Едва ли има семейство, в чийто дом да няма поне едно цвете. Особено в къщите, в които има и по-зрели домакини - цветната градина понякога може да се окаже по-богата от някой цветарски магазин.

Доста често, освен цветя в саксия, по масите или шкафовете се забелязват и красиви букети. Често те са признак за щастливо събитие в къщата.

Като цяло, цветята могат да направят един дом по-пъстър и свеж, а оказва се – могат и да лекуват. Именно за това ще бъде и темата на днешната статия.

Повече за флоротерапията

Флоротерапията е модерно направление във фитотерапията (терапията с растения). Тя представлява алтернативен, цялостен метод за лечение, която обяснява влиянието на някои растения върху човешкият организъм.

Основите на това учение били поставени от английстият лекар д-р Едуард Бах, който установил, че цветят аса живи създания, трупащи енергия, в процеса на своя растеж. Той направил експериментални проучвания, които доказали, че цветята могат да ни помогнат да преодолеем нашите емоционални проблеми. Той бил и от поддръжниците на теорията, че емоционалните травми са причина за възникването на болестите.

Може с пълна сила да се твърди, че това е валидно и към днешна дата. Все повече съвременни проучвани показват, че тревожнжстта, стресът и депресивните състояня са основен рисков фактор за възникването на сърдечно-съдови, ендокринни и, дори, онкологични заболявания.

Кои цветя в дома ни могат да изцеряват

Установе е, че наймощен лечебен ефект имат цъфтящите цветя. Тук от голямо значение са цветовете , с които цъфтят цветята.

- Белите цветове – Някои от най-красивите и, сравнително, лесни за отглеждане цветя с бели цветове са: бяла орхидея, бели теменужки, циклама и др. Белите цветове могат да ви помогнат да преодолеете по-бързо емоционални кризи.

- Червени цветове – Такива цветя са: антуриум, червена циклама, индрише и др. Червените цветя в дома могат да възвърнат апетита и да лекуват състояния като анемия и чернодробни заболявания. Не се препоръчват за хора, които страдат от често изпадане в нервни кризи.

- Жълти цветове – Цветя с красиви жълти цветове в саксия са: жълти хризантеми, теменужки, жълта кала и др. Смята се, че се отразяват добре на хора, страдащи от инфекциозни заболявания. Препоръчват се и за домовете на хора, страдащи от тревожност и депресия.

Може ли да лекува миризмата на цветята

Макар, че флоротерапията е установила, че цветовете са тези, които лекуват, много проучвания са доказали, че и ароматът на някои растения има терапевтичен ефект. Ментата в саксия, например, се препоръчва срещу умора и за хипертоници. Здравецът има противоалергично действие, а ароматът розмарина може да лекува дихателната система.