Праскова, прасковено дърво – растение от семейство Розоцветни, което е много близко до бадемовото дърво, от което се отличава само по плодовете.

Прасковеното дърво е топлолюбиво и немного високо, образува голяма корона, има копиевидни листа с назъбени ръбове и почти без дръжка, преди появата на листата се появяват розови цветове.

Плодовете му узряват през юли и август. Родината на това дърво е северен Китай, а за първи път в Европа е било засадено в Италия.

Растението се култивира в умерено топъл или субтропичен климат, като в България са особено подходящи за тази цел низините на Южна България.

Праскова - полезни свойства

Според източната медицина прасковата е символ на здраве и дълголетие. У нас този плод се счита за диетична храна и е полезен както за жени, така и за малки деца и дори за най-малките.

Узрелите прасковени плодове съдържат – захар /до 15%/, органични киселини – хининова, ябълкова, винена, лимонена и т.н., етерично масло, минерални вещества, аскорбинова киселина /витамин С/, витамини от група В, провитамин А и пектин.

Семената на прасковата съдържат до 60% мазно масло с характерен бадемов мирис, етерично масло /горчив бадем/, гликозид амигдалин, който е всъщност източника на аромата на бадем.

Прасковените плодове притежават диуретични и леко слабително действие.

Органичните киселини и етеричното масло, съдържащи се в пулпата на плодовете стимулират жлъчната секреция, способстват за подобряване на храносмилането и повишават апетита.

Благодарение на високото съдържание в прасковите на минерални вещества /желязо, мед и други/, те се използват за лечение на анемия и гастрит.

Също във вътрешната част на плодовете се съдържат калиеви соли, които са показни при нарушения на сърдечния ритъм и на други сърдечни заболявания.

При нарушения на сърдечния ритъм, малокръвие, заболявания на стомаха, при понижена киселинност, при запек се препоръчва прием на ¼ чаша сок от праскови 15-20 минути преди хранене.

Прасковените плодове са богати на витамини, поради това е желателно да се консумират като профилактично средство срещу простуда, инфекциозни заболявания, авитаминоза.

Витамините оказват адаптогенно действие, тоест помагат на организма да се приспособи към неблагоприятното въздействие на околната среда.

Пресните праскови съдържат голямо количество захари, а сухите дори до 70-80%, поради това те са противопоказни при захарен диабет и затлъстяване.

Освен самите плодове в народната медицина при ревматизъм и стомашно-чревни заболявания се използва и отвара от листата и цветовете на прасковата. Пресните прасковени цветове са добър диуретик, а семената му притежават противоглистни свойства.

Противопоказания

Употребата на праскови е забранена при затлъстяване и диабет, поради високото съдържание на въглехидрати и захари в тях.

Освен това е възможна поява на алергия от прасковите, особено ако по тях е останал цветен прашец. Важно е да се знае, че костилката на тези плодове е токсична.

Прекомерната консумация на праскови може да стане причина за дисбактериоза и чревни разстройства. Също така не е желателно да се злоупотребява с тези плодове при повишена киселинност, за да не се предизвикат усложнения.

Прасковите оказват енергизиращо действие, поради това те са нежелани за хора с лесно възбудима имунна система.

Лошо се отразява на функцията на храносмилателната система, ако плодовете биват консумирани във втората половина на деня. А и не е желателно в денонощие да се изяждат повече от 600 грама.