестостерона, тоест могат да бъдат причина за гинекомастия.

Затова е важно да се знае, че маслото от лавандула и от някои други растения, например, от чаено дърво, съдържат вещества, които са причина за нарушаване функцията на ендокринната система.

Как действа етеричното масло на хормоните

Трябва да се разглеждат като фактор за преждевременно развитие на млечната жлеза при подрастващи, а също и за увеличаване на тъканите на гърдите при възрастни мъже.

Изследователите препоръчват, с цел избягване на подобни проблеми, да не се използват етерични масла от лавандула в детската козметика.

Сред противопоказанията за използване на етерично масло от лавандула се посочва въздействие на хормоналния фон и затова не се препоръчва за бременни, а също и при ниско кръвно.

Не се посочват съществени противопоказания, но ако провежда терапия със средства, съдържащи желязо и йод или при анемия, то процедурите с масло от лавандула е по-добре да се преустановят до завършване на курса.

От новото изследване обаче се оказва, че лавандула не трябва да се използва и за деца, тъй като стимулира преждевременното активиране на хормоналната система и развитието на гърди. За момичетата това може и да не е проблем, но развитието на гинекомастия е заплаха за здравето на момчетата.