Най-актуалната информация за COVID-19 и за коронавируса

Информация в реално време за разпространението на пандемията от коронавирус COVID-19 може да следите тук.

Екипът на Lechenie.bg препоръчва на всеки да ограничи социалните си контакти възможно най-много и да си стои вкъщи, ако условията му позволяват.

Ако не вярвате в силата на самоизолацията, ние сме подготвили една кратка илюстрация, която ще ви убеди колко е важно да се самоизолирате, за да не заразявате други хора.

Развитието на коронавируса

28 март – САЩ с близо 20 000 нови заразени за денонощие

През изминалото денонощие болните от COVID-19 продължиха да се увеличават с много бързи темпове и по света достигнаха над 660 000, като само за ден новите случаи са над 65 000.

САЩ се превърна в световен епицентър на пандемия, измествайки така Европа, въпреки че Италия продължава, поне според данните, които се представят, да отчита плашещо висока смъртност – близо 900 са починали само за ден, а от началото на епидемията са вече над 10 000.

Ако използваме данните от статистическия институт на Италия – ISTAT, можем да стигнем до извода, че над 50% от смъртните случаи на дневна база в страната са свързани с коронавируса.

През 2019 г. починалите в Италия са около 667 000, което на дневна база, ако разделим на дните в годината, прави около 1850 души.

Дали има рязък скок на смъртността в страната през 2020 г. ще стане ясно едва в началото на 2021 г., когато Италианския статистически институт публикува данните за структурата на смъртността в страната за предходната година.

Новите потвърдени случаи на Апенините са близо 6000, това е приблизително толкова, колкото и вчера, а броят на оздравелите е над 12 000.

Заразените в критично и тежко състояние продължават да се увеличават и според последните данни достигат до почти 3900, което показва, че се достига броят на леглата за интензивна терапия, с които разполага страната, малко над 5000.

Изглежда в Италия никога не са се представяли, че може да имат нужда от повече легла за интензивна терапия и за реанимация, тъй като в спокойни времена, най-вероятно голяма част от тях стоят празни и съответно са допълнителен разход за системата на здравеопазването.

След отшумяването на епидемията ще следва добре да се обмисли дали не трябва да се промени моделът на финансиране на здравеопазването и да се поддържат по-голям брой реанимации, макар и при спокойно време да не се използват напълно.

Начинът на финансиране на здравеопазването към момента е организиран, поне у нас, на база на извършена медицинска дейност, тоест колкото повече пациенти и интервенции, толкова повече пари.

Така специалистите по инфекциозни болести остават с малки заплати, тъй като когато няма пандемия те са без работа и съответно адекватно заплащане. Натоварването им е по-голямо само по време на грипните епидемии.

От друга страна, до преди 15-20 години във всеки по-голям град на страната е имало функционираща Инфекциозна болница, а сега повечето от тях са закрити и сградите са оставени да се саморазрушават.

Системата на здравеопазването е много специфична и невинаги правилата на пазарната икономика – това, което се търси, да се поддържа, водят до добри резултати, както виждаме, не се случва не само у нас, но и в цяла Европа.

В Европа заболелите през изминалото денонощие са най-много в Испания – над 7500, но по-малко от отчетените над 8000 за 27 март. Заболеваемостта от коронавирус в страната надхвърли тази в Италия, като на 1 млн. души заразените са 1566, а в Италия 1529.

Заразените в критично и в тежко състояние в Испания са вече над 4000, докато в Италия са по-малко, както споменахме и по-горе.

Този показател може да използва за прогнозиране на по-висока смъртност през следващите дни и седмици.

Всъщност в Европа най-много заразени в критично състояние и с усложнения има във Франция – над 4200 или над 10% от потвърдените случаи, които към момента са 37 000.

Това може би е свързано с възприетата практика там да се тестват само тези, които постъпват в болница с оплаквания, докато в Италия и в Испания тестовете са по-масови.

Заболелите и във Великобритания започнаха бързо да се увеличават, като само за ден са над 2500, а починалите са 260, докладваните в критично и тежко състояние са малко – едва 163, но и няма съобщени оздравели, за едва 135 е съобщено, докато в Испания вече са над 12 000.

27 март – САЩ със 100 000 заразени, Италия нов рекорд по смъртност

През последните 24 часа САЩ отчете рекорден брой нови случаи – над 18 000, докато Италия достигна рекорд по смъртност – над 900 са починалите само за ден.

Нарастват обаче съмненията, че в страната не се води точна статистика за смъртността и лекарите записват всички смъртни случаи в болница като усложнение на коронавирус, което води до значително изкривяване на данните и те не са съвсем реални.

В Италия се отчита лек спад на новите заразени – падна под 6000, което явно показва, че това е горният праг на заболеваемост и няма да се увеличава повече. Разбира се, броят на новите случаи зависи до голяма степен от това колко хора се тестват всеки ден.

Ако са приблизително еднакъв брой – например, около 220 000, колкото се споменава в италиански медии, от тях около 6000 да са положителните, това е около 3-4%.

Оздравелите се увеличават с по-бавни темпове и към момента са близо 11 000, така в Италия общият брой на заразените с коронавирус към момента е над 66 000.

Толкова се получава след приспадане на смъртните случаи, които вече са над 9000 и оздравелите почти 11 000.

Спрямо общият брой на населението най-много са заразените в Швейцария, докато в Италия са 1430 на 1 млн. души, то в Швейцария те са близо 1500 на също толкова население.

Въпреки високата смъртност в Италия, Испания отчита най-голям брой заразени с коронавирус в Европа за ден, близо 8000, разбира се, причина за това е по-масовото тестване, чиято цел е да обхване пълната картина на заболелите.

Испания следва Италия по смъртност като за 24 часа починалите, вследствие на усложнения на коронавирус са 773.

Съществуват обаче опасения, че това масово тестване може да доведе до допълнително разпространение на коронавируса извън населените места, в които има по-малко хора, които са в напреднала възраст.

Това от своя страна би допринесло до нарастване на смъртността, тъй като освен че повечето хора в рисковата възраст, болниците в тези райони не са достатъчно добре оборудвани.

По брой на потвърдените случаи за 24 часа след Испания е Германия, като във федералната република те са близо 7000, починалите са с повече от 10 пъти по-малко, отколкото в Италия 84. От началото на епидемията в страната, първият случай е потвърден на 26 януари, те са 351.

Тази голяма разлика между починалите в Италия и в Германия предизвикваше недоумение доскоро.

Британски медии представиха проучване на рецензираното медицинско издание The Lancet, че в Италия всеки починал с пневмония в болница се записва като коронавирус.

Тази статистика, която се представя към момента от държавите, е предварителна, най-вероятно след като премине пандемията ще се анализира и ще бъдат открити несъответствия.

Дори бяха изразени съмнения, че нарочно може да се регистрира като коронавирус, за да може да се усвояват средства от обществените фондове за здравеопазване в Италия.

У нас все още няма яснота как ще се финансират болниците, които лекуват, заразени с коронавирус.

 Управляващите не сметнаха за нужно да актуализират бюджета за здравеопазване и затова към момента се работи в рамките на гласуваните в края на 2019 г. над 5 млрд. лева.

Надзорният съвет създаде клинична пътека за коронавирус, но след бурна обществена реакция, особено в лекарското съсловие, тази идея бе изоставена и дойде предложението да се прехвърлят средства от Програмата за развитие на човешките ресурси за допълнително заплащане от 1000 лева на лекари и медицински сестри, които са на първа линия в борба с вируса.

По какви критерии обаче пак не стана ясно – как ще се преценява кой е на първа линия и кой не.

Най-обезпокоителното за нас е, че в Турция случаите на коронавирус започнаха да се увеличават много бързо, над 2000 са новите и има вероятност югозападната ни съседка да тръгне  по спиралата на Испания и Италия.

Все пак Турция е с население приблизително толкова, колкото и на Германия, смъртността е сравнително ниска, но и първият регистриран случай е късно – на 9 март, а у нас 3 дни по-рано – на 6-ти.

26 март - САЩ изпревари Китай по болни от COVID-19, над 500 000 по света

През изминалото денонощие САЩ отчете рекорден брой нови заболели – над 17 000. Така Съединените щати се превърнат в новият епицентър на световната пандемия.

Надмина не само Италия, но и Китай, към 26 март, броят на заразените с коронавирус надхвърли 85 000 в САЩ. По света само за 2 дни заболелите от 400 000 се увеличиха до над половин милион.

По всяка вероятност през следващото денонощие и Италия ще изпревари Китай по брой на заболели от коронавирус.

През последните 24 часа в Италия се отчитат ново нарастване на заразените до над 6200, в сравнение с 1000 по-малко за предходния ден. Това е поредното доказателство, че в най-засегнатата страна от коровируса, поне до днес, е в т.нар. било на епидемията.

Смъртността също отново нарасна, като само за ден са починали над 700 души, но по този негативен показател Испания изпревари Италия.

Общият брой на заболелите на Пиренеите все пак остава с повече от 20 000 по-малък, отколкото на Апенините.

В САЩ починалите започнаха да се увеличават и са почти 1300, а за ден са над 260. Увеличават се случаите, които са в тежко и усложнено състояние, като към днешния ден са над 2000.

Броят на оздравелите от COVID-19 в Италия расте доста по-бавно, отколкото на новите случаи, с по около 1000 дневно, но вече надхвърли 10 000.

След САЩ, които отчитат абсолютен рекорд по регистрирани само за ден нови случаи, е не Италия, а Испания, където са потвърдени с над 2000 повече заразени днес, отколкото на Ботуша.

Германия също е с повече потвърдени случаи, отколкото Италия – над 6600, а Италия е с 6200. Във Федералната република въпреки големият брой на потвърдените случаи, вече близо 44 000, случаите в тежко състояние остават сравнително малко.

Причина за това се сочат масовите тестове, които са спомогнали да се хване вируса, дори и при хора, при които никой не би могъл и да предположи, че са заразени. В Германия са по-малко хората в напреднала възраст, които са заразени.

Не е ясно какви тестове са правени в Германия, дали са от тези, които се смятат за най-точни с технологията на полимеразна верижна реакция, която се използва за всички вируси, дори и при грип, или серологичните, при които се търсят антитела към вируса.

В Южна Корея също бяха закупени много тестове, които бяха оставяни по обществени места, за да могат да се тестват хората, но има спорове какъв вид са били точно. По всяка вероятност е ставало въпрос за т.нар. бързи, които се оценяват като особено точни.

От оперативния щаб дадоха пример с 2 случая на направени бързи тестове, които са показали отрицателен резултат, а след това се е появила характерната симптоматика за COVID-19.

Най-точни би трябвало да са т.нар. антигенни тестове, които са чувствителни дали в кръвта има или няма коронавирус.

Серологичните биха били полезни за определяне дали болен от COVID-19 е оздравял, по антителата G, които са признак, че тялото вече има изграден имунитет.

Хващат също така и антителата M, които показват, че организмът вече е започнал борбата с вируса, и заразяването е от преди около 7-8 дни.

Това означава, че бързите тестове може да са ефективни за хора, които вече имат характерни симптоми, тъй като инкубационният период при заразяване с коронавирус е около 5 дни.

От друга страна, могат да хванат и безсимптомни носители, които са заразни и съответно следва да бъдат под карантина.

Тревожна е ситуацията в Турция, където доста по-късно от България регистрираха първи случай, а само за днес имат потвърдени близо 1200 нови заразени, общият брой на заболелите вече е над 3600, от тях 136 са в тежко състояние или с усложнения.

Бързо започнаха да се увеличават болните и в Русия, само за ден са регистрирани над 180 нови заразени.

25 март – Италия достигна пика на пандемията, все повече индикации

Заболелите в най-засегнатата от пандемията от коронавирус Италия продължават да се увеличават и за изминалото денонощие са регистрирани над 5200 нови случаи.

Това ясно показва, че е налице стабилизиране на заболеваемостта, макар и на много високи нива. Починалите също за предходните 24 часа са по-малко, отколкото на 24 март.

Общият брой на заболелите най-вероятно утре ще достигне и надхвърли 75 000. Излекуваните от COVID-19 също нарастват, макар и с доста по-скромни темпове, отколкото новите случаи. Към момента те вече са близо 9400, като са около 12-13% от общия брой на заболелите.

Обезпокоителното е, че продължават да нарастват болните, които са с усложнения и с критично състояние и към момента са близо 3500.

Със стабилизирането на новите случаи на по около 5000 дневно Италия почти сигурно ще надмине Китай по брой заболели от COVID-19.

Властите в КНР с наложените строги ограничителни мерки успяха до известна степен да ограничат разпространението на вируса, докато в Италия противоепидемичните мерки бяха въведени, когато броят на заболелите вече бе започнал да нараства като геометрична прогресия.

Изключително тревожна е ситуацията в Испания – страната бързо настига Италия по брой на заболелите, като вече са близо 50 000.

Смъртността също достигна наистина плашещи стойности, като съществува немалка вероятност съвсем скоро да надмине и тази в Италия.

На Апенините за предходните 24 часа отчитат 683 смъртни случая, а в Испания 656. Но в Италия починалите, вследствие на усложнения на COVID-19 са над 2 пъти над тези в Испания.

Голямото натоварване за системата на здравеопазването на Испания и главно на болниците в Мадрид идва от големия брой заразени, които са в усложнено и в тежко състояние.

Нарастват прекалено бързо и вече са приблизително толкова колкото и в Италия, по последни данни близо 3200, което е изключително много, тъй като, както стана ясно, от предходни публикации в страната леглата за интензивна терапия на по-малко, отколкото в Италия.

В Испания единствената положителна тенденция, която се наблюдава, от публикуваните данни, е от увеличаването на броя на оздравелите – за 24 часа те са над 1500. За сравнение в Италия са съвсем малко над 1000.

В Испания за изминалото денонощие са регистрирани близо 7500 нови случаи, това показва, че страната е възможно съвсем скоро да бъде обявена за нов епицентър на пандемията.

Разбира се, има вероятност САЩ да ѝ отнеме мрачната титла, тъй като в страната на неограничените възможности се регистрират под над 10 000 нови случаи на ден и ако продължат да нарастват с тези темпове Италия ще бъде изместена не от Испания, а от САЩ.

Въпреки големият брой на заразени в САЩ, в страната с COVID-19 в тежко и усложнено състояние са с над 50% по-малко, отколкото в Италия и Испания.

В Германия също продължава нарастването на новите случаи и само за ден са потвърдени над 4300. За сравнение за предния ден са били по-малко от 4000. От федералната република изглежда не докладват за заболели в тежко и усложнено състояние и техният брой остава непроменен.

Съществува голяма вероятност данните да не се подават коректно, тъй като за последните 24 часа в Германия починалите са 47, а тези в критично състояние са 23, толкова бяха и вчера, поне сред информацията, която се разпространява в Интернет.

Във Франция заболелите може би са по-малко или поне така изглежда, тъй като там е въведен друг протокол за изследване за коронавирус. Тест се прави само при необходимост от хоспитализация.

У нас за пореден път бе повдигнат въпроса за бързите тестове за коронавирус, тъй като членовете на сформирания Медицински съвет за борба с новия вирус, настояват такива да бъдат закупени и у нас.

Дори бе представен цял план за спасение на икономиката, в който се предлагаше Министерския съвет да закупи 6 милиона бързи теста, които обаче не могат да се определят като достоверни, чиято цена е около 30 лв. за брой.

Това масово тестване на населението би струвало близо 400 млн. лева на бюджета. Направено бе сравнение с Южна Корея, където са осигурили бързи тестове.

Все пак там не са изследвани всички, а само около 400 000 души или по-малко от 1% от над 50 млн. население.

За сравнение у нас общо са изследвани около 3000-4000 души, за да достигнем Южна Корея по масовост на тестването за коронавирус, може би ще трябва да се изследват около 40000 души.

24 март – ново покачване на заболелите в Италия и над 400 000 заразени по света

Надеждите за преминаване на пика на пандемията в Италия, сякаш се изпариха, след като през изминалото денонощие броят на заболелите, продължи да нараства с ускорени темпове.

И след спад до под 5000 нови случаи за денонощие, днес отново се регистрирани над 5200 нови заболели.

Смъртността отново нарасна и само за 24 часа са починали 743 души. Така общият брой на заболелите в Италия от началото на пандемията в страната наближава 70 000, от тях оздравели са около 8300, смъртните случаи най-вероятно наскоро ще надминат 7000 или повече от 2 пъти повече, отколкото в Китай.

Смъртността в Италия от усложненията на COVID-19, според последните данни вече е почти 10%. По-конкретно от 69176 заразени към 24 март, починалите са 6820 или съвсем малко под 10%.

В тежко състояние или със сериозни усложнения в Италия са близо 3400 от заразените, което означава, че натискът върху здравната система на страната се повишава.

В италианските медии бяха изразявани опасения, че е възможно допълнително нарастване на заболеваемостта, тъй като след поставянето под карантина на северната част на страната, много младежи са се прибрали по домовете си на юг.

Това е довело до вторично разпространение на вируса в страната, така че е много вероятно новите заболели да са от южните провинции.

Опасенията са, че смъртността може да се повиши допълнително, тъй като на юг няма толкова добре оборудвани болници, които въпреки високото си ниво, не успяха да се справят с големия брой заболели, които се нуждаят от медицинска помощ.

Появи се информация, че е направен трансфер на заразени от Италия в Южна Германия, където да бъдат лекувани, тези, които не могат да бъдат поети от италианските болници.

Въпреки че във федералната република броят на заразените продължава плашещо да нараства и само за последните 24 часа са регистрирани близо 4000 нови случаи, а общият брой на заболелите от началото на пандемията е почти 33 000, от тях като такива в умерено тежко и тежко състояние се докладват само 23-ма.

Според последните данни починалите в Германия от COVID-19 са общо 159, а за последните 24 часа са 36. По всяка вероятност болниците в южната част на страната биха могли да поемат болни от Северна Италия, тъй като във федералната република са малко болните, които се нуждаят от помощ.

Няма яснота каква част от заразените, както в Италия, така и в Германия, са хоспитализирани.

Утежнява се ситуацията със заболеваемостта в Испания, където се появиха съобщения, че болни от COVID-19 лежат по земята и по седалките на няколко болници в Мадрид, където случаите на коронавирус са най-много.

Испания определено към момента може да се определи като най-тежко засегната от COVID-19, тъй като само за 24 часа, са регистрирани близо 7000 нови случаи, като общият брой на заболелите надхвърли 42 000, смъртността също нараства бързо.

Общият брой на починалите съвсем скоро ще надмине 3000, само за 24 часа те са 680 и може би Испания ще е втората страна, която ще надмине Китай по смъртност от COVID-19.

С усложнения на коронавирусна инфекция и в тежко състояние вече са над 2600 души, а леглата за интензивна терапия в Испания са 4400, което показва, че голяма част може да са заети от болни от COVID-19.

Следващата страна, която може да се затрудни със справянето с голям брой болни от COVID-19, където само за ден се отчитат по над 1000 нови случаи, а общият брой на заболелите наближава 10 000 и най-вероятно утре ще бъде достигнат.

Смъртността в страната обаче е ниска – от началото на епидемията са починали 122 души или малко над 1%, а усложнените и в тежко състояние са 141.

Във Великобритания заболелите бързо нарастват само за ден има регистрирани над 1400 нови случаи, починалите са вече над 400 от началото на епидемията, но са малко тези с усложнения и в критично състояние.

У нас днешният ден премина под знака на зараждащ се конфликт между новосъздадения от премиера Медицински съвет за борба с коронавируса и Националния оперативен щаб.

Още на представянето се тръгна към конфронтация с щаба по отношение на бързите тестове.

По-логично би било подобни конфликти и противоречия да не се огласяват пред широката общественост, а да се разискват между щаба и съвета.

На представянето бе направено ясно разграничение между щаб и съвет, бе заявено, че няма да имат нищо общо. Планира се създаването на портал в социалните мрежи, в които Медицинския съвет ще публикува най-актуалната и точна информация за коронавируса.

23 март – Испания с рязък скок на смъртността

Болните от COVID-19 продължават бързо да се увеличават в световен мащаб. Нарастването само за 24 часа е с близо 40 000 нови случаи.

В Италия сякаш има индикации, че пикът вече отминава. Смъртността остава на много високи нива, но все пак починалите са много по-малко, отколкото отчетеният черен рекорд от близо 800 само за 24 часа. Спад на смъртните случаи се отчита и спрямо неделния ден с близо 50 по-малко са починалите.

Мрачната равносметка в Италия е, че от началото на пандемията избухнала в страната през втората половина на февруари, са починали над 6000 души или близо 2 пъти повече, отколкото в Китай.

Има съмнения, че в КНР е възможно да не се изнасят пълните данни за броя на починалите. Но и в двете държави основният проблем с високата смъртност произхожда от това, че болниците се претоварват от прекалено големия брой болни и не могат да окажат помощ на всички, които се нуждаят от такава.

Затова лекарите се изправят пред тежката дилема да изберат на кого да помогнат. Болниците не разполагат с достатъчно машини за апаратна вентилация, както и с друга апаратура.

Освен това ако болният в тежко състояние е много възрастен, самото интубиране може да доведе до допълнителни усложнения и да не може да издържи на процедурата.

Друг сериозен проблем е, че на инфекциозните болници не се обръща достатъчно внимание и не се отделят необходимите обществени средства, тъй като клиничните пътеки не са добре платени.

Здравеопазването у нас се базира на принципа на търговията – колкото повече пациенти и усвоени клинични пътеки, толкова повече пари за лекарите.

Когато няма пандемия, съответните специалисти по инфекциозни болести стоят без работа и получават по 1000 лева заплати, докато техните колеги кардиолози може да стигнат и до 50-60 000 лева месечно.

Резултат е, че са малко специалистите по инфекциозни болести у нас, младите лекари, току що завършващи медицина, няма как да бъдат привлечени от тази специалност.

Още повече, че в такава ситуация, когато липсват облекла, може да се стигне и до заразяване, а това прави професията на инфекциониста особено непривлекателна.

Закупуването на много машини за апаратна вентилация може и да има обратен ефект, тъй като у нас няма истинска оборудвана реанимация.

Повечето болници имат интензивни отделения, но не и истинска реанимация, която трябва да разполага и с достатъчно персонал.

За един пациент в реанимация трябва да има най-малко 2 медицински сестри, които трябва да се редуват на 12 часа и да са постоянно до него.

Последната голяма пандемия е със свински грип през 2009 г., но тогава не се стигна до толкова безпрецедентни мерки, каквито се прилагат сега.

Медиите тогава отново съобщаваха за много починали, но понеже ставаше въпрос за грипен вирус, който върлува всяка година, не беше обърнато толкова голямо внимание.

След като САЩ бързо започнаха да достигат Италия по брой заразени с коронавирус, за изминалото денонощие страната на неограничените възможности отчита близо 9000 нови заразени, което е по-малко от почти 15 000 отчетени ден по-рано.

При сравнение с Италия заразените с коронавирус в САЩ, които са в критично състояние и усложнения, са близо 3 пъти по-малко.

В САЩ 1040 са с усложнения, а в Италия са над 3000, които натоварват толкова болниците в северната част на страната, апаратурата и личните предпазни средства не стигат за всички.

Според информация, разпространена по медиите, в регион Ломбардия има само 800 легла за интензивна терапия, а над 2000 се нуждаят от мероприятия по реанимация, за да оцелеят.

В Европа след Италия най-висока е заболеваемостта в Швейцария, като там само за денонощие са отчетени над 1000 нови заразени, което за 8 милионната държава са много и дори може да се говори за ескалация.

В Германия впечатляващото е, че от 29 000 нови случаи и на 4 000 за ден в критично и в усложнено състояние се докладват само 23 души, а починалите от началото на епидемията в страната са 118 или смъртност под 1%. Съобщено бе, че в критично състояние са по-млади хора, като средната им възраст е 47 години.

За сравнение у нас в усложнено и критично състояние са 8 души от 201 случаи потвърдени.

16-22 март - заболелите вече са над 330 000 по света, у нас 190

Към 22 март броят на заболелите в световен мащаб продължи бързо да нараства и от малко над 300 000 на 21 март, те вече са над 330 000.

Лъч светлина, сякаш огря Италия, особено в най-засегнатия регион Ломбардия, като там се отчита намаляване на смъртните случаи.

Заразените в този регион вече са над 27 000, близо 1700 повече спрямо предходния ден, лекуващите се от COVID-19 в болница са близо 9500, в интензивно отделение са 1142 или с 49 повече в сравнение с 24 часа по-рано.

Все още е рано да се говори за обрат в негативната тенденция, продължава нарастването на заболелите, трябва да се изчакат и данните от следващите дни, за да се определи каква е тенденцията.

Смъртните случаи са се понижили до 361 в регион Ломбардия за последните 24 часа, в сравнение с над 500 ден по-рано.

Общо в епицентъра на епидемията починалите, вследствие на усложненията на COVID-19, са 3456.

В провинция Бергамо и в Бреша най-накрая се отчита спад на броя на заразените. В Бергамо общо заразените с COVID-19 са малко над 6200 или с 347 повече спрямо 24 часа по-рано.

В Бреша спадът е от 380 нови случаи преди 2 дни до 289 нови от данните от предходния ден.

В Милано понижението на новите случаи е почти двойно. Общият брой на заразените с COVID-19 е над 5000 в града, а новите случаи са над 400, докато предходния ден са били близо 900.

Въпреки че вчера министър председателят на Италия обяви ново затягане на рестриктивните мерки, здравният даде разрешение за кратки разходки около дома.

Призова обаче за предпазливост, тъй като следващите дни ще са критични и от тях ще зависи дали ще може да се позволи разхлабване на мерките. Но стана ясно, че ще се изчака най-малко 2 седмици, преди да се обмисля възстановяване поне частично на нормалното ежедневие на италианците.

За страната се отчита спад на новите заболели от над 6000 само за ден до малко над 5000, починалите също са по-малко – 651 от близо 800, своеобразен черен рекорд, който бе достигнат само преди ден.

Втори център на пандемията от коронавирус се оформя в САЩ и най-вече щата Ню Йорк. В страната на неограничените възможности бяха потвърдени близо 15 000 нови случаи за по-малко от 24 часа и по последни данни те вече са над 33 000.

В един от най-големите градове в Ню Йорк започна да се усеща недостиг както на болнични легла, така и на апаратура и на предпазни средства.

Кметът на Ню Йорк призова президента да задължи частни фирми да започнат да произвеждат лични предпазни средства, за да може да се компенсира възникналия недостиг.

В града има близо 8000 болни от COVID-19, а най-засегнатия от пандемията в град света Бергамо те са малко над 6000.

Към момента САЩ с този рязък скок на заболелите от днес изместват Испания, която плътно следваше Италия по брой заразени с коронавирус.

Гърция днес обяви въвеждането на ограничителни мерки. Ограниченията влизат в сила от 6 часа в понеделник, 23 март. Забранява се излизането освен на пазаруване и до аптека, както и за посещение на лекар.

Допускат се разходки на домашен любимец, както и за спортуване, но не повече от 2-ма души. Желателно е човек сам да излиза навън да спортува.

У нас оперативния щаб изрично забрани индивидуалните разходки, дори до Витоша, като подходите към планината бяха затворени.

Разбира се, към момента няма данни за упражнено полицейско насилие. И гражданите, които ги нарушават, биват учтиво приканвани да се върнат, не се стига до репресивни мерки.

В столицата със задачата да пази планината от нарушители на противоепидемичните мерки е ангажирана общинска полиция.

Расте броят на смъртните случаи във Великобритания, като те наближават 300, премиерът на страната обяви, че уязвимите ще бъдат изолирани за 3 месеца.

Става въпрос за 1,5 млн. души – това са хора на възраст с по няколко хронични заболявания, които е много вероятно да развият пневмония, ако се заразят с COVID-19.

Болните от коронавирусна болест продължават бързо да нарастват и към 22:30 българско време на 21 март вече надхвърлят 303 000, като само в Италия са над 50 000.

Ако в следващите дни продължава бързото нарастване на заболелите в Италия, е много вероятно те да достигнат и дори да надминат 81 000 заразени в Китай, страната, която бе най-засегната от новия вид коронавирус.

Нови плашещи рекорди бележи и смъртността в Италия и ако до преди няколко дни над 400 починали от COVID-19 се определяха като изключително тревожна стойност, то за последните 24 часа, те са двойно повече и са близо 800.

На Апенините обаче се готвят за наближаване на апогея на пандемията в понеделник, а индикации за обрат се очакват в сряда, на 24 март, това е денят, предшестващ този, в който трябваше да бъде отменена националната карантина.

Според прогнозите починалите ще продължават да се увеличават, но ще нарастват и излекувалите се, а новозаразените ще останат на приблизително същите нива.

Ситуацията в Италия с COVID-19 към 18 часа българко време на 21 март, е следната – 53 574 са заразените, 4825 са починали, оздравелите са вече над 6000.

Това означава, че болните към момента са 42 681, които се подразделят на:

  • 17 708 лекуващи се в болница;
  • В интензивно отделение и на командно дишане – 2857;
  • 22 116 от потвърдените са с леки симптоми и се лекуват в домашни условия и са под строга карантина.

В сравнение с предходните дни се отчита значително повишаване на положителните проби за коронавирус при поставените под домашна карантина, докато от тези, които са в интензивно отделение, се отчита намаление с 7%. Това е много важен сигнал, който е положителен, за здравната система.

Въпреки повишаването на позитивните проби, само днес са изследвани над 230 000 в цялата страна, успокоителното е, че повечето от тях са под строга домашна карантина, без нужда от болнично лечение и следователно допринасят за ограничаване на разпространението на заразата.

От Испания също данните са много тревожни, заразените продължават да нарастват и вече са над 25 000, а болниците не могат да поемат болните, които се нуждаят от интензивно лечение.

Данните, които идват от Испания са по-притеснителни, тъй като от регистрирането на първия случай на COVID-19 са изминали 21 дни, а болните са повече, отколкото в Италия по същото време.

На 21-вия ден от началото на пандемията на Апенините, потвърдените случаи са били 21 000. Здравните власти в Испания не изключват броят на жертвите да надхвърли този в Италия, тъй като на Пиренеите те са над 1300.

Правят впечатление данните, които представят италианските медии за наличието на болнични легла за интензивно лечение – в Испания те са 4400, а в Италия 5090, докато в България с 8 пъти по-малко население има над 2000 легла за интензивно лечение, а машините за командно дишане са над 1400.

Организират се дарителски кампании, които имат за цел закупуването на още. Министерството на здравеопазването откри сметка за дарения.

Върнатите от УМБАЛ „Александровска” 222 000, бяха събрани отново днес само за 8 часа и ще бъдат използвани за закупуване на машини за изкуствено дишане.

В Испания 1600 от леглата за интензивна терапия вече са заети.

В болниците на Мадрид, в региона на испанската столица са над 60% от общия брой на заразените, вече няма места, затова в момента се изгражда полева болница.

Необходимост от интензивно лечение имат 2 пъти повече пациенти, отколкото са легла са налични, затова и те се пренасочват към други градове. В такава ситуация, при усложнено състояние, транспортът на големи разстояния е доста рискован, затова и във Франция има на разположение медицински хеликоптери, които се използват за транспортиране на болни.

В Каталуня също е изключително усложнена ситуацията. Болниците в областта вече се претъпкаха с болни от COVID-19, а най-вероятно едва към края следващата седмица ще бъде достигнат пика.

В Испания вече са закупени над 600 000 бързи теста, които дават резултат за 15 минути. Целта е възможно най-много хора да бъдат изследвани и да бъдат поставени под домашна карантина, за да може да се облекчи натоварването на здравната система.

У нас болните от COVID-19 продължават да нарастват и по последни данни от оперативния щаб са 163, затова се чуват призиви за удължаване на извънредното положение и противоепидемичните мерки до след Великден.

От Унгария дойде информация, че извънредното положение в страната може да бъде удължено до края на годината и да се разпусне парламента.

Европа продължава да е в епицентъра на пандемията от коронавирус към 20 март 2020 г. В Италия броят на заразените продължава да нараства мълниеносно, като за последните 24 часа новите случаи е над 5000, а общият брой на потвърдените вече е над 40 000.

Починалите са малко по-малко от предходния ден, когато бе достигнат своеобразен рекорд от близо 500 души изобщо от началото на пандемията, започнала в Китай, при които се е стигнало до летален изход, вследствие на COVID-19.

Оздравелите в Италия за последното денонощие са 415, а общият им брой от началото на пандемията е над 4000, като смъртните случаи вече надхвърлиха тези в Китай и са 3405 по последни данни.

За сравнение в Поднебесната империя те са по-малко – 3248, като за изминалото денонощие има 3-ма смъртни случаи, а новите заразени са 60, като според китайските власти всички те са на приходящи, завърнали се от други държави, тоест наново са внесли вируса в страната.

Според предварителната информация 99% от починалите в Италия, вследствие на коронавируса, са над 80 години и са страдали от едно или няколко хронични заболявания.

Още вчера на Апенините бе взето решение за удължаване на карантината, която беше обявена от правителството до 25 март.

Италиански лекари описват ситуацията в страната като много тежка, не достига апаратура и болнични легла, както и предпазни средства, няма индикации, че епидемията върви към своя край.

В Испания също ситуацията продължава да се усложнява, въпреки въведеното извънредно положение в страната и поставянето на всички, без значение болни или здрави, под карантина, и за последните 24 часа са потвърдени над 3300 нови случаи, а починалите са близо 200.

Много е вероятно Испания да изпревари днес по брой заразени Иран, където за 24 часа са регистрирани малко над 1000 нови заразени, а на Пиренеите те са 3 пъти повече.

От европейските държави плътно зад Испания е Германия, където за последното денонощие са отчетени близо 3000 нови случаи, а болните, при които се е стигнало до летален изход са 16.

Смъртността във федералната република остава на доста по-ниски нива, в сравнение с Италия, и от началото на пандемията на фона над 15 000 заразени починалите са 44.

В САЩ заболеваемостта започна също да нараства и само за едно денонощие новите случаи са над 1800, смъртността е доста по-висока от тази в Германия, но на фона на Италия остава сравнително ниска.

От началото на пандемията случаите, при които се е стигнало до летален изход са 200, но в рамките на денонощие починалите от COVID-19 са нараснали с една трета.

Във Франция болните от коронавирусна инфекция продължават да се увеличават, но с по-бавни темпове, отколкото в Германия, Испания и Италия.

Това може да се дължи на възприетата тактика да не се тестват всички потенциални носители на вируса, а само тези, чието състояние се е усложнило и се налага да бъдат хоспитализирани, само те се тестват.

Председателят на оперативния щаб за коронавируса у нас също отбеляза днес, че от 80 000 потвърдени случаи в Китай само на 40 000 направени тестове.

Също така заяви, че няма никакъв смисъл да се изследват всички онези, които се прибират от държави, които са описани като рискови и пътуването до тях е забранено със заповед на здравния министър.

Завеждащият детското отделение в Първа градска болница в София пък в изявление пред редица медии направи сравнение с разгара на грипната епидемия, когато вече няма смисъл да се правят тестове, тъй като всички са положителни.

По-правилната стратегия според него е единствено хората над 70 години да се ограничат и да не излизат от домовете, да се поставят под карантина, а всички останали да се върнат към обичайния си ритъм на живот. Прилагани от правителството по препоръка на оперативния щаб са сред възможните, но с прекалено тежки последици за икономиката и за живота на всички българи.

Тази стратегия бе направен опит да бъде приложена в Англия, но според последната информация и в Обединеното кралство затвориха училищата и засега се отказват от нея.

Изграждането на колективен имунитет може да е опция и всички трябва да преболедуват, за да се сдобият с такъв, но най-безопасно би било, ако срещу болестта имаше ваксина.

Така се гарантира, че малко хора ще се разболеят или и да се случи протичането ще е леко. Когато обаче няма яснота какъв е вируса, е рисковано от страна на управляващите да не въведат рестрикции по отношение на придвижването.

Болните на острова остават доста по-малко, отколкото в останалите големи европейски държави, дори в Швейцария те са над 4000, докато във Великобритания са малко над 3200.

У нас по последна информация от тази сутрин болните от коронавирусна инфекция са вече 112, като за лекарката, заразила се в Испания, има данни, че може да бъде обявена за първия излекуван у нас.

Това обаче няма да стане ясно днес, а утре, тъй като трябва да се направят 2 теста, които да потвърдят отрицателен резултат за коронавирус.

При заразяване срокът за оздравяване е 21 дни, това е времето, през което организмът да се изчисти от вируса.

За малко повече от 2 седмици броят на заразените с коронавирус се удвои по света, ако на 4 март те бяха под 100 000, а към 19 март 2020 г.  вече са близо 220 000.

Броят на държавите, в които се отчитат заболели е вече над 150. В Европа ситуацията се оценява като най-тежка, тъй като на Стария континент се регистрирани една голяма част от обявените вчера над 20 000 нови случаи по света.

След кратък спад на заболеваемостта в Италия, което даде повод за надежди, изминалите 24 часа бяха белязани от ново покачване на броя на положителните проби за коронавирус на Апенините, което достигна абсолютен рекорд от над 4200, а общият брой от потвърждаването на първия случай е вече над 35 000.

Същевременно и броят на починалите е също е рекорден от почти 500 души само за 24 часа.

Преглед по медиите в Италия показва, че има съмнения, че вече не всички нови случаи се докладват и картината на полуострова остава много тревожна.

Все пак като положителна тенденция може да се посочи увеличаване на броя на докладваните като оздравели, те са вече над 4000, като само за вчерашния ден са над 1000.

Тези данни на фона на рязкото увеличаване на броя на заболелите са много малко, но все пак следва да се разглеждат положително.

Според информация от италианските медии, която се разпространи и у нас, в провинция Ломбардия, която се превърна в епицентър на световната пандемия, няма нови случаи след 15-дневна карантина.

Съществува вероятност новите случаи да са вследствие на вторичното разпространение на вируса в централната и южната част на страната.

Това стана, след като северната част от страната бе поставена под карантина, а голяма част от по-младите, които са били в икономически по-развития север, са се прибрали по домовете на юг.

Така вече заразени, те са допринесли за разпространението на вируса в цялата страна и поставянето на държавата под карантина от правителството в Рим.

Ако може да се прави аналогия по отношение на разпространението на вируса с Китай, то там най-тежко е било около 10 февруари, когато са регистрирани и най-много смъртни случаи, вследствие на усложнения на коронавирусната болест и ако се приеме, че сега в Италия е пикът на пандемията, то след малко повече от месец страната ще се върне към обичайния си ритъм на живот.

Испания плътно следва Италия, като броят на заболелите за изминалите 24 часа е почти 3000, а общият им брой има вероятност да достигне 15 000 още днес.

На Пиренейския полуостров също се отчита значимо покачване на броя на починалите, вследствие на усложнения на COVID-19 и само за ден те са над 100, като от началото на епидемията в страната те са над 600.

Извънредното положение в страната и забраната за излизане от домовете, свързано с поставянето под карантина на цяла Испания бе обявено преди няколко дни и сега се отчитат ефектите от предходното разпространение на вируса.

Не по-малко тревожна е ситуацията в Германия, където новите заразени са близо 3000, а от началото на епидемията са над 12 300.

Правителството на Ангела Меркел отлагаше вземането на мерки до момента, в който заболеваемостта нарасна значително и въпреки препоръките на здравния министър.

Останалите членове на правителството смятаха, че епидемията в Италия няма да ги засегне и ще затихне, преди да обхване Германия.

Федералният канцлер обяви, че пандемията от коронавирус е може би най-голямото предизвикателство за страната от Втората световна война насам, толкова безпрецедентни ограничителни мерки във Федералната република не са налагани от повече от 70 години.

Във Франция също бяха въведени строги ограничения за излизането от домовете, макар и заведенията да бяха затворени в неделя, 15 март, след местните избори, по-късно, отколкото у нас.

Председателят на оперативния щаб, професор Мутафчийски посочи, че във Франция се изследват за коронавирус само тези, които са в болница, тоест симптомите са достатъчно сериозни, а у нас се правят и епидемиологични изследвания.

Ако се прецени, че лицето е пребивавало до скоро в рискова държава от списък, който в момента наброява 17 държави, се взема проба, която се изследва за коронавирус.

У нас според досега обявената информация броя на заразените е 94 общо, новите за последните 24 часа са 13 с нова жертва, жена на 80 години с инсулт е починала от усложненията на коронарусната болест в Пирогов.

На редовният брифинг сутринта на 18 март 2020 г. стана ясно, че няма нито една нова положителна проба за COVID-19 у нас. Така броят на потвърдените случаи остава 81, като през изминалия ден от изследвани над 250 проби, положителни бяха 14.

На извънреден брифинг бе предложено да бъде затворен ски курорта Банско за 2 седмици, до 2 април, като бе забранено влизането и излизането от населеното място.

Още преди да бъде обявена заповедта на здравния министър за поставяне на града под карантина, полиция започна да спира преминаващите през града автомобили.

Заповедта на здравния министър бе публикувана вечерта на сайта на здравното министерство, но въпросът е дали не следва тя да бъде обнародвана в държавен вестник, за да придобие задължителна сила.

Предстои тестването на новите защитни облекла, които са непромокаеми от медицинския персонал в ВМА.

Председателят на оперативния щаб промени на 180 градуса позицията си, като призова заразените с COVID-19 да не бъдат сочени с пръст от всички останали, въпреки предходните си изявления.

Вирусът бе внесен у нас може би от Италия, така и за момента няма информация, кой е нулевият пациент, който е започнал да заразява в България.

Към момента, когато вече заболеваемостта бързо нарастваше в Италия, повечето държави не бяха въвели ограничения за пътуванията.

Затова живущият във Варна мъж, който е пътувал през Бергамо, епицентърът на епидемията, за Барселона и обратно, а след това с влак до морската столица, не следва да бъде обвиняван и заклеймяван, заради безотговорното си поведение.

Малко след изявленията на председателя на оперативния щаб стана ясно, че заразяването на мъжа от Варна е станало в Барселона на фона на липсващи ограничения за пътуване.

Към онзи момент повечето европейски държави, макар и членки на ЕС, смятаха коронавирусът по-скоро за проблем на Италия, отколкото на цяла Европа.

Не бе оказана помощ на страната от Европейската комисия, може би защото се очакваше вирусът да отмине, без да се налагат по-сериозни ограничения.

По препоръка от оперативния щаб бяха допълнени противоепидемичните мерки, като се забранява струпването на повече от двама възрастни на едно място, без да се спазва необходимата дистанция от 1,5-2 метра между тях.

В съседна Сърбия, където броят на заразените е по-малък от този в България, там са 72, макар и първият случай да бъде потвърден може би с ден по-рано, отколкото при нас, въведоха строги ограничения, сред които е забрана на хора над 70 години да излизат от домовете.

Вечерният час ще важи за всички останали, на които ще се забрани да излизат от домовете си през нощта.

От 10 часа днес се забранява на всички, които са над тази възраст да излизат от домовете си. Това е мярка сходна с тази във Великобритания, където обявената стратегия от правителството, е да се гради национален имунитет срещу коронавируса, като не се правят тестове на никого, а за възрастни над 70 години само се препоръчва да не излизат от домовете си.

В Сърбия вчера са потвърдени 15 нови случаи, но при изследвани над 370 проби, което е доста повече, отколкото подложените на анализ у нас над 250 проби.

Премиерът на западната ни съседка обяви, че се налага да бъдат въведени по-строгите ограничения и противоепидемични мерки, заради липсата на дисциплина у пенсионерите, които въпреки обявеното в страната извънредно положение, са тръгнали вкупом да си взимат пенсиите и да пазаруват.

Вечерният час се въвежда от 20 часа вечерта до 5 часа сутринта и няма да важи единствено за работещите нощни смени.

Въведените в Сърбия противоепидемични мерки са сходни с тези у нас, с тази разлика, че у нас те влязоха тази вечер от полунощ и не важат за всички държави. Сръбското правителство планира и по-драстична мярка, да се спре целият обществен транспорт – влакове и автобуси.

Единствено за по-важните индустрии ще бъдат осигурявани автобуси за извозване на работещите.

У нас все още не се е стигнало до подобна мярка, но предвид вчерашното затваряне на ски курорта Банско, ако болните продължат да се увеличават от оперативния щаб може да предложат и спирането на обществения транспорт.

Продължава нарастването на броя на заразените с коронавирус у нас. От последно изследваните проби на 17 март 2020 г. положителните са 5.

От Националния оперативен щаб отправиха призив хората в напреднала възраст да не се събират на открито или ако все пак го направят да не са повече от двама.

Нова препоръка и за изчакващите пред банки, хранителни и други магазини – спазване на не по-малко от 2 метра дистанция един от друг.

От Оперативния щаб са се заели да търсят фирми, които приготвят храна за вкъщи. От казаното на брифинга става ясно, че повечето от фирмите, които приготвят готова храна, могат да започнат да я вакуумират, без да се използват консерванти, като срокът ѝ на годност да е до 3 месеца.

От Оперативния щаб се подготвят и за евентуално по-строги мерки, ако болните продължат да се увеличават с нарастващи темпове. Тогава поръчките на храна ще могат да стават онлайн, като доставките да се правят по домовете директно от фирмите.

На брифинга бяха направени и предложения във връзка с камионите с международни шофьори, които влизат на територията на България.

По думите на премиера ще се осигури транспортен коридор от българо-сръбската и румънската граница през Словения, за да не се спира българския износ към Западна Европа.

На специална пресконференция транспортният министър съобщи, че 50 камиона под конвой от Словения през другите балкански държави ще бъдат прибрани до България.

Стана ясно, че има и още 2 подозрителни случая за коронавирус при 2 деца, които са с повишена температура и към момента са хоспитализирани в Инфекциозна болница в София.

Изчакват се кръвните тестове, както и изследването с ПВР метод на гърлен секрет, за да се установи дали не са заразени с коронавирус.

Ще бъдат наблюдавани още известно време и по всяка вероятност ще бъдат освободени за домашно лечение и съответно поставени под 14-дневна карантина, ако се установи COVID-19.

Не стана ясно дали е образувано досъдебно производство на лекаря от Лом, за който беше докладвано на предходния брифинг, който е изпратил човек със симптоми на коронавирусна болест да се лекува в София.

В столицата се стигна до напрежение и масово подаване оставки в 2-ра градска болница, поради намерението на Оперативния щаб да я превърне в инфекциозна, тъй като по последни данни най-много са болните в София и те надхвърлят като брой с няколко пъти тези в останалата страна.

Над 80 души са си подали оставките, а други 230 са останали на работа. Премиерът увери българските медици, че ще имат на разположение най-добрите защитни облекла и не следва да имат опасения за собственото си здраве и това на семействата си.

Ако трябваше да се действа по примера на Китай, целият град и дори цялата област трябваше да бъде поставена под карантина, всичко да бъде затворено.

Правителството и оперативния щаб може би трябвало да бъдат преместени в друг град. Засега остават по-леките мерки съгласно заповедта на здравния министър.

На следобедния брифинг вчера професор Мутафчийски посочи, дори с известно недоумение, че витамин С не помага срещу коронавируса и няма смисъл да се приема за профилактика и да се изкупуват всички налични количества в аптеките. По-добре е да се наблегне на храните, които са богати на витамини.

От Италия идват може да се каже, че новините са положителни с леко въздържание. През изминалото денонощие е отчетен лек спад в нарастването на броя на заболелите и от 3500 нови на 16 март спрямо неделния ден, днес те са над 3200, което показва, че това може да са индикации за преминаване на пика на епидемията.

Починалите също намаляват, когато неделния ден бе обявен като най-черният за Италия с над 360 починали, към днешна дата също лек спад на под 350.

В Испания обаче заболеваемостта продължава да ескалира и новите случаи са над 2000, а общият броя на заразените достига 10 000. Нива, на които беше Италия преди около седмица.

В Иран също продължава да се увеличават болните и вече над 14 000. В Германия също се отчита нарастване на заразените с почти 1400, а общият брой на болните е доста под този на Испания, но бързото нарастване продължава.

У нас болните от COVID-19 продължиха да се увеличават значително през изминалото денонощие и към 16 март 2020 г. вече са над 50, като освен в София, Габрово и Плевен, заразен вече има и във Варна. По последна информация от оперативния щаб последният заразен е 9-годишно дете и така общият брой на болните достига 52.

Потвърден е и още един случай на възрастен англичанин, на 78 години, за COVID-19, чието състояние е средно тежко, но е без опасност за живота към момента, който е дошъл на ски в България, така общият брой на случаите вече е 53 у нас.

Очаква се изследване на още проби днес, като 12 са подозрителните случаи, от които е изпратен материал от Инфекциозна болница в Пловдив. Засега във втория по големина град няма регистриран случай на болестта.

От МВР съобщиха за първия арестуван, заради коронавирус. Касае се за чужд гражданин, който е разпространявал невярна информация за болни над 100 души от COVID-19 от пловдивско училище, които се укриват от Оперативния щаб.

Националният консултант по микробиология посочи, че повечето от заразените у нас са пътували до Западна Европа наскоро и съответно заразата е внесена оттам.

Най-малкият заразен у нас е на 4 години и е хоспитализиран с родителите си. Препоръчва да се яде резен лимон след закуска, дори и при симптоматика, сходна с тази при коронавирус.

Отбеляза още, че въпреки разхлабените мерки у нас те масово не се спазват, това се отнася и за чужденците.

Даде пример с англичанин, който дошъл на море у нас, макар и сестра му да е болна от коронавирусна болест.

В неделния ден автобус с туристи от Хонконг, който обикалял из Балканите, изправи на нокти полиция и туристическия бранш.

Туристите поискали да бъдат настанени в хотел в Търново, но щом разбрали от къде идва групата, веднага им отказали. Автобусът е съпроводен под конвой от полицейски автомобили до границата с Румъния.

Разнопосочни бяха мненията, откъде точно са влезли в България жителите на Хонконг от Гърция или от Румъния. 

Приетите строги мерки в Италия все още не дават ефект и броят на заболелите продължава да нараства, само за 24 часа са починали над 360 души, вследствие на усложненията на COVID-19.

Общият брой на заболелите продължиха да нараства и вече са близо 25 000 и са с почти 15 000 повече спрямо около седмица по-рано и над 3500, в сравнение с ден по-рано.

Засега в Италия се надяват поне да спре да се покачва броят на болните, ако започне да намалява или ако падне под 10%, това ще означава, че пикът на пандемията вече е отминал. Предвид вчерашните данни към момента такива индикации няма.

В социалните мрежи, дори се появи информация, че страната е пред национална катастрофа, особено северната част на страната и по-специално регион Ломбардия.

Положителна тенденция в Италия за изминалото денонощие е увеличаване на броя на оздравелите, които са близо 900, а общият им е брой е над 2300.

В сравнение с общия брой на заболели и новите случаи това не е нищо, но все пак може да се спомене, че има нещо положително в цялата картина.

По цял свят броят на заразените достига почти 170 000 души, като към 5 часа българско време, от когато са последните глобални данни от ресурса на университета Джонс Хопкинс, те са малко над 169 400.

Обезпокоителна е ситуацията и в Испания, която също отчита значително нарастване на броя на болните на дневна база и те достигат до близо 1500 души, а общият броя на заразените е близо 3 пъти по-малък от Италия и е над 7800.

В Испания също влезе забрана, както и в Италия, за всички нейни граждани да напускат домовете, без да имат основателна причина за това. Полиция приканва всички да се прибират, ако са излезли просто така да се разходят.

В Германия броят на заразените също продължава плашещо да нараства, като за изминалите 24 часа, новите случаи са над 1200, а общият брой може да достигне 6000 в следващите часове.

Смъртността във федералната република остава много ниска. Към момента починалите са 11 общо, а смъртните случаи за изминалия ден са 2.

Във Франция темповете на нарастване на заболеваемостта се забавиха, макар и за изминалия ден да са отчетени близо 1000 нови случаи.

Общият брой на болните е с близо 400 по-малко, отколкото в Германия, макар и само до преди няколко дни Франция да бе плътно зад Италия по брой заразени.

10-15 март - огромен ръст на заразените у нас и в Европа

Според последната информация болните от COVID-19 у нас са общо 44, двама са новите потвърдени случаи до тази сутрин, единият не е потвърден.

Положителна проба даде мъж от Варна, завърнал се от епицентъра на пандемия Бергамо, но резултатите се очаква да бъдат потвърдени до вечерта.

От УМБАЛ Св. Марина в морската столица са обявили, че единствено информация за потвърдени случаи може да дава информация за потвърдени случаи. От лечебното заведение отрекоха в града да има случай на COVID-19.

Двата нови случаи са от Плевен и от София, единият от потвърдените случаи е на 80-годишен мъж, който е на 80 години, и е с двустранна пневмония.

Към момента състоянието му се определя като средно тежко, не се налага да бъде включван към апарат за изкуствено дишане, поне за сега. 

Въпреки непрестанните пресконференции по медиите, в социалните мрежи се появяват разкази на хора, които са връщани от редица лечебни заведения, тъй като там не приемали болни и нямали тестове.

У нас указание от здравното министерство и от оперативния щаб към лечебните заведения е да приемат единствено хора, които са с начални симптоми на пневмония и с температура над 38,5 градуса.

В тази насока може да се ползва опитът на Южна Корея, където правителството в Сеул осигури около 700 000 безплатни тестове за своите граждани.

Така всички заразени бяха хванати своевременно и съответно смъртността е изключително ниска под 1%, докато в Италия достига почти 7%.

По отношение на маските, поради големите размери на вируса 400-500 нанометра, могат да се използват и обикновени от плат, които могат да го възпрат.

Известен лекар припомни, че инфекциите се борят със силен имунитет, който отслабва на фона на масова паника и страх, за които да известна степен допринесе обявяването на извънредно положение и емоционалните речи по телевизията колко е тежка ситуацията.

При съвместно изявление на президента и на премиера стана ясно, че медицинските специалисти, които са на първа линия в борбата с новия вирус, това са на първо място личните лекари и тези в белодробните и в инфекциозните болници ще получат допълнително 1000 лв. към заплатата.

Малко по-късно се появи и информация, че министърът на икономиката и на труда и на социалната политика ще предложат социално-икономически мерки, за които редица граждани и политици призоваха.

В Кризисния щаб на област Пловдив със Заповед на областния управител определи удължаването на работното време на хранителните магазини, за да не се допуска струпването на голям брой хора.

Още една твърде крайна мярка дойде също от щаба на тази област е да се ограничи излизането на хората от домовете, освен ако не е наложително.

За тази цел по кварталите ще обикалят патрулки, които ще следят гражданите дали не излизат от домовете и ако го направят, без да имат сериозно основание ще бъдат приканвани да се прибират у дома.

Последната информация за броя на болните по света от тази сутрин. В Италия са над 21 000, общият брой по света е над 156 000.

Обезпокоителното е, че в Китай заразените, макар и апогеят на пандемията да отмина там, наближават вече 81 000 души.

В Испания са близо 6400, в Германия вече са повече, отколкото във Франция, в САЩ достигат близо 3000.

В съседните държави на България – Хърватска болните са по-малко, отколкото в България, последната информация е за 38 нови случаи. В Сърбия са 46, повече от у нас, а в Гърция са близо 230.

Основен проблем у нас остава недостигът на предпазни средства, лекарства, които се отпускат без рецепта, спекулата и умишлено повишените цени по аптеките, спирт, който е основен дезинфектнат, който може да унищожава вируса.

Въпреки освободените от държавния резерв над 100 000 литра спирт в повечето аптеки не може да се открие. Лекари също се оплакват, че няма достатъчно предпазни облекла и маски, които да ги защитят тях и техните семейства.

Към 14 март мълниеносното разпространение на COVID-19 продължава в Италия, като броят на болните вече надхвърля 20 000, а само за последния ден са регистрирани над 3500 нови случаи.

Притеснително е нарастването на броя на починалите в Италия от малко над 1000 до 1400 за малко повече от денонощие, в Иран смъртните случаи вече са над 600.

Правят се опити да се даде обяснение защо в Южна Корея се отчитат само 72 смъртни случая на фона на 8000 заболели, а на Апенините са на над 7% от общия брой на заразените.

Факт, който може да се определи като обезпокоителен е, че в Япония бе потвърден случай на повторно заразяване с коронавирус, макар и да би трябвало след оздравяване и преминаване на периода на карантина да се изгради имунитет, който да предпазва от разболяване поне 6 месеца. Така се посочваше и в ръководството на Националната здравна комисия на Китай.

Обезпокоителна е ситуацията в Испания, която вече е с над 6300, болни от COVID-19, а само за последното денонощие новите заразени са над 1500.

Бързо расте броя на болните и в Швейцария само за няколко дни се удвои – от 500 и вече са над 1300, като само за денонощие новите случаи са 220.

Екипи с експерти и лекари от Китай пристигнаха в Рим, за да помогнат на властите в опит да се справят и да опитат да овладеят ситуацията с коронавируса. Дарение от Китай за Италия пристигнаха маски и предпазни средства, но според италианци те са с доста ниско качество.

Китайското правителство обяви, че ще окаже и експертна и технологична помощ за по-бързо овладяване на болестта и разпространение на заразата и на Иран, където заразените са близо 13 000. По света общо потвърдените случаи са вече над 155 000.

В Европа продължава да е епицентър на заразата и няма индикации, че това ще се промени в близките поне 1-2 седмици. У нас денят също премина под огромно напрежение във връзка с Заповедта за налагане на противоепидемичните мерки на здравния министър.

Препълнените улици на столицата и на други големи градове, заради топлото и приятно време, раздразниха председателя на оперативния щаб, който в 20 часа на извънреден брифинг в емоционална реч призова всички български граждани да бъдат разумни, защото това е една страшна епидемия, която може да отнеме живота на най-близките ни хора – родители, баби и дядовци.

Допълнителен фактор, който стана повод за толкова емоционалната му реч, която грабна вниманието на голяма част от българите, бяха и 10-те регистрирани нови случая само за денонощие от над 200 проби у нас, изследвани в референтните лаборатории.

Има подозрение и за един случай от Пловдив на починала възрастна жена на 84 години, която е приета в петък вечерта в общинската болница Св. Мина със симптоми сходни на COVID-19.

В лечебното заведение са оставени буквално на произвола, без апаратура и предпазни средства, това написа в писмо един от лекарите от спешния екип до Оперативния щаб и до Областния управител на Пловдив.

Не е тайна, че повечето от общинските болници са на ръба на оцеляването, тъй като клиничните пътеки, по които имат специалисти не са от добре финансираните и това ги обрича на хроничен недостиг на средства с всички съпътстващи последствия. В болница Св. Мина не разполагат, дори с тампони, които да вземат проби за коронавирус.

Чакали са няколко часа да дойде доктор специалист по инфекциозни болести от РЗИ Пловдив, според който жената не е заразена с COVID-19, но пробите ѝ са изпратени в референтната лаборатория в Стара Загора и резултатите се очакват утре.

Не е изключено в Пловдив да има вече коронавирусна инфекция. Изследваните общо 7 души от Инфекциозна болница са с отрицателни проби, изчакват се резултати от още 2-ма хоспитализирани най-късно до понеделник.

В Извънреден брой на Държавен вестник бяха обнародвани приетите набързо Законопроекти за изменение на Наказателния кодекс и на Закона за здравето.

В бързината изглежда обаче разпоредбите съвсем не са обмислени, тъй като има известно препокриване на наказателната и административната отговорност.

Това създава известна неяснота – когато се нарушава карантината дали да се образува досъдебно производство и да се повдига обвинение на основание НК и по реда на Наказателно-процесуалния кодекс или се установява административно нарушение – неизпълнение на заповед за налагане на карантина от личния лекар, и се издава наказателно постановление с глоба в размер до 5000 лв.

Инфото на броя на заболели е от 1 часа след полунощ на 15 март. 

Към 13 март 2020 година във връзка с евентуална ескалация на заболеваемостта от коронавирус, за каквото има индикации, Националния оперативен щаб предложи на Министерски съвет да въведе извънредно положение.

Основният аргумент в тази насока е, че се налага промяна на мерките, които ограничават разпространението на заразата в рамките на деня, затова трябва да се предостави правомощие Министерски съвет да приема декрети, които да са със силата на закон.

Освен това при извънредно положение може да се привиква и свободния резерв на армията, като съгласно последните планове са предвидени до 3400 резервисти, които да съдействат на служителите на МВР с изпълнението на определените от Министерски съвет мерки.

На редовния брифинг сутринта бе съобщено, че няма нови заразени, но сред потвърдените случаи има такива и на 4 деца. Засега се хоспитализират и носители на вируса, тоест без симптоми, към момента това е възможно, има такъв леглови капацитет.

Какво обаче ще се случи, ако болните нараснат значително, няма да е възможно всеки здрав носител да бъде хоспитализиран?

От Александровска болница се обърнаха с призив към студенти и специализанти да помогнат за справянето със създалата се усложнена ситуация с коронавируса и за възпиране разпространението на заразата, които подкрепят екипа и поемат част от грижите за пациентите като доброволци.

В Европа ситуацията с болните от коронавирусна инфекция за пореден ден продължава да се влошава.

Според експерт от СЗО, който съветва италианското правителство как да се бори с разпространението на заразата, в момента Германия и Франция са в положението, в което е била Италия преди около 10 дни. И в тези държави може да се очаква влошаване на ситуацията в следващите дни.

Очакванията са броят на заболелите от COVID-19 в Италия да продължи да нараства още поне седмица и едва след това да започне да спада.

Според последни данни заразените в Италия са над 15 000, а по света над 134 000, като новите случаи са над 8300, от тях над 2600 са на Апенините.

Починалите вследствие на усложнения на коронавируса в Италия вече надхвърлят 1000, като само вчера те са 189.

В Северна Италия ситуацията е наистина много тежка и най-плашещото е, че в болниците вече постъпват и млади хора, които не са потърсили лекарска помощ при появата на симптомите, тъй като са мислели, че силният имунитет ще ги спаси и ще оздравеят.

В крайна сметка обаче състоянието им се влошава до такава степен, че се налага да бъдат приети незабавно в интензивно отделение и поставени на апаратно дишане.

Това може да е признак на мутация на новия вирус и да предизвиква сериозни усложнения не само при възрастни, но и при по-млади хора.

В Иран броят на заболелите също скочи рязко през последното денонощие и достигна над 10 000. Страната поиска финансова помощ от МВФ за първи път от 60 години, за да се справи с последствията от големия брой болни и наложените ограничения.

Испания също отчита значително нарастване на заболеваемостта, като болните вече са над 3000, потвърдените нови случаи за последния ден са 869. Франция е с близо 600 нови случаи и общ брой на заразените 2876.

Тревожна е ситуацията и в Швейцария, броят на болните наближава 870, като само за последното денонощие са потвърдени над 200 случая.

В Китай разпространението на вируса е спряно, в град Ухан, откъдето тръгна новата болест през декември, за изминалото денонощие има само 1 нов случай.

В Германия броят на новите заразени с коронавирусна болест също достига тревожни стойности, и те са 780, като общият брой на заболелите достига почти 2750.

В списъка с държавите, в които е препоръчително да не се пътува от България, най-вероятно ще бъде включена и Испания, тъй като с над 3100 потвърдени случая вече е на второ място в Европа.

Швеция е сред държавите с най-много на брой нови заболели за последното денонощие, близо 200, като общият брой на болните е почти 700.

В Гърция броят на заразените вече достига 120, като промяната спрямо вчера е приблизително толкова, колкото и у нас 18 нови потвърдени случаи.

Над 126 000 заразени с COVID-19 по цял свят към 8.30 часа българско време на 12 март 2020 година. В Европа заболелите продължават да се увеличават бързо. В Италия потвърдените случаи вече са над 12 400, а починалите по последни данни са 827.

Запазва се тенденцията за подобряване на ситуацията със заболеваемостта от COVID-19 в Китай и Южна Корея.

Към момента броят на болните в КНР остава под 81 000. Онлайн ресурсът на Университета Джонс Хопкинс показва задържане на броя на заболелите и в Иран на 9000 души.

Да припомним, че при вчерашното изявление, в което обяви коронавирусната болест за пандемия, СЗО определи ситуацията в Италия и Иран като най-тревожна.

В Европа след кратко разместване на втората позиция по брой на заболели, тази сутрин най-много отново след Италия те са във Франция почти 2300. В Испания болните от COVID-19 са почти толкова, колкото и във Франция, разликата е съвсем малка.

В Германия също продължава увеличаването на броя на заразените и по последни данни вече наближават 2000.

Сред останалите държави на ЕС по брой заболели продължава да води Швейцария, с над 650 потвърдени случаи на коронавирусна болест. С близо 630 болни от COVID-19 е Норвегия, а Обединеното кралство засега, сякаш избягва новия вирус, и заразените са малко над 450.

През последните часове Гърция потвърждава 10 нови случаи на заразени с коронавирус, в съседна Румъния също се увеличават заболелите с повече от 20 са за по-малко от денонощие и вече са близо 50 души.

Според последните данни няма промяна в броя на заболелите в съседна Турция и засега остава само 1 потвърденият случай от вчера. Съседна Сърбия, в която първият случай на коронавирусната болест бе потвърден с ден по-рано от България, вече отчита 12 заразени с COVID-19.

В Северна Македония не се отчитат нови случаи на заболяването през последните часове и остават 7, колкото са и у нас след потвърдения нов случай вчера следобед.

Починали от болестта на Балканите, освен у нас, вече ви съобщихме за настъпилите бързо усложнения на COVID-19 при възрастна жена, което доведе до смъртта ѝ, вчера следобед, има в Албания и в Гърция, но и двете държави болните са доста повече, отколкото у нас.

При близо 100 случаи в Гърция на болестта, единият починал прави смъртност от вируса малко над 1%, а у нас на този фон е близо 15%.

Към този час у нас няма нови случаи, на редовния брифинг бе съобщено за състоянието на заразената лекарка, която е настанена във ВМА.

Симптомите при нея се появяват, след като се връща от обучение в Барселона. Състоянието ѝ се определя като добро от лекуващите я лекари. От изпратените за изследване през последните часове над 130 проби за коронавирус 1 е положителна .

Лицата, с които заразената лекарка е имала контакт, дават проби за вируса, посочи сочи шефът на ВМА и председател на оперативния щаб.

Съобщено бе, че е затворен и пазар в София, търси се зараза. Нелегален имигрант – турски гражданин, е опитвал да се промъкне през границата и в момента е изолиран в инфекциозно отделение на окръжната болница в Хасково.

Мъжът е на 44 години и е направил опит да влезе в Турция през Гърция, но не е допуснат. Маршрутът му е рисков и го превръща в потенциален носител на коронавируса, тъй като е живял във Франция, но на връщане към Турция преминава през Италия, откъдето с ферибот стига до Гърция.

След като не успява да влезе през Гърция, мъжът прави опити да влезе пеша в България, като използва за тази черни пътища, но гранична полиция го задържа.

Към момента състоянието му се оценява като добро, без подозрителни симптоми е. Взет му е секрет от гърлото, като пробата е изпратена в референтната лаборатория в Стара Загора за изследване.

По препоръка на Националния оперативен щаб всички, които влизат от Гърция и идват от ферибота от Италия се регистрират и се проследяват, мери се температура.

Предвид нелегалния опит за влизане в страната са и взетите мерки. Не е ясно дали мъжът ще бъде освободен или ще бъде даден на прокурор, заради опита за нелегалното навлизане през българската граница.

В 17 часа председателят на Националния оперативен щаб обяви за 9 нови случаи на коронавирус у нас, така общият брой на заразените стигна 16. Разпространението на коронавирусната болест започва да стана лавинообразно. Само една от заразените е в средно тежко състояние, тъй като е развила двустранна бронхопневмония. Някои от новите потвърдени случаи са без симптоми и са поставени под домашна карантина, други се очаква да бъдат приети във ВМА. 

Болните от COVID-19 в Италия надхвърлиха 10 000 към 11.03.2020, данните са от последните часове, за по-малко от денонощие са регистрирани над 1000 нови случаи.

Италианската република продължава да води до брой разболели се от COVID-19 пред всички други европейски държави, като разликата спрямо Франция е повече от 5 пъти по брой потвърдени случаи.

Общо в света болните наближават 120 000, което е повишение с над 4000 спрямо следобедните часове на 10.03.

Бързо се увеличават болните и във Франция, по последните данни те са близо 1800, в Испания също има регистрирани почти 200 нови случаи.

Ситуацията се променя с всеки изминал ден, в Китай през последните малко повече от 12 часа също се отчита повишение на броя на потвърдените случаи, като към момента те наближават 81 000.

В Германия заболеваемостта продължава да нараства бързо и от под 1300 потвърдени случаи към 15 часа българско време на 10.03, вече наближават 1600, като по последни данни са 1565.

Сред по-малките държави в Европа най-много са потвърдените случаи в Швейцария близо 500, следвана от една от богатите държави в света Норвегия с близо 400 души.

Нидерландия и Великобритания също отчитат нови заразени с COVID-19 и вече са малко под 400.

В съседна Гърция през последните часове не са регистрирани нови случаи и към момента остават 89.

В Турция е потвърден първи случаи на коронавирус. На Балканите единствено в Косово и в Черна гора няма болни от COVID-19. Черна гора е традиционна туристическа дестинация главно през лятото.

През зимните месеци и в началото на пролетта не е особено атрактивна и съответно вирусът няма откъде да бъде внесен. В Косово също няма потвърден случай, докато в съседна Македония те са 7.

В съседна Румъния 25 са потвърдените случаи, като за трима от тях е обявено, че са оздравели.

У нас вечерта на 10.03.2020 бяха обявени нови случаи на коронавирус, които са първи за София.

Касае се за двойка – мъж и жена. Според последната информация мъжът е постъпил в УМБАЛСМ Пирогов още на 8.03.2020 г., но симптоматиката, която е проявявал е доста по-различна от тази при COVID-19, затова е бил настанен една стая с други хора.

Главният държавен здравен инспектор изнесе малко по различна информация, че всъщност жената е потърсила сама помощ в Пирогов, като буквално се е строполила на земята пред спешния център.

Лечебното заведение временно е спряло работа, а двойката заразени са изолирани в отделна сграда. Взети са проби от всички 90 лица, в които мъжът и жената с COVID-19 са били в контакт.

Към 10.03.2020 г. ситуацията с разболелите се от COVID-19 в Азия се стабилизира, в Европа се влошава - общият броят на болните по цял свят надхвърли 115 000 души към 15 часа българското време.

На Стария континент най-много са заразените с коронавирус в Италия - 9172 официално потвърдени случаи, починалите, вследствие на COVID-19 само за ден са близо 100, а общият им брой от първия потвърден случай на Апенините е 463. В КНР, откъдето тръгна новият вирус, ситуацията се стабилизира и броят на болните задържа на малко над 80 000 души. 

В Европа след Италия на второ място след Италия е Испания по брой потвърдени случаи на COVID-19, където само за ден бяха отчетени близо 400 души, и общият брой на болните от коронавирусна болест достигна 1500 души, а случаите на летан изход са общо 35. Почти веднага след Испания по брой заразени е Франция, с малко над 1400 души, от които починалите са 30. 

В Германия също болните от COVID-19 се увеличават значително и достигат почти 1300 - 1281 точно към 15 часа българско време, смъртността е ниска, случаите на летален изход са двама. 

От по-малките държави в Европа най-много са заразените в Швейцария с 324 общо болни от коронавирусна болест, следвана от Нидерландия с общо брой на заразените – 321 души.

У нас през изминалото денонощие няма нови потвърдени случаи и за момента са 4-ма, преди около час бе съобщено за 3-ма души с подозрение за коронавирус, завърнали се от Италия, но не са потвърдени. 

В Иран също ситуацията се влошава и е трето място след Италия и Китай по брой заразени, над 8000 души по последни данни, като починалите са близо 300, към 15 часа българското време техният точен брой е 291.

В Великобритания заболеваемостта от COVID-19 остава сравнително ниска на фона на останалите големи европейски държави. Потвърдените случаи към този час са точно толкова, колкото и в Нидерландия, а Обединеното кралство е с население от 60 млн. души или повече от това на Италия.

Висока е заболеваемостта от коронавирусна болест в съседна Гърция, където броят на заразените е 89 по последни данни и е много вероятно да надхвърли 100 в следващите дни.

02 март 2020 г.

Към 02.03.2020 година ситуацията със заразените стои по следния начин – най-много заразени с коронавирус продължава да има в Китай, където броят премина границата от 80 000 души. В глобален мащаб броят на заболелите е 89 072 души.

След Китай най-много заболели има в Южна Корея, където общият брой на заразените достигна 4 212 души. В Европа Италия е лидер в тази негативна класация с 1 694 потвърдени случая на заразени от коронавирус. След нея са Германия и Франция, които имат регистрирани по 130 заболели. В Испания заболелите са 84, а във Великобритания 36.

Смъртните случаи в световен мащаб нарасната до 3 044 души, а оздравелите са малко над 45 000 души. Само за последното денонощие в Италия са починали 5 души в следствие на коронавирус. Всеки те са от северните райони на Италия - Венето, Ломбардия и Емилия-Романия. Оздравелите на "Ботуша" са 83 души, а общият брой на починалите е 34.

В останалите европейски страни няма нови регистрирани смъртни случаи, освен двамата починали във Франция през изминалата седмица. В Южна Корея починалите общо са 22, като за последното денонощие има 4 нови случая.

Най-важните въпроси касаещи китайския коронавирус

В този материал ще се постараем да отговорим на всички въпроси относно заболяването COVID-19 - коронавирусна болест, включително използвайки официални препоръки от страна на властите на Китай, които, както се досещате, имате най-голям опит със заболяването към този момент. Първоначалното название на болестта, която се развива при заразяване с коронавирус е 2019-n-CoV остро респитарно заболяване, но на 11 февруари 2020 г. СЗО го променя на коронавирусна болест или COVID-19.

Какво представлява новият щам на коронавирус

Най-важните въпроси касаещи китайския коронавирусSARS-CoV-2 /наименованието е дадено от Международния комитет по таксономия на вирусите - ICTV на 11 февруари 2020 г., предходното е 2019-nCoV/ е част от семейството на коронавирусите, което към 26 февруари 2020 г., включва общо 39 вируса обединени в 2 подсемейства, предизвикващи инфекция при хора, животни, птици, кучета, едър рогат добитък, свине и зайци. В официални документи на СЗО се използва и наименованието COVID-19 вирус. 

Вирусът е чувствителен към ултравиолетовите лъчи и към топлина. Загива при температура 56 градуса, поддържана в продължение на 30 минути.

Ефективни срещу вируса са съдържащите хлор дезинфектанти, хлороформ, 75% разтвор етанол, пероцентна киселина, която е със силно разяждащо действие.

Генетично вирусът, който причинява COVID-2019 доста се различава от предходните коронавируси, провокатори на епидемии SARSr-CoV и MERSr-CoV.

Последните проучвания обаче показват, че новият вирус има 85% сходство с разновидност на коронавируса, предизвикващ ТОРС /SARS/. За първи път вирусът е изолиран през 1965 г. при болен от остър ринит.

Коронавирусът може да засегне:

  • Дихателната система;
  • Стомашно-чревния тракт;
  • Нервната система.

Няколко от видовете коронавирус могат да предизвикат атипична пневмония, сред тях е новият COVID-2019.

Това вече се е случвало

COVID-2019 Днешната епидемия се сравнява със случилото се внезапно нарастване на заболеваемостта от коронавирусна инфекция и множество случаи на атипична пневмония през 2002-2003 г.

Първият случай с коронавируса, предизвикващ SARS или ТОРС /тежък остър респираторен синдром/ е от ноември 2002 г. в китайската провинция Гуандун, а последният е от юни 2003 г.

Общо за времето за епидемията тогава са регистрирани 8347 случаи на заболяването, от които 813 са с летален изход.

Ендемичните коронавируси, които предизвикват заболяване при човека са заразни, но не и смъртоносни. Броят на починалите от тях е по-малък, отколкото при сезонната грипна епидемия.

При ТОРС смъртността е била около 10%, при Близкоизточния респираторен синдром MERS, също предизвикан от коронавирус – 35%, тоест те са по-смъртоносни, отколкото новия COVID-19, според последните данни починалите са около 2,5% от всички разболели се.

Възможно е този показател да е по-нисък при новия вирус, тъй като не всички леки и безсимптомни случаи са регистрирани и отчетени.

Въпреки високата смъртност при предходните епидемии с коронавирус SARS и MERS те не се предават на хора без симптоми, което е улеснявало своевременното установяване и поставянето под карантина на техните носители.

Високата смъртност способства за т.нар. прегаряне на епидемията. Колкото по-рано носителят на вируса бъде повален и се наложи да прекарва голяма част от времето си в легнало положение, толкова по-малка е вероятността да заразява други хора, без да се усети.

Например, щама на птичия грип H5N1 е с коефициент на смъртност над 60%, но разболелите са едва 600 души.

За щастие – новият SARS-CoV-2 не е толкова смъртоносен. Не поваля своя носител достатъчно бързо, преди да е успял да разпространи вирусни частици сред хората от своето обкръжение.

Затова своевременното поставяне под карантина или прегаряне на епидемията засега е малко вероятно.

Опасно е засягането на долните дихателни пътища

Новите коронавируси засягат не горните, а долните дихателни пътища, поради особености на техните белтъци, които използват за проникване в клетките.

Организмът отговаря на размножаването на вируса чрез активация на имунната система и с локални възпаления на тъканите.

В някои случаи имунният отговор стига твърде далеч. Например, първоначално локалното възпаление обхваща белите дробове изцяло, което води до пневмония, или се развива т.нар. цитокинова буря и сепсис на вътрешните органи.

За съжаление, усложненията са доста разпространено явление. Въз основа на китайските данни смъртността е най-висока при хората над 50 години, а при над 80-годишните – 15%.

При развитие на усложнения, тоест дихателни нарушения и необходимост от изкуствена вентилация, смъртността е около 50%, без значение от възрастта.

Коронавирусна и грипна епидемия – какво се забравя да се спомене

Когато се сравнява сезонната грипна епидемия с разпространението на коронавирусната инфекция, се твърди, че от грип починалите са повече.

Забравят обаче да споменат, че макар и грипът също да убива, коефициентът на смъртност при тази вирусна инфекция е 0,4%, и е най-вероятна при много възрастни хора и при отслабен имунитет. Съществуват и други доста значими разлики.

С грип се заразяват изключително много хора, голям процент от общия брой на населението, срещу него има ваксина.

Грипните епидемии не натоварват толкова здравните системи на държавите, тъй като не водят до стотици/хиляди интубирани болни, които със седмици може да са на изкуствено дишане.

Кога се очаква да изчезне новият коронавирус и ще се случи ли изобщо

Кога се очаква да изчезне новият коронавирус и ще се случи ли изобщоВ най-добрия случай коронавирусът ще мутира и в резултат няма да е толкова смъртоносен. Ще се приспособи към новите носители, тоест към хората.

Към известните ендемични коронавируси не се изгражда траен имунитет, тоест в случай на COVID-2019 на такъв не трябва да се надяваме.

Ваксината е идеално решение и макар първоначално да се смяташе, че такава няма да бъде разработена, за нова разработка беше обявено от китайски учени, а след това и от американски.

Към днешна дата обаче ваксината е експериментална и тепърва ще се тества в реални условия до колко може да предпази от заразяване с вируса.

Производството на ваксини е доста неизгоден бизнес за фармацевтичните компании, дистрибуцията отнема време, струва скъпо.

Трудно се изгражда стабилна система за доставки в разгар на пандемия. Изпитванията на американската ваксина се очаква да започнат едва след 1,5 месеца, до тогава има вероятност вирусът да отшуми.

Тежките случаи и сериозните усложнения на атипична пневмония, развила се от инфекцията, най-вероятно е само върхът на айсберга. Леките и безсимптомни случаи, които не изискват лекарска помощ, преобладават.

Карантината няма да предотврати епидемия, само ще спечели време за мобилизиране на системите за медицинска помощ.

Болничен или неплатен отпуск за завърналите се от Италия

След възникнало недоразумение по повод дали поставянето под 14-дневна карантина подлежи на заплащане от държавното обществено осигуряване, стана ясно, че се издава болничен в случай на контакт с болен или след завръщане от държави с високо ниво на заболеваемост.

Въпросът възниква във връзка с това дали личните лекари имат право да налагат 14-дневна карантина на завърналите се от Италия, където болните са най-много от всички държави след Китай и Южна Корея. И още по-важното бе дали НОИ ще плати болничен за поставянето под карантина.

Практика е карантина да се налага само при подозрителни симптоми, които могат да сочат към коронавирусна инфекция.

След изявление пред медиите на председателя на Парламентарната комисия по здравеопазване стана ясно, че ако завърналите се от Италия без грипоподобни симптоми, преценят сами да се поставят под карантина, ще имат право на 14-дневен болничен, който се заплаща по общия ред в размер на 80% от възнаграждението, но не повече от брутния му размер.

Също така, покрай сериозните последствия за икономиката и бизнеса, бяха повдигнати въпроси за това дали коронавирусът представлява форсмажорно обстоятелство и при какви условия могат да бъдат оправдани невъзможност за плащания и извършване на услуги според сключени договори.

Кой е източникът на COVID-2019

Предположенията за произхода на новия вирус са няколко. Първо за евентуален източник бяха посочени и прилепите, след това броненосците.

Новият вирус тръгва от рибния пазар в град Ухан, и се предполага се, че е възможно там да е станала кръстосаната мутация, която може да предизвиква инфекция с тежки усложнения при хората.

Как е най-вероятно заразяване с вируса

Как е най-вероятно заразяване с вирусаОсновният път на предаване е въздушно-капков чрез вдишване на слюнка от заразени. Възможно е заразяване чрез назален секрет и при контакт със замърсени повърхности.

След контакт със замърсени повърхности докосването с ръце на лицето, очите, носа и устата може да доведе да доведе до заразяване.

Последното откритие на китайски учени, но засега не се среща в официалните ръководства, е, че вирусът може да се разпространи, вследствие на контакт с фекалии на заразен. Това е най-вероятно да се случи при посещение на обществени тоалетни.

За момента няма данни, че вирусът може да се предава по хранителен път, затова и според здравното министерство хранителните продукти, които са разрешени за внос от Китай са безопасни, а освен това подлежат и на строг санитарен контрол. Следва да отговарят на редица здравни изисквания, преди да бъдат допуснати до държава-членка на ЕС.

КНР е нетен вносител на хранителни продукти от ЕС, затова вносът на такива стоки е сравнително ограничен и рискът от заразяване се смята за почти нулев.

Кои са рисковите групи, за които вирусът е най-опасен

Заразяване е възможно при абсолютно всички. Дали човек ще се зарази или не, много зависи дали е имал близък контакт с вече инфектирани с новия коронавирус, които е възможно да са в инкубационен период или при тях инфекцията да протича безсимптомно.

В напреднала възраст и при няколко хронични заболявания, както посочихме и по-горе, вероятността от по-бързо прогресиране на инфекцията и развитие на опасни усложнения, е доста по-голяма.

Повечето от заразените оздравяват, а тези, при които се развиват усложнения са сравнително малко.

Към 26 февруари, броят на заразените с новия коронавирус надмина 80 000 души само в Китай, а починалите са повече от 2700 души.

По данни на Националната комисия по здравеопазване на КНР, в Поднебесната империя регистрираните заболели са 81 126 души, от тях са починали 2763 души или 3,4% от общия брой на заразените, това според данните от Китай.

С вируса се е заразил и заместник министърът на здравеопазването на Иран Ирадж Харирчи, където вече има потвърдени над 100 случаи.

Извън Китай и Южна Корея, най-много са болните в Италия, според последните данни, които се обновяват постоянно в La Repubblica общият брой на заразените е 374, като най-много са в района на Милано 258 и като цяло в северната част на страната.

Според официалната информация, която се обновява и на сайта на здравното министерство, след Китай, най-много са заразените в Южна Корея, където към 25.02.2020 г. болните са малко под 1000.

В южните региони на страната са потвърдени по 2-3 случаи. Починалите на Апенините са общо 12, сред заразените има 4 деца.

В съседна Гърция бе потвърден първи случай на коронавирусна инфекция. У нас бяха взети превантивни мерки, Външно министерство препоръча на българските граждани да отменят пътуванията за Италия.

Последната информация за коронавируса у нас за дете с подозрителни симптоми, което предстои да бъде изследвано за инфекцията.

Какви са най-честите симптоми на инфекцията

Какви са най-честите симптоми на инфекциятаCOVID-2019 се свързва с развитието на атипична пневмония. Симптомите на инфекцията на много сходни с тези на грипа – повишена телесна температура, отпадналост и суха кашлица. В малък брой случаи има запушване на носа, хрема и диария.

При тежко протичане на инфекцията дишането се затруднява, вследствие на което може да се развие хипоксемия или понижена концентрация на кислород в кръвта. При усложнените случаи обикновено това се случва около седмица след началото на симптомите.

При подобно усложнение вероятността от развитие на остър респираторен дистрес синдром и от метаболитна ацидоза се увеличава значително.

Следва да се отбележи, че при усложнени и тежки случаи температурата може да е само леко повишена или дори и да е в рамките на нормалната за напълно здрав човек.

При леките случаи телесната температура се повишава до малко над 37 градуса, заразеният се чувства леко отпаднал, но е без симптоми на пневмония.

Как да различим опасния вирус от грип и обикновена настинка

Първо, патогените на трите заболявания са различни. Второ, симптомите на коронавирусната пневмония, определяна като атипична, се различават от тези на настинката и грипа.

При обикновената настинка симптомите сигнализират за инфекция на горните дихателни пътища – запушване на носа или усилена назална секреция, и кихане.

За настинката не е характерно повишаване на температурата, отпадналост, главоболие, болки в ставите и по цялото тяло, както и загуба на апетит.

При настинка симптомите сочат към сериозна инфекция на горните дихателни пътища, но не се отразяват толкова неблагоприятно на цялото тяло и са сравнително ограничени по мащаб.

Грипът е заразна вирусна инфекция, която се характеризира с внезапно начало. Температурата може да се повиши значително до 38-39 градуса, гърлото се възпалява. Появяват се болки в мускулите и в ставите, отпадналост.

При коронавирусната инфекция температурата не се повишава значително, кашлицата е суха. Сходен симптом е отпадналостта, която показва, че тялото и имунната система трудно се справят с инфекциозния организъм.

Рядко на фона на коронавирусна инфекция се стига до запушване на носа или диария. При леките случаи само температурата е леко повишена и съответно симптоматиката е по-слабо изразена, отколкото при грип.

За поставянето на окончателна диагноза е необходимо снемане на анамнеза и данните от лабораторните изследвания.

Колко продължава инкубационния период и колко оцелява вируса

Въз основа на наличните епидемиологични проучвания, първите симптоми на коронавирусна инфекция се появяват в диапазона от 1 до най-много 14 дни от заразяването, средно от 3 до 7 дни.

Вирусът може да оцелее няколко часа на гладка повърхност и един ден, ако температурата и влажността са благоприятни, максимум до 5 дни.

Как да се предпазим от заразяване с вируса

Как да се предпазим от заразяване с вирусаНа първо място, е необходимо да си мием ръцете най-малко 20 секунди със сапун. При липса на възможност могат да се използват и дезинфекциращи мокри кърпички със съдържание на алкохол.

Необходимо е да ограничим докосванията с ръце на очите, носа и устата. Препоръката за носене на медицински маски, когато излизаме навън, трудно може да се приложи, поради липсата им в аптеките.

А и според препоръките на здравното министерство те са слабо ефективни за защита на здрави хора. По-скоро помагат за предотвратяване на вируса от вече заразени.

Затова е добре да избягваме местата, където се струпват много хора. Когато разговаряме с някого е желателно да сме на разстояние от поне 1 метър от него.

Не е желателно да се стои продължително време на обществени места, не повече от час. Ако се налага да сме по-дълго на такова място, то е добре да излизаме периодично на открито.

Избягвайте контакти с всеки, който е със симптоми на настинка или с такива наподобяващи грип.

Ако ви се налага да контактувате с диви или с домашни животни, то не го правете без предпазни средства.

Какво означава да се изложим на вируса

Това е, когато сме били в близък контакт със заразени, при които вирусната инфекция протича леко или без симптоми и не сме използвали предпазни средства.

За близък контакт се приема, когато сме работили със заразен, който може да не е знаел за инфекцията.

Подобни близки контакти могат да се създадат и в обществения транспорт, където разпространението на вируса е изключително улеснено.

Неслучайно във вчерашния ден кашляща репортерка бе свалена от правителствения самолет, с който делегация замина за Гърция на посещение на министър-председателя на южната ни съседка.

В близък контакт сме в близките си, тоест с членовете на семейството ни, и ако някой от тях се зарази, самите ние също се превръщаме в потенциален източник на заразата.

Същото се отнася и за съученици, състуденти и т.н. Близък контакт има между медицински персонал и пациентите, особено ако не се използват предпазни средства.

По повод риска от заразяване в обществения транспорт – има изключително голяма вероятност, ако превозното средство е препълнено. Можем да се заразим от хората, които са на седалката до нас, пред нас и зад нас и в радиус от 1 метър.

Когато пътуваме с личния си автомобил опасността от заразяване е по-малка, тъй като пътуваме или сами, или с по-близки хора, за които можем до известна степен да сме сигурни, че не са заразени.

На изложените на вируса се налага 14-дневна карантина, която към момента обаче е препоръчителна, когато не са налице подозрителни симптоми.

Прилагат се мерките, които бяха препоръчани на учениците и учителите, завърнали се от Италия от Математическата гимназия в Пловдив, от заместник-министъра на образованието.

В самолет вероятността от заразяване не се смята за по-голяма, отколкото на което и да друго обществено място и се оценява като сравнително ниска.

Ако на въздухоплавателното средство се установи заразен от коронавирус е възприета практика в държавите членки на ЕС да се уведомяват всички пътници от здравните власти, за да вземат мерки.

Разчита се на личната съвест на всеки, все още не се към налагането на принудителни медицински мерки.

При излагане на вируса за учащите се полага извинителна бележка от личния лекар за 14 дни, а на учителите и на другите работещи 14-дневен болничен.

Членовете на семейството на лицето под карантина също е необходимо да спазват някои мерки.

Потенциално заразеният трябва да бъде изолиран в стая, която може да се проветрява добре, а членовете на семейството е необходимо да общуват с него, като използват маски за лице.

В жилището, където има лице, поставено под карантина, не трябва да влизат външни хора.

Санитарните възли трябва да се почистват основно, след като лицето под карантина ги използва, най-ефективни за тази цел са хлорните препарати.

При евентуално възникване на епидемия с новия коронавирус е желателно да се ограничи придвижването с обществен транспорт. По възможност да се ходи пеша или с колело до работа, или с личния автомобил.

Домовете редовно трябва да се проветряват, дори и да няма заразени или изложени на вируса членове на семейството, е необходимо редовно проветряване на дома и почистване.

Какво да правим, ако заподозрем, че сме се заразили – вместо обобщение

Това е възможно при завръщане от Китай или от Италия, както и при потенциално излагане на вируса при пътуване в друга държава, в която има потвърдени случаи на инфекцията, и завръщане у нас.

В такъв случай, както посочихме и по-горе, си налагаме 14-дневна карантина, през този период наблюдаваме и следим дали няма да се появят подозрителни симптоми.

Ако това се случи, е добре незабавно да уведомим личния лекар за пътуването и за подозрителните симптоми, най-добре по телефона или отделението за спешна помощ. Поне така се посочва в препоръките, публикувани на сайта на здравното министерство.

Доколкото се подразбира от представената информация, не се предвижда хоспитализация на болния, ако се потвърди коронавирус.

Препоръките са да си покрие устата с тъкан или да носи хирургична маска за лице и да не пътува, докато е болен.

В по-голяма опасност ли са бременни и майки с малки деца

В по-голяма опасност ли са бременни и майки с малки децаБременните жени са уязвими към всякакви инфекции и при тях рискът от усложнения е повишен, заради естественото отслабване на имунитета.

Засега не е ясно дали вирусът може да се предаде от заразена бременна майка на бебето. Бе съобщено за случай на заразено в Китай бебе на 30 часа, но не е ясно дали инфектирането не е станало в болницата.

Малките деца са в потенциално рисковите групи. Но към момента няма данни за сериозни усложнения и смъртни случаи и инфекцията при тях протича обикновено леко.

Какви мерки е добре да вземат бременните

Бъдещите майки е желателно всеки ден да си мерят температурата и да се теглят, да обръщат внимание дали случайно не са се появили симптоми на инфекция, и обръщат внимание дали бебето се движи.

Засега подобни мерки за бременните не са необходими, тъй като у нас към момента няма потвърден случай коронавирусна инфекция. Биха се наложили, ако броят на заболелите се увеличи до толкова колкото е в Италия.

Как се лекува коронавирусна пневмония в болнични условия

Как се лекува коронавирусна пневмония в болнични условияЗаразяването с коронавирус съвсем не означава, че ще се развие пневмония. За болните от атипична пневмония няма ефективна антивирусна терапия. Но в Китай се прилагат големи дози интерферон, както и антивирусни препарати като рибавирин.

Според информацията от Националната здравна комисия на КНР продължителността на болничното лечение при коронавирусна инфекция е средно 5 дни. В провинцията, от където тръгна вируса средно хоспитализацията е с продължителност 20 дни.

В Европа и САЩ първите случаи на инфекцията бяха по-късно, а и заболелите са доста по-малко и съответно няма толкова информация относно това каква е оптималната продължителност на болничното лечение.

Според данните от Национална здравна комисия на Китай след преболедуването от коронавирусна инфекция се формира имунитет, който е с продължителност от около 6 месеца.

А относно отговора на въпроса – дали оздравелите продължават да заразяват, отговорът е по-скоро отрицателен, антителата, образували се срещу вируса, предотвратяват заразяване на здрави хора от вече оздравели.

Все пак, за да се установи този факт с категоричност са необходими много изследвания, които трудно биха могли да бъдат организирани на фона на ангажирането на голям ресурс за справянето с големия брой заразени.

История на пандемиите

В крайна сметка – толкова опустошителен ли е коронавирусът или човечеството вече се е сблъсквал с подобни зарази? Отговорът е не, COVID-19 дори не е близо до най-опустошителните пандемии, разразявали се в човешката история.

Историята и човешката памет помнят много по-страшните пандемии като Черната смърт, Едрата шарка или Испанският грип, при които смъртността се изрязва в милиони загинали.

В този ред на мисли екипът на Lechenie.bg изготви една инфографика на български език, за да покажем кои са най-тежките пандемии в човешката история.

История на пандемиите