Може би на повечето от вас, рициновото масло е познато от старите рецепти срещу косопад. Много дами споделят, че то върши отлична работа за растеж на мигли и вежди.

Интересен факт, с който решихме да привлечем вниманието ви, още от начало е, че  древните египетски лекари са използвали масло, извлечено от рицинови зърна, за да предпазят очите си от дразнене.

В днешната статия ще ви запознаем и с други лечебни свойства на този естествен продукт.

Помага при заздравяването на рани

Рициновото масло е известно със своите подхранващи кожата свойства. Така, при прилагането му върху наранена кожа, рициновото масло ускорява процеса на заздравяване и предотвратява дехидратацията на кожата.

Освен това, то притежава противовъзпалителни свойства.

Най-ефективният лек при констипация

Запекът може да бъде много мъчително състояние. Смята се, че рициновото масло има активни съставки, които ускорява транспорта и изтласкването на храната през чревния тракт. Имайте предвид, че този продукт има много бързо действие и не е препоръчително да го използвате навън.

Поради мощното си действие е добре да се консултирате с лекар, относно това, дали рициновото масло ще е подходящо за вас.

Подобрява кръвообращението

Рициновото масло е чудесна алтернатива на ароматизираните масажни масла с изкуствени продукти. То има осезаем ефект на затопляне, като подпомага циркулацията на кръвта.

Особено ефективно е при масаж на оттеклите  крака в края на деня. Някои масажисти използват това масло и при антицелулитните масажни процедури.

Ще ви отърве от акнето

Рициновото масло притежава силни противовъзпалителни и антимикробни свойства. При нанасяне върху кожата, то убива бактериите, които причиняват възпалението и образуването на гнойни пъпки. Маслото притежава и нисък комедогенен индекс, което е свързано с нисък риск, относно появата на запушени пори и черни точки.

Помага срещу мигрена

Освен всички останали чудни свойства, които притежава това масло, то има и балкоеспокояващ ефект. Установено е, че ако втриете 5 гр рициново масло в челото си, ще получите облекчение на неприятната болка, в рамките на няколко минути.

Срещу менструални спазми

Тук отново ще споменем за противоболкокия ефект на рициновото масло. Втриването на малко количество предварително затоплено рициново масло в долната част на корема, ще облекчи силните спазми преди и по време на менструалния цикъл.

И все пак, има и странични ефекти

Ползите от рициновото масло, със сигурност, са много. Но не бива да пропускате факта, че рициновото масло, особено в по-големи количества, може и да ви навреди. Рициновото масло може да предизвика гадене и болки в корема. В редки случаи, някои добавки с рициново масло могат да предизвикат припадъци и халюцинации.

Рициновото масло не бива да се използва от бременни или малки деца.