Италиански учени разкриват, че неизвестен вирус се разпространява чрез слюнката, тоест целувките всъщност могат да са свързани с безпричинен стерилитет при жените.

Затова когато се каните да впиете устни в някой мъж, помислете няколко поне 2 пъти, преди да го направите, откритието дава надежда и нова възможност и нова възможност за лечение на тези 10% от жените, които имат проблеми със зачеването на деца.

Това не е първият път, в който се разкрива вируса, известен като HHV-6A – един от щамовете на херпес вирусите, но никой досега не е правел връзка с безплодието.

Екипът от учени, ръководен от Роберта Рицо, от университета на Ферара в Италия, провел изследването с 30 жени, които имали необясними проблеми с плодовитостта, и установил, че 13 /43%/ са имали инфекция с 6А щам на херпес вируса в матката. Такъв вирус обаче не се открива при други 36 жени, които са от контролната група.

HHV-6A е все още до голяма степен загадка за учените, и по-голямата част от инфекциите, които се предизвикват от него и тясната му връзка с В щама, са латентни, което означава, че обикновено не проявяват никакви незабележими симптоми.

В настоящото проучване за всички жени, носителки на този щам на вируса, е установено, че имат необичайно високи нива на цитокини – сигнални белтъци, които подпомагат клетъчното взаимодействие, и играят важна роля в развитието на оплодената яйцеклетка и впоследствие на самия плод.

При жените носителки на този щам на вируса се откриват високи нива на хормона естрадиол и изследователите смятат, че хормона може да активира по някакъв начин инфекция.

Макар и резултатите да са по-скоро тревожни, може да се каже, че до известна степен са положителни, тъй като ако учените разберат как да излекуват инфекцията с този щам на херпес вируса, това би означавало инфектираните жени да са в състояние да заченат, без да прибягват до скъпи и сложни процедури на изкуствено оплождане.

В момента обаче не съществуват одобрени процедури и за двата щама на херпес вируса. Според Антъни Комаров това е изненадващо откритие, което може да помогне на много безплодни жени да се сдобият с така желаното от тях бебе.

Макар и да знаем сравнително малко за тези щамове на херпес вирусите, предходни изследвания показват, че могат да се разпространят чрез слюнка, което е и причината целуването да е посочено като рисков фактор в публикацията.

Но вероятно редица други биологични фактори оказват влияние, за да се стигне до развитието на 6А щам на херпес вируса. Дори и ако една целувка може да се окаже решаваща за възникването на инфекция.

Необходими са и допълнителни проучвания, които да потвърдят асоциацията на HHV-6A като решаващ фактор, обуславящ развитието на женски първичен неизяснен стерилитет.

Всъщност, има няколко потенциални механизми, чрез които HHV-6 може да предизвика безплодие при жените.

Същевременно, не се налага да спрете да се целувате, тъй като изнесените данни са все още първични и не са потвърдени, така че учените не бързат да дават препоръки хората да спрат да се целуват.

Още повече, че са налични солидни доказателства от ползата на целувките за здравето на целия организъм, така че ви съветваме да не се лишавате от тях.