Малките животни – хамстери, папагали и костенурки, е прието да се смятат за безопасни и „хигиенични“. За болестите по котките и кучетата, които могат да се предадат на човек, са слушали повечето от нас.

Но се оказва, че и стайните домашни любимци също могат да са скрита заплаха за нищо неподозиращите им стопани.

1. Костенурките и салмонелозата

В средата на миналото десетилетие в България като домашни любимци дойдоха на мода костенурките.

Непретенциозните влечуги живеят мирно в терариуми, от време на време излизат на разходка из стаята, не влизат в конфликти с котки, кучета и с децата.

Накратко казано, идеалните домашни любимци за хора, ценящи тишината и покоя.

В големите градове продавачите на костенурки често ги предлагат на оживени места, разчитайки на човешката милост, която провокира спонтанни покупки – докато разглеждате костенурките, които трогателно пълзят в контейнер, продавачът ще ви обясни колко лесно е да се грижите за тях.

Същевременно няма да ви каже, че малките костенурки са преносители на салмонелоза, която е особено опасна за деца, бременни жени и старци.

Именно поради тази причина още през 60-те години в САЩ било забранено да се продават костенурки с дължина на черупката по-малка от 10 см, като така били предотвратени около 100000 случая на салмонелоза годишно.

Препоръки – за да не станете жертва на това заболяване, не купувайте костенурки от случайни продавачи, а след като ги закупите добре се грижете за терариума, а след контакта с животните мийте ръцете си със сапун.

2. Хамстерите и лифоцитарният хориоменингит

Една от опасните вирусни инфекции, с която може да възнагради човек домашният хамстер е лимфоцитарен хориоменингит.

Можете да се заразите чрез изпражненията на тези животни, в чиито организъм вирусът живее до 12 седмици, след което се неутрализира под въздействието на антителата.

При животните инфекцията не предизвиква забележими симптоми, а за децата може да завърши с тежък менингит или енцефалит.

Препоръки – за да избегнете ненужния риск, не бързайте да купувате на хамстера ви друг за размножаване, а когато избирате на детето пухкав домашен любимец, не купувайте животно, което не е навършило 3 месеца.

3. Папагалите и орнитозата

По данни на СЗО, папагалската болест – орнитозата, е причина за 10% от случаите на остра пневмония при децата.

Инфекцията не пощадява и възрастните, като предизвиква покачване на температурата до 40 градуса, втрисане, суха кашлица и болки в мускулите.

Заболяването се среща не само при папагали, но и при канарчета, гълъби, патици и пуйки.

Няколко правила, които ще ви предпазят от зоонозни инфекции

1. Преди да заведете животното вкъщи, му направете преглед при ветеринар и не жалете пари за всички препоръчвани ваксини. Така ще запазите не само здравето на домашния ви любимец, но и вашето собствено.
2. Трудно е човек да запази спокойствие, когато гледа малко котенце, кученце или пухкава чинчила. Въпреки това се контролирайте и не се хвърляйте да целувате домашния любимец – през лигавицата на устната кухина и носа е възможно да се заразите с орнитоза, токсоплазмоза и хелминтоза.
3. Повечето от зоонозите се разпространяват чрез фекалиите на заразеното животно, затова почиствайте клетките, терариумите и коритата само с ръкавици за еднократна употреба.
4. Внимателно проследявайте как се чувства животното в първите седмици, след като сте го взели у дома.