Съвсем наскоро учените са успели да докажат, че кръвта на млади мишки може да обърне процеса на стареене при техните по-възрастни събратя и на практика да подмлади мускулната тъкан и мозъка.

Младата кръв ще ви направи по-млад!, - е заключението на учените. Те смятат, че по-нататъшното развитие на проучванията в тази област ще помогне да се справят със сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер, която често засяга по-възрастни хора.

"Изключително съм развълнуван. Тези изследвания могат изцяло да променят разбирането ни за стареене," - казва Рудолф Танци, професор по неврология в Харвард.

Наскоро учени са потвърдили, че този ефект се дължи на ролята на стволовите клетки, които имат важно отношение към състоянието на здравите тъкани.

Когато една тъкан е повредена, стволовите клетки помагат да се образуват нови клетки, които да заменят увредените части.

Колкото повече остарява човек, толкова по-зле функционира системата му на стволови клетки. Независимо то това, едно изследване, проведено през 2000 г., показва, че дори в старите тъкани присъства достатъчно количество стволови клетки.

"Те там са в изобилие", разказва Томас Рендо, професор по неврология от Станфорд. "Те просто не получават правилните команди".

Доктор Рендо и колегите му искали да разберат какви сигнали ще получават стволовите клетки в старите тъкани при съприкосновение с кръв на по-млади организми.

Резултатите от техните експерименти показали, че в кръвта на младите мишки се съдържат определени вещества, които могат да "разбудят" старите стволови клетки и по този начин да ги подтикнат към обновление на стареещите тъкани.

Еми Ваджерс, една от учените в групата на Рендо, продължила експериментите и стигнала до извода, бе благодарение на кръвта по-младите екземпляри, сърцата на старите могат да бъдат подмладени.

За да се определи точно кое вещество е отговорно за такива радикални изменения, д-р Ваджерс внимателно изучила състава на кръвта на мишките и успяла да изолира протеина GDF11, който присъствал в изобилие при младите мишки и практически отсъствал при по-старите екземпляри.

Именно този белтък при въвеждане в организма на застаряващи мишки предизвиквал обновление на сърдечните мускули, мускулите по гръбнака, правейки ги по-силни и издържливи.

Учените от медицинската школа в Стандфорд провери собствено изследване, за да определят може ли въвеждането на млада кръв да доведе до изменения в главния мозък на старите мишки.

След получаване на порция млада кръв, при тях започнали да се образуват нови нервни клетки и междуклетъчни съединения в определена област на мозъка - хипокампуса, който играе важна роля във формирането на спомените.

Доктор Ваджерс и колегите й решили да проверят може ли белтъкът GDF11, отговорен за обновлението на мускулните тъкани и сърцето, също така да стимулира състоянието на мозъка. Оказало се, че протеинът стимулира растежа на кръвоносните съдове и неврони в мозъка.

Такова обновление на тъканите може да произтече във всяка една част на организма, смятат учените. Вместо да се приемат отделни медикаменти за сърцето, мускулите и мозъка, вие можете да използвате откритието, за да им влияете едновременно, обобщава доктор Ваджерс.

В същото време, учените трябва да бъдат внимателни, тъй като прекомерната активация на стволови клетки може да доведе дотам те да увеличават безконтролно своята численост.

Според доктор Торен Финкел, директор на Центъра по молекулярна медицина, напълно е възможно човешката версия на протеина GDF11 да има същия положителен ефект и да стане ефективно оръжие в борбата със стареенето.