Никой не обича да боледува. Това е неприятно, болезнено и не е вкусно. Колкото по-малко е детето, толкова по-трудно е да му се обясни защо мама му дава невкусни лекарства, защо посещава поликлиника и си прави неприятни изследвания.

Едно от тези заболявания, което може да се проточи по-дълго време от обикновената хрема, е синузит. Какво е това? Какви са принципите на лечение?

Откъде при децата се появява синузит?

При всеки човек със синусните кухини са свързани околоносните кухини. Те са няколко – две челни, двевътречелюстни – максиларни, един синус в клиновидната кост и още едва двойка в решетъчния лабиринт.

Основната роля на синусите се състои в това да загряват и овлажняват вдишвания въздух. Това са своеобразни филтри за вдишвания въздух. Синусите се съединяват с кухината на носа чрез малки отвърстия.

Ако човек се сблъсква с дихателна инфекция, то опасните вируси и бактерии неминуемо попадат в околоносните кухини също, предизвиквайки в тях възпалителен процес. Всяко възпаление на тези кухини се наричат синузит.

Възпалението именно максиларния синус се нарича синузит.

Така именно синузитът най-често протича с усложнения и се съпровожда с упорито протичане, то именно за това заболяване ние говорим по-подробно.

Максиларните синуси се развиват постепенно при децата. При новородените са с форма на процепи, към 1 година имат овална форма и са с дължина около 1 см.

Колкото по-голямо е детето, толкова по-големи и дълбоки стават максиларните синуси. Окончателно развитие достигат към 5-7 години.

Боледуват ли от синузит малките деца? Много лекари казват, че до 5-7 години няма синузит. Но всъщност може да се развие и при едногодишно дете.

Но колкото по-малко е детето, толкова по-малка е вероятността болестта да протича тежко и с усложнения. Класическият гноен синузит с изразени симптоми наистина се случва при деца под 5 години.

Лечението на синузит е комплексно. То е насочено към борба с възбудителите на болестта, към нормализация, на преминаването на въздуха през синусните кухини, към възстановяване на правилното дишане.

Промиване на синусните кухини – неприятно, но ефективно

Промиването на синусите е необходимо за премахване патологичното съдържимо в тях и за възстановяване на нормалното движение на въздуха в тях.

При неусложнено протичане на процеса промиването може да се прави и в домашни условия, като се използват специални солни разтвори. Те са представени в голям асортимент в аптеките.

Тези лекарства се предлагат под формата на спрейове и имат удобни приставки за промиване.

Преди промиване на носа, е необходимо слагане на капки за нос и трябва да се изчакат 10 минути.

Това е необходимо за намаляване на отока на лигавицата. След използване на капки патологичното съдържимо от синусите се отича много бързо.

При неефективност на домашното промиване или при усложнено протичане процеса на промиване се прави от специалист отоларинголог обикновено при амбулаторен преглед.

Пункцията на синусите се прави с цел евакуация на гнойното съдържимо при деца. Ако тази процедура все пак се назначи, това се прави най-често на тийнейджъри.

Антибиотици при синузит – винаги ли са нужни?

В някои случаи се минава без антибиотици при лечение на синузит, особено при деца. Но е важно да се изпълнят препоръките на лекаря за режим, за промиване на носа, използване на лечебни спрейове, съдосвиващи капки.