Здравното министерство обяви, че дава брифинг по повод текущата епидемиологична ситуация в страната и заплаха, която надвисна във връзка с новия китайски коронавирус.

Болните най-много в Благоевград, 20% от децата заразени с грип

Според данните на Националния център за заразни и паразитни болести за миналата седмица заболелите са повишили значително и е преминат прага от 200 болни на 10 000 души, което следва да е основание за обявяване на Национална грипна епидемия.

При сравнение с предходната година се установява, че таванът на болните от грип и вирусни инфекции е достигнат през 3-тата седмица на януари, а през 2020 г. закъснението е с около 2 седмици, предвид че миналогодишният пик все още не е достигнат.

От утре в град Пловдив учениците излизат в грипна ваканция. Броя на болните е доста повече от началото на предходната седмица, но все още е под прага от 200 на 10000.

В община Асеновград още в петък кметът издаде заповед за преустановяване на учебните занятия, след препоръка от РЗИ Пловдив.

С най-много заболели е Благоевград, където ако продължи бързото нарастване не е изключено заболеваемостта да стигне до 500 на 10000, при сегашна стойност от малко над 433.

Във възрастовите групи най-много са болните от грип и остри вирусни инфекции са децата от 5 до 14 години, като сред тях заболяемостта минава 2000 на 10000, което означава, че всяко 5-то дете е болно.

Все пак следва да се направи уговорката, че това са данни, които се отчитат на базата на прегледаните, които в област Благоевград са общо малко над 6900 от тях 300 са с потвърден грип или остра вирусна инфекция. 

Средно за страната обаче най-много са болните от грип и вирусни инфекции най-малките – 0-4 години, при тях заболяемостта е 880 на 10000, докато при по-големите от 5 до 14 години е под 750 на 10 000.

Заплахата от китайския коронавирус у нас е ниска

Във връзка със заплахата от коронавируса у нас, се оценява като ниска, както и за цяла Европа, съгласно информация, разпространена от Европейския център за контрол и профилактика на заболяването.

Здравното министерство, както и центърът на за заразни и паразитни болести, са в постоянна връзка както с експерти на СЗО, така и с центровете на за контрол и профилактика на заболяванията на ЕС и на САЩ.

Основната препоръка е стандартната - да се мият редовно ръцете, по отношение на китайския нов коронавирус е и да се избягва контакт с животни, които може да са възможни вектори на разпространението му.