Често нямаме възможност да намерим време, нито за отпуск, нито за прегледи, поради тази причина през последните години бързо нараства популярността на явлението – медицински туризъм, при който се съвместяват отдиха в чужбина с получаването на висококвалифицирана медицинска помощ.

Разбира се, отдихът при такова пътуване обикновено далеч не е най-важната цел, а приоритет е лечението.

Какви са особеностите на медицинския туризъм?

Медицинският туризъм започна да се радва на голяма популярност във века на финансовата стабилност и желанието на все повече хора да водят здравословен начин на живот.

Сега е възможно не само човек да отиде на почивка, но и да се погрижи за своето здраве.

Днес отдихът с цел лечение се радва на популярност сред хората, живеещи в икономически развитите държави.

Но у нас по-скоро този вид туризъм не е популярен, тъй като медицинските услуги са сравнително евтини за разлика от Западна Европа, не случайно българи, които живеят от дълги години в чужбина се връщат у нас през летните месеци, за да си направят преглед при зъболекар и у нас се подлагат на стоматологичните манипулации, които са необходими.

И не само българи, живеещи от дълги години в чужбина, но и чужденци идват у нас именно с тази цел.

Преди години обаче родните медии писаха, че българи от югозападните райони на страната ходели в Македония да си лекуват зъбите, тъй като там зъболекарските услуги били значително по-евтини, отколкото у нас.

У нас е разпространен много повече медицинският туризъм по принуда – чуждестранни лекари търсят българи, които са се уморили да стоят на опашките за квалифицирана помощ у нас.

За нашите сънародници лечението в чужбина понякога е единственият възможен вариант не само за тяхното оздравяване, но и за оцеляване.

Болни хора от България се решават да отидат в чужбина за провеждането на редица операции, недостъпни в родината.

Най-търсени са направления като лечение на онкологични заболявания, кардиохирургия, ортопедия, неврохирургия. Освен това традиционно се търси пластичната хирургия, макар че в България вече се появиха частни клиники, които по нищо не отстъпват на чуждестранните.

Медицинският туризъм се на:

• Диагностичен;
• Оздравителен;
• Лечебен;

Правилно поставената диагноза се явява гаранция за успешно лечение. Ако родните лекари се затрудняват с определянето на заболяването, пациентът се принуждава да събира дарения, тъй като доходите на средностатистическото българско домакинство са ниски, за да отиде в чужбина, където да намери истинската причина за здравословния си проблем.

Може да се каже, че оздравителният вид медицински туризъм е най-комфортен, като съвместява приятното с полезното.

Но пък страната ни разполага с толкова голямо разнообразие от възможности за такъв туризъм – огромен брой балнеоложки курорти и лечебни минерални извори, че дори човек не би могъл и да си помисли да ходи да се лекува някъде в чужбина.
Например прекрасни възможности за лечение с терапевтична кал се предлагат в град Поморие, като населеното място разполага със редица санаториуми, в които се провеждат огромен брой профилактични мероприятия.

А и не е само Поморие – лечебни минерални извори има навсякъде из страната, като тяхната вода е полезна за широк спектър от заболявания – неврологочни, кожни, сърдечно-съдови и бъбречни.

Една значителна част от процедурите се покриват от бюджета на НОИ, в рамките на социалното осигуряване, но за съжаление, в повечето случаи се чака доста време преди човек, който има нужда, да се бъде включен в програмите на осигурителния институт.