Пролетта сякаш подрани тази година. Птичките пеят все по-весело, слънцето успява да стопля до типични пролетни до 20 градуса, снегът вече и в планините се топи.

Природата се събужда, и настроението става все по-добро. Иска ни се да се разхождаме, да творим, да се стремим към ново и прекрасно.

Болестите изобщо не се вписват в тези планове, затова лекарите съветват да не се губи бдителност и внимателно да следим за своето здраве.

И ако възрастните знаем колко променлива е пролетта, то за децата предстои да го научат.

Какви заболявания застрашават децата в началото на пролетта

Да поговорим по-подробно за децата в училищна възраст, защото по-малките са под закрилата на родители и възпитатели. А учениците вече са самостоятелни и зрели, или поне те така си мислят. С тях по-често се случват мартенски неприятности.

Болести на ушите, носа и гърлото – УНГ

Бактериални отити, ангини, синузити, аденоидити могат да бъдат едно от усложненията на грип и остра вирусна инфекция. Защо през ранната пролет се случват толкова често?

Най-често защото учениците от началното училище и прогимназията желаят по-дълго да се разхождат, да мечтаят и да се побъбрят с другите деца на слънце.

Едновременно с това наближава пролетната ваканция.

По повечето предмети учителите дават контролни. А за много деца оценките от тях са важни, затова да се боледува по това време е много неприятно.

Как да предпазим детето от коварни болести

  • Трябва да му разкажем, че болестта е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува. Само една разходка в леки дрехи може да стане причина за продължително отсъствие от училище и прием на лекарства. Възможни са и проблеми в училище, заради изоставането с учебния материал.
  • Осигурете му дрехи, с които да му е лесно и удобно. Съвременните материали, които се използват за горни дрехи, са водонепроницаеми и не пропускат вятър. Позволяват на детето да се движи активно, да не премръзва и да не се изпотява. Най-важното е детето да взема участие при избор на горна дреха. Това, което мама харесва, може да не се хареса на ученика.
  • Избор на обувки – ако навън е мокро и мръсно, то обувката трябва да отговаря на тези условия. Трябва да бъде не само непромокаема, но и топла. Отлична алтернатива на добрите стари гумени ботуши са обувките от ЕВА – етиленвинилацетат. Тези обувки са леки, топли и непромокаеми, бързо съхнат и не се нуждаят от много грижи.
  • Разрешете на детето да се разхожда по-дълго, договорете се с него, че ще се облече, както трябва спрямо температурите, и ще се върне у дома, веднага щом се намокри.

Бронхит и пневмония

Заболяванията на долните дихателни пътища през пролетта при деца в училищна възраст съвсем не са редки. Да, те могат да бъдат усложнение или проявление на банални остри вирусни инфекции.

Но има и други пролетни фактори, способстващи за поява на възпалителни процеси в бронхите и белите дробове. Отворените прозорци, теченията, леките дрехи – съвсем не е трудно да се простудиш, още повече за децата.

Ако добавим и пролетната хиповитаминоза и общата умора на организма след дълга зима, то става съвсем разбираемо защо учениците боледуват от сериозни възпалителни заболявания на дихателните органи.

Бронхит и пневмония при деца често налагат хоспитализация и продължително болнично лечение.

Как да предпазим детето

  • Да му обясним, че е опасно да се стои на течение.
  • Да научим детето да си проветрява стаята, когато няма никого в нея.
  • Да купим на детето комфортна пролетна дреха, ако в зимната му е горещо и неудобно.

Възпалителни заболявания на пикочно-половата система

През пролетта най-често тези проблеми възникват при тийнейджъри. Защо? Защото те бързат да свалят зимните обувки и да сложат рокли и поли, за да изглеждат красиви и привлекателни.

Тийнейджърите обичат и дълго да се разхождат, да си приказват, седнали по стълби и пейки. Това е опасно и за момчета и за момичета.

Преохлаждането в тазовата област води до спазъм на кръвоносните съдове и забавяне на кръвообращението в органите на пикочно-половата система, което способства за развитие на възпалителни процеси.

Остър цистит, възпаление на яйчниците при момичета или на простатата при момчета - това са най-честите пролетните заболявания сред тийнейджърите. 

Как да предпазим детето от подобни неприятности

Да говорим, да уговаряме и да обясняваме. Само здравият разум и осъзнаването на проблема помага да бъде направен правилен избор и да не се разголват краката, когато все още е студено.