На щата Уисконсин и България ги делят няколко хиляди километра и поради тази причина, поне към настоящия момент непосредствена заплаха мистериозната бактериална инфекция да достигне до страната ни няма, и това е проблем единствено на щатските здравни власти.

Още повече, че самите бактериални инфекции се разпространяват доста по-трудно от вирусните, тъй като основният им е механизъм на предаване е контактно-битовият.

Ето защо опасността тази неизвестна бактерия по някакъв начин да достигне страната ни е минимален.

Но все пак рискът не бива да бъде подценяван, тъй като в съвременния глобализиран свят и интензивният международен въздушен трафик щата Уисконсин се намира на не повече от 10 часа от България, затова и вероятността някой да се разболее там и след това да се върне у нас и да разпространи инфекцията тук е по-скоро възможна.

И така нека се върнем към сложната епидемиологична ситуация в Уинсконсин и изявленията на експерти на Центъра за контрол и превенция на заболявания.

Към момента е известно, че 54 души в Уинконсин са се заразили с мистериозен вид бактерии, наречени Elizabethkingia, от месец ноември миналата година, и 15 от тях са починали.

И досега няма данни този микроорганизъм да е предизвиквал инфекция при хора, и това, което се случва сега е на практика безпрецедентно, още повече, че е ясно колко хора вече са инфектирани.

Според заместник директора на Центъра за контрол и превенция на заболяванията самият факт, че случаите на тази бактериална инфекция са повече от 50, означава, че сме свидетели на много епидемиологичен взрив.

Миналата седмица, Министерството на здравеопазването на Уисконсин съобщи за 4 нови случая на инфекция с бактериален щам Elizabethkingia anophelis, като в изявлението се посочва, че инфекции, причинени от тази бактерия са потвърдени в 12 окръга на щата Уисконсин.

Как става заразяването с тази бактерия?

За съжаление, специално за този епидемичен взрив никой не е сигурен. Бактерията е широко разпространена в околната среда, но обикновено не причинява заболяване при хората.

Към настоящия момент обаче източникът на инфекцията в случаите с тези хора е неизвестен и министерството работи усилено, за да удържи разпространението на епидемията.

В миналото огнища на инфекции с тази бактерия са били свързани с изолирани източници, като замърсени кранове в болнични мивки в Лондон.

Но объркващото при настоящата епидемия е, че разболелите се хора са от 12 различни окръга, които са живели и в различни условия – някои са се заразили в старчески домове, други в собствените си жилища, някои по време на хоспитализация, а трети дори и не са и стъпвали в болница преди да се разболеят.

Още по-странното е, че генетичният анализ на бактериите, предизвикващи инфекциите, идват от един и същ източник, и по някакъв начин заразилите се хора са единствено от югоизточните и южните части на щата.

Най-логичният отговор за избухналата мистериозна епидемия е, че чешмяната вода на Уисконсин е била замърсена, но тестовете не потвърждават замърсяване.

И единственото, което остава да се търси евентуално замърсяване с бактерията на лекарства, хранителни продукти и околната среда.

В момента в CDC 70 от общо 80 изследователи работят за идентифициране на източника на заразата, с 8 експерти, които са на място в щата.

Успокояващото е, че избухналата епидемия изглежда изолирана и най-вероятно няма да се разпространи.