Дермографска уртикария – това е широко разпространено дерматологично заболяване, характеризиращо се с появата на специфични обриви по кожата след въздействие на механичен фактор върху нея.

В основата на развитие на тази патология е активация на мастоцити с медиатори на алергични реакции. Това състояние може да придобие хронично протичане.

То не крие сериозен риск за живота на болния и достатъчно добре се поддава на лечение.

Единственият проблем при този патологичен процес обикновено е психологическият дискомфорт.

Известно е, че съществуват няколко варианта на уртикария, разграничаващи се въз основа на механизма на развитие. Според статистиката, дермографската форма заема първо място сред всички останали варианти.

Съгласно някои сведения, от тази патология страдат около 5% от населението на планетата. Но медицинска помощ търсят далеч не всички.

Този момент може да се обясни с факта, че понякога заболяването протича с много слабо изразена клинична картина и не създава почти никакъв дискомфорт на болния човек.

Следва да се отбележи, че зависимостта от пол или възраст при този патологичен процес не се проследява.

Учените досега се опитват да отговорят на въпроса защо се развива дермографска уртикария. В продължение на дълго време се смятало, че тази кожна реакция е обусловена от генетична предразположеност.

Предполагал се автозомно-доминантен механизъм на наследяване. Но в хода на изследванията тази теория не успява да се потвърди.

През последните години учените по цял свят стигат до заключението, че дермографската уртикария – това е полиетиологично заболяване.

С други думи, неговата роля в развитието играе съвкупността от едновременно няколко фактора.

На първо място, към него се отнасят стресовите преживявания. Установено е, че при много хора, страдащи от тази патология, значително се увеличавала честотата на обострянията след прекаран стрес.

Също към възможните предразполагащи моменти се отнасят и понижените нива на имунна защита, проблеми със стомашно-чревния тракт, различни ендокринни нарушения, вирусни инфекции, паразитни инвазии.

Механизмът на развитие на това заболяване на това заболяване е обусловен от активацията на мастоцитите. На този фон се освобождава съвсем малко количество хистамин, което не може да доведе до възникване на кожни реакции.

Пациентите с дермографска уртикария, поради някакви обстоятелства са с повишена чувствителност към медиатори на алергични реакции.

Симптоми при дермографска уртикария

Симптомите при този патологичен процес се появяват след като кожата е била подложена на механично въздействие. Като пример, може да се приведе притискане с колан, търкане със спарче, носене на тесни дрехи, чесане и т.н.

В редица случаи за възникване на кожни реакции е достатъчен съвсем малък контакт с провокиращия фактор.

Основен симптом при това заболяване са уртикарните обриви, локализиращи се непосредствено в мястото на въздействие. Обикновено са представени от разтегнати линии с бял или ярко розов цвят.

При преглед може да се установи, че кожата разполагаща се около обривите е хиперемирана. Задължително болният посочва наличието на кожен сърбеж с различна степен на изразеност.

Най-често гореописаните симптоми затихват в рамките на няколко часа, без да оставят никакви изменения след себе си.

Диагностика и лечение

Лечението на дермографска уртикария се състои в прием на антихистамини. Те могат да се изпишат за перорален прием или системно.

Също следва да насочим своето внимание към лечението на откритите патологии, които е възможно да са предизвикали развитието на заболяването.