Мастопексията, чийто вид се избира, като се изхожда от клиничната картина , това е операция по повдигане на кожата на гърдите, чиято цел е изправяне на формата и обема на жлезата, или пък изместване на зърната.

Основната цел на мастопексията е придаване на естетичен вид, корекция на обусловените от напредването на възрастта изменения. Основното показание за извършване на този хирургичен метод е птозата.

Птоза – симптоми и причини

Представлява увисване на млечните жлези. Дефектът по никакъв начин не влияе на техните функции, но се разглежда като козметичен недостатък, който се отразява неблагоприятно на състоянието на жената и качеството на сексуалния ѝ живот.

Мастопексията е необходима на пациентките с изразено увисване, предизвикано от рязко отслабване, хормонални нарушения, бременност и кърмене, обусловени от напредването на възрастта изменения.

В рисковата група са жените с голям бюст, а също и тези, които пренебрегват елементарните правила за козметична грижа за тялото.

Кога може да се замислим за мастопексия, чийто вид избира се избира от хирурга след преглед и консултация? Птозата и стадият може да се определи самостоятелно по разположението на зърното спрямо субмамарната гънка:

• Разположение на едно ниво или на не повече от 1 см от тази гънка – първа степен;
• Изместване на 2-3 см, но не на повече от долния контур – втора;
• Изместване на 3 см и повече с излизане извън контура, ареолът е отпуснат надолу – трета;

Кожата провисва, покрива се със стрии, обемът ѝ намалява.

Мастопексия и нейните видове

Извършва се на жени от различна възрастова категория с изразено разтежение на тъканите, при асиметрия, при стрии, при изменение на формата и мястото на разположение на ареолите.

Не се препоръчва такава операция да се назначава при планирана бременност, по време на процес на отслабване, веднага след приключване на кърменето.

Категорично е забранена при кърмене, по време на бременност, тумори, нарушена съсирваемост на кръвта.

Мастопексия – видове и особени нюанси на провеждане

Какъв ще бъде видът се определя от хирурга, който взема предвид следните фактори – възраст, плътност и еластичност на епитела, характер на мастната прослойка.

• Ареоларна – отличава се с минимален травматизъм и сравнително кратък период на възстановяване. Назначава се при мастоптоза 1-ва степен, псевдоптоза, при различни размери на жлезите, при тръбест вид на млечната жлеза.

Извършва се през малък разрез под формата на полумесец по горния контур на ареола или по цялата окръжност.

Изрязва се само епитела, жлезиститата тъкан не се засяга. Плюсовете на манипулацията са минимум травматизъм, високи естетични показатели, минимални рискове и усложнения;

• Вертикална – практикува се за корекция на умерена мастоптоза. Използва се при умерена степен на увисване на гърдите.
• Котвена или Т-образна – практикува се при силно увисване и разтягане. Получава названието си по типа разрези, преминаващи от зърната надолу към подгръдните гънки и хоризонтално покрай тях.

След заздравяване на шевовете остават белези под формата на котва. Основният метод на манипулация – високо ниво на травматичност, видими белези, продължително и болезнено възстановяване. Основно предимство – възможност за корекция при сложни случаи.

ма

Продължителността и характера на възстановяването след хирургичната интервенция зависи от много фактори, сред които методите за провеждане, индивидуалните особености на пациентките, изпълнение от лекарските препоръки от жената в постоперативния период. Продължителността може да е от 3 дни до 3 месеца.