Какво казва науката за женитбата с образована жена?

„Умните хора изключително рядко са щастливи“ – написал Нобеловият лауреат за литература Ърнест Хемингуей. Какви са предимствата и недостатъците на човек с образование и какво означава да изградиш семейство с жена, завършваща докторантура?

Не пуши и се облича според времето

В чест на Международния ден на жената много български медии публикуваха новина за изследване, съгласно което мъжете, избрали за законна съпруга образована жена, живеят по-дълго от тези, оженили се за дама без диплома.

Всъщност изследването е било проведено през далечната 2009-та година. Тогава учените от университета на град Стокхолм проучили начина на живот и здравословното състояние на 1.5 млн. съпружески двойки във вече напреднала възраст и стигнали до заключението, че гаранцията за щастие е именно умната жена.

Според изследователите, образованите жени внимателно следят хранителния режим на своя мъж и неговата физическа активност, а също помагат на своята половинка да се избави от вредните навици – като пушене и пиенето на прекалено много алкохол.

Освен това умните дами, дори контролират, облича ли се техният съпруг според времето и приема ли предписаните от лекаря медикаменти, а също така не допускат в семейството да се правят необмислени разходи, които да застрашават изхранването на семейството.

Така скандинавските учени стигнали до заключението, че жените с диплома помагат на своите мъже да доживеят до дълбока старост и то в добро здраве.

А пък зависимост между образованието на мъжете и дълголетието на техните половинки не била установена.

Според изследователите това е така, защото пазителка на семейното огнище продължава да бъде жената и съответно означава, че именно от нейните интелектуални способности зависи семейното благополучие.

Нужно ли е да бъде по-умна от мъжа?

Няколко години по-късно група изследователи от Женева и Лозана проучила 1074 семейни двойки, в резултат на което била изведена магическата формула на стабилното щастие в любовта.

Съгласно тази формула от математическа гледна точна най-добри шансове за дълъг и успешен семеен живот имат двойките, в които мъжът е минимум 5 години по-голям от жената, но съпругата го превъзхожда по образование.

Според швейцарските учени, опасността от развод е най-голяма, когато партньорите принадлежат към различни култури, когато мъжът е бил разведен или се е разделил с предишна партньорка; когато съпругът е с 2-4 години по-голям от съпругата си, а също и ако двамата съпрузи са с ниско образование.

Учените твърдят, че въпреки всичко установени стереотипи, мъжете по-скоро ще започнат връзка с девойка с висок интелект, а не с пищен бюст и дълги крака.

Впрочем, швейцарските учени правят уговорката, че резултатите от изследването е възможно и да не са актуални извън границите на тяхната страна.

А друга международна група учени пък установява, че по-образованите жени са с по-нормално кръвно налягане от тези с по-ниско образование.

Освен това те са по-защитени от сърдечно-съдови заболявания, които в много държави са една от главните причини за ранна смърт.

Също така изследователи са установили, че жените, които са станали кандидат на науките, имат по-нисък индекс на телесната маса и по-малка част от тях са заклети пушачки.

Изненадващото е, че всички тези данни е установено, че по-образованите дами по-често злоупотребяват с алкохола, отколкото тези с по-ниска образователна степен.

А в друго изследване пък екип от учени установили, че богатите и образовани жени по-често прибягват до асистирано самоубийство, но изследването е проведено в Швейцария, където се допуска.