Проверка в МОБАЛ д-р Стефан Черкезов във Велико Търново започват от изпълнителната агенция „Медицински надзор”, която е част от структурата на Министерството на здравеопазването.

Причината е леталният изход, при който се стигна при 19-годишно момче, абитуриент тази година, който се е заразил по време на баловете в Старата столица.

Бащата на момчето обвини лекарите в МОБАЛ Търново в небрежност

Младежът е приет за лечение на 7 юли, като общата продължителност на неговия болничен престой е 18 дни. Неговият баща е адвокат, който пред медии разкри зловещата история, с която се е сблъскал като родител.

Неговите предположения са, че е нарушен протоколът за лечението на момчето. Според бащата медицинският екип си е правил експерименти с терапията и затова ще поиска за разследване, както и за съдебномедицинска експертиза на тялото.

Трупът е предаден в метален ковчег, поради опасност от заразяване с COVID-19.

Представената пред медиите епикриза от бащата показва, че при лечението е приложена комбинация от 7 антибиотика + допълнително препарат за лечение на ставни заболявания и автоимунни нарушения.

Използваният препарат в момента е обект на клинични изпитвания в няколко международни центъра специално създадени за лечение на COVID-19. Към момента тече 3 фаза на клиничните изпитвания, според данните разпространени от медиите.

Толкова много антибиотици и още един препарат с недоказана все още ефективност сочат за провеждане на експериментално лечение.

В последното съобщение от клиничните изпитвания на препарата за артрит и автоимунни заболявания, което е от 28 юли, се сочи, че не подобрява състоянието на заболели от COVID-19, които са с тежка пневмония.

В проучването фаза 3 са обхвани участници в зряла възраст, при които белодробното възпаление в резултат на COVID-19 е достигнало до тежка фаза.

Вероятно развитие на усложнения от препарат за артрит

В статия в сайт, който се ползва с голямо доверие в САЩ сред медиците, се посочва, че приложението на препарата за артрит и автоимунни болести увеличава вероятността от развитие на вторични инфекции, това повишава риска от необходимост от хоспитализация, както и от летален изход.

Медия у нас представя епикризата на момчето, предоставена от бащата, на лекари, които да изкажат второ мнение.

Според тях най-вероятно до летален изход се е стигнало, вследствие на развила бактериална форма на пневмония или дори сепсис.

Смятат за странно, че данните от кръвните изследвания, които се пускат ежедневно показват, че левкоцитите – белите кръвни клетки са били в рамките на нормата – 10,7, а на 27 юли, малко преди да се стигне до летален изход, се вдигат до над 27, което е няколко пъти над горната граница на нормата.

Какво показва покачването на нивата на левкоцитите

Лабораторни лекари коментирали данните, посочени в епикризата, отбелязват, че подобни нива на левкоцитите, са признак на развила се вторична бактериална инфекция, която може да е като усложнение при лечение с биопрепарати.

Възможно е също така да се касае за цитокинова буря. Младият организъм реагира твърде бурно на прилаганите препарати, както и на вируса, и затова се стигна до изключително неблагоприятния изход.

Директорът на МОБАЛ заплашва, че ще се търси наказателна отговорност от бащата на момчето за уронване на престижа на лечебното заведение. Според него не се касае за никаква лекарска грешка, за неблагоприятно стечение на обстоятелствата.

От медиите са поискали от МОБАЛ Стефан Черкезов да направят коментар по повод разпространения официален медицински документ и данните вписани в него, както и твърденията на бащата.

От МОБАЛ Стефан Черкезов искат проверката от МЗ

От лечебното заведение са пуснали прессъобщение по повод запитването от медиите, като в него се посочва, че се правят опити за манипулиране на истината и за създаване на внушения, и затова от ръководството са взели решение сами да изпратят сигнали до Изпълнителната агенция „Медицински надзор”, която да започне да проверка по повод случая.

След излизането на доклада от проверката ще стане ясно на обществеността какви са обективните факти и съответно ще бъдат преустановени всякакви опити за манипулации и създаване на внушения в общественото пространство.

В прессъобщението се посочва още, че каквото и да покаже проверката то ще бъде публикувано официално и нищо няма да бъде укривано.

От лечебното заведение призовават да бъдат преустановени коментарите, които считат за напълно неуместни и да бъдат оставени екипите на Изпълнителна агенция Медицински одит да разкрият истината такава каквато е.

Бащата на починалия абитуриент Христо Денев от COVID-19 адвокат Иван Денев обяви, че ще направи всичко възможно да разкрие цялата истина за нелепата кончина на неговия син, тъй като според него има нещо, което не е било направено както трябва. Все още обаче мъжът си събира мислите и се отърсва от смъртта на сина си.

Абитуриентът не е пушил никога, не е страдал от диабет

Адвокат Денев посочва, че в епикризата е вписано какви лекарства са прилагани на младежа, но тъй като няма медицинско образование или специално фармация, отказва да коментира и да прави опити за извеждане на заключение по повод назначената терапия. Според него е необходимо становището на специалисти медици и фармацевти.

Според бащата обаче не може да се стигне до летален изход, вследствие на COVID-19, при пълна липса на съпътстващи заболявания. Една инфекция не може да повали млад организъм, пълен с живот.

В медиите се изписаха изключително много неверни неща, като например, че абитуриентът е пушил наргиле, а също, че страда от диабет, наднормени килограми, астма и е с повишени нива на холестерол.

Това са само част от предположенията, които бяха направени в опит да бъде обяснена смъртта на абитуриента Христо Денев. Всички те обаче бяха категорично отречени като неверни от бащата Иван Денев, младежът никога не е слагал цигара в устата си.

Според него, дори тази информация е подхвърлена от МОБАЛ, за да може да се прикрие истината, поради която се е стигнало до леталния изход.

4 неща, написани в смъртния акт, едно от тях COVID-19

В смъртния акт на момчето са вписани 4 неща, които може да са довели до леталния изход, сред тях е и COVID-19, това е според твърденията на бащата въз основа на видяното от него в официалния документ.

Затова и родителите не успяват да го видят за последно, тъй като им е предаден в метален ковчег и по изключително унизителен начин е бил засипан с хлорна вар за дезинфекция, а извършилите погребението лица са изхвърлили дрехите си върху него.

До погребението не са били допуснати съученици на момчето, негови близки и колеги. Според адвокат Денев обаче COVID-19 при неговия син е бил преборен близо седмица преди смъртта, още на 22 юли, а впоследствие множеството лекарства, които са били прилагани, са предизвикали много тежка форма на инфекция, което е довело до рязък спад на имунитета.

Имунитетът на младежа сринат, заради експериментално лечение

Имунната система на момчето буквално е била срината, според твърдения на бащата.

Предположенията на адвокат Денев са в насока, че приложеното на неговия син лечение е било с експериментални и забранени препарати, а за провеждането му се изисква съгласие от близките, а такова не е поискано, нищо не е и подписвано от тяхна страна.

Бащата изрази предположение, че е платено да се правят експерименти със забранени препарати или с такива, които не са минали одобрение, но това е довело до срив на имунитета и до леталния изход.

Адвокат Денев се оплака и от грубо и надменно отношение в интензивното отделение, в което е бил настанен синът му.

Отказвана е всякаква информация за състоянието му, родителите на момчето са били унижавани, а на техните въпроси са отговаряли, че нищо не разбират от медицина и затова нямат право на информация.

Не е предоставяна информация за провежданото лечение, както и какви са перспективите, лекарите, които са го прилагали си знаели работата.

Според адвокат Денев при синът му се е стигнало до летален изход, заради самонадеяност, а също и поради немарливост, а кой точно е виновен за това ще бъде установено от експерти.