Кашлицата е един от най-досадните и неприятни симптоми, които и, често, ни е трудно да „преборим“. Всъщност, кашлицата погрешно се възприема като „лош“ симптом. Тя помага на тялото ни да се отърве от чуждите вещества и бактериите.

Според това как се развива кашлицата, тя може да бъде суха и влажна. Днес ще разгледаме сухата кашлица.

Как се получава сухата кашлица

Този тип кашлица възниква, обикновено, след инфектиране на горните дихателни пътища – носа и гърлото. Сухата кашлица се забелязва при заразяването с грип или настинка.

Както подсказва и името,при сухата кашлица няма секрет.

Сухата кашлица предизвиква усещане за дразнене в областта на гърдите, като може да доведе, когато е по-продължителна, до раздразнение на гърлото.

Когато кашлицата остане неизлекувана за дълъг период от време, тя се превръща в продуктивна, т.е. започват да се появяват секрети.

Понякога, кашлицата може да бъде предизвикана и от по-сериозни причини, като:

  • Деформация на дихателните пътища;
  • Травми по дихателните пътища;
  • Злокачествени заболявания.

Как се лекува сухата кашлица

Лекарствените средства, които се предлагат на пазара могат да имат различни начини за лечение. Някои медикаменти могат да поттиснат кашлицата, като целят да помогнат срещу дискомфорта, който се изпитва при самото кашляне.

Повечето лекари препоръчват да приемате медикаменти, които да превърнат сухата кашлица във влажна, като втечняват натрупаната слуз от долните дихателни пътища.

За да се излекува кашлицата е добре да приемаме от втория тип медикаменти.

Разбира се, в миналото предците ни са нямали лукса да си закупят от аптеката всякакви лекарства и затова са се възползвали от ползите, които ни е дала природата.

Естествени средства за справяне със сухата кашлица

  • Лайка

Лайката е известна със своите антимикробни средства. Можете да я пиете и като чай, но най-ефективни за лечението на кашлица са инхалациите. Сварете 50 гр изсушена лайка в 400 мл вода.

След като заври, надвесете се върху тенджерата и покрийте главата си с хавлиена кърпа и стойте така, докато водата не изстине, като можете да си правите „почивки“ на всеки 5 минути. Това ще помогне за втечняване на секретите.

  • Мед

Медът е едно от най-силните противовъзпалителни природни средства. Ако се оплаквате от суха дразнеща кашлица, хапвайте по 1 супена лъжица 4 пъти на ден.

  • Мащерка

Смята се, че мащерката може да лекува много здравословни проблеми. Особено ефективен е и чаят от мащерка при кашлица. Добавете 3 супени лъжици суха мащерка към 300 мл вряща вода. Оставете да се запари за около 10 минути. Пийте 2 пъти на ден за поне 3 дни.