На работа човек прекарва по-голямата част от времето си. И ако има здравословни проблеми, и му се налага да се придържа към определен режим, то неизбежно ще се сблъска с определени проблеми.

И все пак е напълно възможно човек да се научи да се храни правилно в офис, за да избегне обостряния.

Общи правила за хранене при хронични заболявания

Лечебното хранене при различните заболявания има няколко общи правила, които са основни за профилактика на обостряния.

Първо, става въпрос за режима – човек е желателно да се храни не по-малко от 4 пъти дневно, но на неголеми порции.

Това е свързано с натоварването, което организмът получава от преяждане – за усвояването на големи обеми от храна, са необходими големи количества ензими и трябва да се разходва много енергия.

Организмът отслабен от хронично заболяване няма сили да се справи с такова натоварване.

С това са свързани и други препоръки – храната добре да се сдъвква, да се ядат топли, а не студени или горещи, ястия, в никакъв случай храненето не трябва да е на крак, трябва човек да си дава почивка поне за 15 минути.

Всички диети без изключение забраняват консумацията на храни от заведения за бързо хранене. Количеството на овкусяващи добавки, подправки, и най-важното – солта или захарта в тях превишават допустимите норми.

Алкохолът всичко влиза в списъка на забранените продукти при всякакви хронични заболявания.

Поради тази причина, ако говорим за хранене на работа при хронични заболявания, е необходимо да помним 2 основни правила:

1. Не трябва да се пропускат почивките за хранене. Не следва човек да се ограничава само до един обяд, а трябва да има поне още едно междинно хранене.
2. От менюто трябва да се изключат такива хранения с храна от заведения за бързо хранене. Препоръчително е храненето да бъде в столова, ако има такава, или с храна, приготвена у дома.

Захарен диабет

При това заболяване човек трябва да контролира постоянно нивата на кръвната си захар. Поради тази причина пропускането на хранене е недопустимо. И храната трябва да бъде такава, че да не допуска рязкото покачване на нивата на кръвната захар.

Препоръчва се:

• Варено постно месо или пилешко;
• Зеленчуци, листни такива, краставици, ряпа и други;
• Хляб и хлебни изделия, да се набляга на черния хляб;
• Яйца – не повече от 2 дневно;
• Кисели и сладко-кисели плодове – ябълки и цитруси за междинно хранене;
• Чай, отвара от шипки, несилно кафе;

Забранено е да се яде сладко, включително шоколадови бонбони или други десерти, а това означава, че почивката кафето трябва да се ограничи само до напитки.

При захарен диабет тип 1 глюкозата в кръвта може да се понижи във всеки един момент, поради тази причина освен лекарства е необходимо винаги да имате при себе си лека закуска – плодовете са невероятно подходящи за тази цел.

Ако сте много съсредоточени върху работата, и е възможно да забравите за храненето, по-добре настройте телефона ви да ви напомни – лекото хапване няма да ви отнеме много време, затова пък ще ви предпази от хипогликемия.

Гастрит

При това заболяване диетата зависи от киселинността на стомаха. При понижена е необходимо да се ядат кисели храни и такива, които стимулират образуването на стомашни сокове. При повишена обратното – необходима е мека храна.