Най-актуалната информация за COVID-19 и за коронавируса

Информация в реално време за разпространението на пандемията от коронавирус COVID-19 може да следите тук.

Екипът на Lechenie.bg препоръчва на всеки да ограничи социалните си контакти възможно най-много и да си стои вкъщи, ако условията му позволяват.

Ако не вярвате в силата на самоизолацията, ние сме подготвили една кратка илюстрация, която ще ви убеди колко е важно да се самоизолирате, за да не заразявате други хора.

Развитието на коронавируса

31 март – рязък скок на заболелите във Франция до над 7500 за 24 часа

През последните 24 часа Италия отново си върна първенството по най-неблагоприятния показател в статистиката за коронавируса, смъртността, след ден спад днес отново починалите са над 800.

Смъртните случаи с COVID-19 се увеличиха значително и в САЩ, като вече надхвърлят 700, в Испания се отчита лек спад по този показател от вчерашните над 800.

На Апенините за втори пореден ден се наблюдава задържане на новите заболели на около 4000, но и жертвите нарастват с бързи темпове.

Общо заболели в Италия от началото на епидемията са над 105 000 според последните данни, но и смъртността е изключително висока – над 12 000 са случаите на легален изход от COVID-19, което към момента е ненадминат рекорд.

В САЩ прогнозите към момента изглеждат най-неблагоприятни, заболелите най-вероятно след не повече от 24 часа ще надхвърлят 200 000.

Прогнозата, направена от оперативния щаб за 1 млн. заболели по света, няма да се реализира в рамките на поне още 24 часа.

Новите случаи във всички вече над 200 държави, в които има заразени, за 24 часа са общо над 72 000, а от началото на епидемията са 856 000.

В Европа може да се присъедини и трети епицентър на епидемията, тъй като във Франция са отчетени над 7500 нови заразени само за ден, което е почти рекорд за страната от регистрирането на първия случай в края на януари.

Същевременно нараства и смъртността, като само за 24 часа са регистрирани почти 500 нови случаи на летален изход, което е повече от обезпокоително.

Във Франция е изключително висок броят на болните от COVID-19 в тежко състояние – над 5500, което на фона на 52 000 заразени е над 10%.

Ако пък вземем активните случаи към момента – процентното съотношение на заразени/болни от COVID-19 в критично състояние, вторите надхвърлят 15%.

Карантината в страната бе наложена преди повече от 2 седмици. У нас законът за извънредното положение бе приет на 13 март, а във Франция националната карантина влезе в сила 2 дни по-късно, от понеделник 15 март, след провеждането на първия тур на местните избори.

На 31 март за епицентър на коронавирус пандемията в Европа могат да бъдат определени Италия и Испания – първата, поради рекордната смъртност за пореден ден, а втората, поради големия брой нови случаи, близо 8000, както и болни в критично състояние.

По последния показател към момента Испания държи рекорда с над 5600.

В списъка с държавите, в които епидемията „бушува” най-силно влиза и Турция, като само за ден са потвърдени над 2700 нови заразени, а общият брой от първия случай в страната на 9 март са 13 000. За по-малко над 3 седмици това е повече от внушителна стойност.

Обезпокоителното е, че сме разположени много близо до Турция и страната ни се явява външна граница на Европейския съюз.

Турските власти взеха още преди седмица драстични мерки и границата с България беше затворена, като се осигурява транзит само на товарни автомобили с цел да не се създават пречки за търговския оборот.

Според последните данни смъртността в Германия също започна да се повишава и вече надхвърля 1% - от 71 000 заразени близо 800 са починали, като за последния ден са 130.

Забелязва се и устойчив ръст на заразените с коронавирус, които са в тежко и в критично състояние във Федералната република, и техният брой надхвърля 2600.

Обезпокоителната е ситуацията със заболеваемостта в по-малките европейски държави Нидерландия и Белгия, където с коронавирус са над 12 000, а броят на заразените в критично състояние е над 1000, което създава по всяка вероятност сериозни проблеми при оказването на медицинска помощ.

Първият потвърден случай в Нидерландия е сравнително късно – на 26 февруари, когато епидемията в Италия беше вече започнала да се разраства.

Притеснително е нарастването на заболелите в Бразилия, над 1000 са новите, потвърдени за денонощие, като това е единствената държава от южното полукълбо, която отчита толкова много за денонощие.

30 март – Италия с по-малко нови заразени, в Испания рекордна смъртност

Заболелите от COVID-19 вече са близо 800 000, в САЩ за първи път новите случаи за 24 часа надхвърлиха 20 000, а тези в критично състояние са над 3500.

Смъртността от другата страна на Атлантическия океан също се увеличи значително, като само за ден починалите са над 500.

От друга страна, предходният епицентър на пандемията Италия отчита най-малкият брой нови заболели от повече от 2 седмици, малко над 4000 са новите случаи, дори във Франция, където тестването е максимално ограничено са отчетени повече за ден, отколкото на Апенините.

Това може да се тълкува като добра новина, тъй като няколко поредни дни има явни признаци, че Италия вече е достигнала пика на епидемията и е много вероятно скоро да бъде преминат.

В страната на много високи нива на дневна база остава смъртността – над 800 са отново починалите, а от началото на епидемията в страната са над 11 000, понастоящем най-високият показател в цял свят.

Оздравелите също нарастват, но все още доста по-бавно, отколкото са регистрират нови случаи и затова броят на болните в страната продължава да се увеличава и към момента са над 75 000. Ако може да се приеме за успокоително, оздравелите са повече, отколкото са починалите.

Това обстоятелство може да се приеме за доказателство за твърде ограниченото тестване в Италия, смъртността понастоящем вече е над 10%. От над 101 000 случаи от началото на епидемията в страната, починалите са над 11 000.

При провеждането на по-широк скрининг смъртността като процентно съотношение би се понижила доста, а и не само, ще могат да се приложат и карантинни мерки, които да ограничат разпространението на заразата.

Разбира се, тези мерки биха били адекватни в началото на епидемията, при настоящият отминаващ пик надали би се променило нещо, ако се приложат.

Освен това тестването в Италия най-вероятно е ограничено, тъй като няма достатъчно реактиви, а може би и тампони, за да се проведе по-масово.

Строгите мерки за карантина в страната бяха удължени с още 2 седмици и ще са до 9-ти април. На същата дата пък в Китай се планира отмяна на мерките за карантина в град Ухан, чийто рибен пазар се оказа източник на световна пандемия, която промени живота на цялото човечество.

Към 30 март от общо потвърдени над 81 000 случаи оздравелите са над 75 000, починали са 3300, болните в страната са сравнително малко 2600, от тях в критично състояние, при които се е наложила интубация са 742.

В Европа към днешна дата Испания е новият епицентър на пандемията, починалите само за ден са над 900, като болните в критично състояние надхвърлиха 5000, на практика те са повече, отколкото легла за интензивна терапия разполага страната.

По данни на италиански медии в страната се поддържат около 4400 легла за интензивна терапия. Това показва колосално натоварване на системата на здравеопазването, преди няколко дни бяха показани кадри как болните лежат по коридорите в болниците в Мадрид, тъй като не могат да бъдат настанени.

В Германия също се стигна до усложняване на ситуацията, заболелите продължават да се увеличават и само за ден са регистрирани над 4400 нови случаи, а общият брой на заразените вече е над 66 000. От тях са оздравели над 13 000, но и тези в критично състояние се увеличават и вече са близо 2000.

По медиите бе съобщено, че и във федералната република се е стигнало до препълване на болници и недостиг на консумативи.

Смъртността също се увеличи, като само за ден са починали над 100 души заразени с коронавирус, но към момента остават под 1% от общия брой на болните.

В съседна Турция заболелите също се увеличават много бързо, като само за ден са регистрирани над 1600 нови, а общият им брой вече надхвърли 10 000, в критично състояние са над 500.

В Сърбия с COVID-19 са близо 2 пъти повече, отколкото у нас, а починалите са вече 16, в критично състояние са 62-ма, в България са 13.

23-29 март - коронавирус пандемията не стихва, над 720 000 са вече заразени с COVID-19

Коронавирусът продължава да заразява с бързи темпове и към 29 март вече е в над 199 държави по света. За 24 часа са регистрирани близо 60 000 нови случая, но близо 1/3 от тях са в новия епицентър на пандемията САЩ – над 18 000.

Ако продължи нарастването на заболелите с такава скорост и през следващото денонощие в САЩ броят на случаите ще надхвърли с 2 пъти заразените в Китай. Към момента в САЩ заразените с коронавирус са близо 142 000.

Починалите в страната на неограничените възможности, вследствие на коронавируса, са близо 2500, а за 24 часа те са над 250. Със сериозни усложнения и в тежко състояние са близо 3000.

В Италия броят на заразените се задържа на около 5200 за поредно денонощие, смъртността на дневна база остава много висока – над 750 души.

Не е докладвана промяна в броя на заразените, които са в тежко или в усложнено състояние и те остават на малко над 3900.

Общият брой на заболелите на най-засегнатата страна от пандемията наближава 100 000, най-вероятно утре ще бъде надхвърлен този резултат.

С най-много нови заболели за последното денонощие отново е Испания с близо 7000, но се отчита спад спрямо предходния ден, което може да е признак на достигане на пик на пандемията в страната.

Разбира се, до голяма степен това колко случаи ще се регистрират за 24 часа зависи от броя тестове, които могат да обработят в лабораториите в страната.

В Испания бяха закупени голям брой тестове, за които се оказа, че дават големи отклонения, но все пак се използват за масово тестване на по-рисковите групи.

Предложеното у нас от Медицинския съвет масово тестване на всички 7 млн. българи не е съвсем удачно, тъй като най-малкото не е правено никъде, а и няма кой да произведе толкова много тестове.

В Германия също намаляха новите случаи до 4400 дневно, може би това показва, че във Федералната република е достигнат пик на пандемията.

За момента никой не се наема да дава прогнози докога ще продължи пандемията и най-вече кога ще е удачно да се отворят затворените големи заводи в Германия, които създават най-големи опасения у нас на чисто психологическо ниво.

Франция, макар и да отчита по-малко нови случаи, отколкото в Германия, Франция и Италия, относителният дял на заразените в тежко състояние, е много висок.

На практика е най-високият в света – над 4600 са със сериозни усложнения и съответно с необходимост от апарат за командно дишане.

Това може би показва, че тестването е твърде ограничено по мащаб. Още преди повече от 2 седмици стана ясно, че във Франция е утвърдено като практика да се тестват за коронавирус единствено тези, които се хоспитализират, а не както у нас и контактни лица, завърнали се от чужбина и т.н.

В Швейцария – най-засегнатата държава в света, тъй като заболеваемостта от коронавирус се равнява на тази в Испания като относителен дял на 1 млн. души.

Новите случаи в страната паднаха под 1000 за първи път от повече от 10 дни, но починалите за с 3-ма повече, отколкото през вчерашния ден.

Поглед и към ситуацията в съседните на България в държави – най-много като абсолютен брой заболели има в Турция, където и заразените нарастват с над 1800 за денонощие.

В Гърция, въпреки наложената национална карантина, за резултати от която ще трябва да се почака поне 10 дни, заразените са над 1100.

В Сърбия заразените са с повече от 2 пъти, отколкото в България, като за днешния ден са регистрирани над 80 нови.

В Румъния заболелите са над 1800, а само за 24 часа са отчетени над 360 нови, като относителен дял от населението са повече, отколкото у нас – 94 на 1 млн. срещу 50 на 1 млн. у нас. С тази разлика, че у нас първият случай е регистриран на 6 март, а в Румъния 10 дни по-рано.

Болните от COVID-19 продължават да се увеличават с много бързи темпове и по света достигнаха и към 28 март са вече над 660 000, като само за ден новите случаи са над 65 000.

САЩ се превърна в световен епицентър на пандемия, измествайки така Европа, въпреки че Италия продължава, поне според данните, които се представят, да отчита плашещо висока смъртност – близо 900 са починали само за ден, а от началото на епидемията са вече над 10 000.

Ако използваме данните от статистическия институт на Италия – ISTAT, можем да стигнем до извода, че над 50% от смъртните случаи на дневна база в страната са свързани с коронавируса.

През 2019 г. починалите в Италия са около 667 000, което на дневна база, ако разделим на дните в годината, прави около 1850 души.

Дали има рязък скок на смъртността в страната през 2020 г. ще стане ясно едва в началото на 2021 г., когато Италианския статистически институт публикува данните за структурата на смъртността в страната за предходната година.

Новите потвърдени случаи на Апенините са близо 6000, това е приблизително толкова, колкото и вчера, а броят на оздравелите е над 12 000.

Заразените в критично и тежко състояние продължават да се увеличават и според последните данни достигат до почти 3900, което показва, че се достига броят на леглата за интензивна терапия, с които разполага страната, малко над 5000.

Изглежда в Италия никога не са се представяли, че може да имат нужда от повече легла за интензивна терапия и за реанимация, тъй като в спокойни времена, най-вероятно голяма част от тях стоят празни и съответно са допълнителен разход за системата на здравеопазването.

След отшумяването на епидемията ще следва добре да се обмисли дали не трябва да се промени моделът на финансиране на здравеопазването и да се поддържат по-голям брой реанимации, макар и при спокойно време да не се използват напълно.

Начинът на финансиране на здравеопазването към момента е организиран, поне у нас, на база на извършена медицинска дейност, тоест колкото повече пациенти и интервенции, толкова повече пари.

Така специалистите по инфекциозни болести остават с малки заплати, тъй като когато няма пандемия те са без работа и съответно адекватно заплащане. Натоварването им е по-голямо само по време на грипните епидемии.

От друга страна, до преди 15-20 години във всеки по-голям град на страната е имало функционираща Инфекциозна болница, а сега повечето от тях са закрити и сградите са оставени да се саморазрушават.

Системата на здравеопазването е много специфична и невинаги правилата на пазарната икономика – това, което се търси, да се поддържа, водят до добри резултати, както виждаме, не се случва не само у нас, но и в цяла Европа.

В Европа заболелите през изминалото денонощие са най-много в Испания – над 7500, но по-малко от отчетените над 8000 за 27 март. Заболеваемостта от коронавирус в страната надхвърли тази в Италия, като на 1 млн. души заразените са 1566, а в Италия 1529.

Заразените в критично и в тежко състояние в Испания са вече над 4000, докато в Италия са по-малко, както споменахме и по-горе.

Този показател може да използва за прогнозиране на по-висока смъртност през следващите дни и седмици.

Всъщност в Европа най-много заразени в критично състояние и с усложнения има във Франция – над 4200 или над 10% от потвърдените случаи, които към момента са 37 000.

Това може би е свързано с възприетата практика там да се тестват само тези, които постъпват в болница с оплаквания, докато в Италия и в Испания тестовете са по-масови.

Заболелите и във Великобритания започнаха бързо да се увеличават, като само за ден са над 2500, а починалите са 260, докладваните в критично и тежко състояние са малко – едва 163, но и няма съобщени оздравели, за едва 135 е съобщено, докато в Испания вече са над 12 000.

Към 27 март САЩ отчита рекорден брой нови случаи – над 18 000, докато Италия достигна рекорд по смъртност – над 900 са починалите само за ден.

Нарастват обаче съмненията, че в страната не се води точна статистика за смъртността и лекарите записват всички смъртни случаи в болница като усложнение на коронавирус, което води до значително изкривяване на данните и те не са съвсем реални.

В Италия се отчита лек спад на новите заразени – падна под 6000, което явно показва, че това е горният праг на заболеваемост и няма да се увеличава повече. Разбира се, броят на новите случаи зависи до голяма степен от това колко хора се тестват всеки ден.

Ако са приблизително еднакъв брой – например, около 220 000, колкото се споменава в италиански медии, от тях около 6000 да са положителните, това е около 3-4%.

Оздравелите се увеличават с по-бавни темпове и към момента са близо 11 000, така в Италия общият брой на заразените с коронавирус към момента е над 66 000.

Толкова се получава след приспадане на смъртните случаи, които вече са над 9000 и оздравелите почти 11 000.

Спрямо общият брой на населението най-много са заразените в Швейцария, докато в Италия са 1430 на 1 млн. души, то в Швейцария те са близо 1500 на също толкова население.

Въпреки високата смъртност в Италия, Испания отчита най-голям брой заразени с коронавирус в Европа за ден, близо 8000, разбира се, причина за това е по-масовото тестване, чиято цел е да обхване пълната картина на заболелите.

Испания следва Италия по смъртност като за 24 часа починалите, вследствие на усложнения на коронавирус са 773.

Съществуват обаче опасения, че това масово тестване може да доведе до допълнително разпространение на коронавируса извън населените места, в които има по-малко хора, които са в напреднала възраст.

Това от своя страна би допринесло до нарастване на смъртността, тъй като освен че повечето хора в рисковата възраст, болниците в тези райони не са достатъчно добре оборудвани.

По брой на потвърдените случаи за 24 часа след Испания е Германия, като във федералната република те са близо 7000, починалите са с повече от 10 пъти по-малко, отколкото в Италия 84. От началото на епидемията в страната, първият случай е потвърден на 26 януари, те са 351.

Тази голяма разлика между починалите в Италия и в Германия предизвикваше недоумение доскоро.

Британски медии представиха проучване на рецензираното медицинско издание The Lancet, че в Италия всеки починал с пневмония в болница се записва като коронавирус.

Тази статистика, която се представя към момента от държавите, е предварителна, най-вероятно след като премине пандемията ще се анализира и ще бъдат открити несъответствия.

Дори бяха изразени съмнения, че нарочно може да се регистрира като коронавирус, за да може да се усвояват средства от обществените фондове за здравеопазване в Италия.

У нас все още няма яснота как ще се финансират болниците, които лекуват, заразени с коронавирус.

 Управляващите не сметнаха за нужно да актуализират бюджета за здравеопазване и затова към момента се работи в рамките на гласуваните в края на 2019 г. над 5 млрд. лева.

Надзорният съвет създаде клинична пътека за коронавирус, но след бурна обществена реакция, особено в лекарското съсловие, тази идея бе изоставена и дойде предложението да се прехвърлят средства от Програмата за развитие на човешките ресурси за допълнително заплащане от 1000 лева на лекари и медицински сестри, които са на първа линия в борба с вируса.

По какви критерии обаче пак не стана ясно – как ще се преценява кой е на първа линия и кой не.

Най-обезпокоителното за нас е, че в Турция случаите на коронавирус започнаха да се увеличават много бързо, над 2000 са новите и има вероятност югозападната ни съседка да тръгне  по спиралата на Испания и Италия.

Все пак Турция е с население приблизително толкова, колкото и на Германия, смъртността е сравнително ниска, но и първият регистриран случай е късно – на 9 март, а у нас 3 дни по-рано – на 6-ти.

През изминалото денонощие САЩ отчете рекорден брой нови заболели – над 17 000. Така Съединените щати към 26 март се превръщат в новият епицентър на световната пандемия.

Надмина не само Италия, но и Китай, към 26 март, броят на заразените с коронавирус надхвърли 85 000 в САЩ. По света само за 2 дни заболелите от 400 000 се увеличиха до над половин милион.

По всяка вероятност през следващото денонощие и Италия ще изпревари Китай по брой на заболели от коронавирус.

През последните 24 часа в Италия се отчитат ново нарастване на заразените до над 6200, в сравнение с 1000 по-малко за предходния ден. Това е поредното доказателство, че в най-засегнатата страна от коровируса, поне до днес, е в т.нар. било на епидемията.

Смъртността също отново нарасна, като само за ден са починали над 700 души, но по този негативен показател Испания изпревари Италия.

Общият брой на заболелите на Пиренеите все пак остава с повече от 20 000 по-малък, отколкото на Апенините.

В САЩ починалите започнаха да се увеличават и са почти 1300, а за ден са над 260. Увеличават се случаите, които са в тежко и усложнено състояние, като към днешния ден са над 2000.

Броят на оздравелите от COVID-19 в Италия расте доста по-бавно, отколкото на новите случаи, с по около 1000 дневно, но вече надхвърли 10 000.

След САЩ, които отчитат абсолютен рекорд по регистрирани само за ден нови случаи, е не Италия, а Испания, където са потвърдени с над 2000 повече заразени днес, отколкото на Ботуша.

Германия също е с повече потвърдени случаи, отколкото Италия – над 6600, а Италия е с 6200. Във Федералната република въпреки големият брой на потвърдените случаи, вече близо 44 000, случаите в тежко състояние остават сравнително малко.

Причина за това се сочат масовите тестове, които са спомогнали да се хване вируса, дори и при хора, при които никой не би могъл и да предположи, че са заразени. В Германия са по-малко хората в напреднала възраст, които са заразени.

Не е ясно какви тестове са правени в Германия, дали са от тези, които се смятат за най-точни с технологията на полимеразна верижна реакция, която се използва за всички вируси, дори и при грип, или серологичните, при които се търсят антитела към вируса.

В Южна Корея също бяха закупени много тестове, които бяха оставяни по обществени места, за да могат да се тестват хората, но има спорове какъв вид са били точно. По всяка вероятност е ставало въпрос за т.нар. бързи, които се оценяват като особено точни.

От оперативния щаб дадоха пример с 2 случая на направени бързи тестове, които са показали отрицателен резултат, а след това се е появила характерната симптоматика за COVID-19.

Най-точни би трябвало да са т.нар. антигенни тестове, които са чувствителни дали в кръвта има или няма коронавирус.

Серологичните биха били полезни за определяне дали болен от COVID-19 е оздравял, по антителата G, които са признак, че тялото вече има изграден имунитет.

Хващат също така и антителата M, които показват, че организмът вече е започнал борбата с вируса, и заразяването е от преди около 7-8 дни.

Това означава, че бързите тестове може да са ефективни за хора, които вече имат характерни симптоми, тъй като инкубационният период при заразяване с коронавирус е около 5 дни.

От друга страна, могат да хванат и безсимптомни носители, които са заразни и съответно следва да бъдат под карантина.

Тревожна е ситуацията в Турция, където доста по-късно от България регистрираха първи случай, а само за днес имат потвърдени близо 1200 нови заразени, общият брой на заболелите вече е над 3600, от тях 136 са в тежко състояние или с усложнения.

Бързо започнаха да се увеличават болните и в Русия, само за ден са регистрирани над 180 нови заразени.

Заболелите в най-засегнатата от пандемията от коронавирус Италия към 25 март продължават да се увеличават и за изминалото денонощие са регистрирани над 5200 нови случаи.

Това ясно показва, че е налице стабилизиране на заболеваемостта, макар и на много високи нива. Починалите също за предходните 24 часа са по-малко, отколкото на 24 март.

Общият брой на заболелите най-вероятно утре ще достигне и надхвърли 75 000. Излекуваните от COVID-19 също нарастват, макар и с доста по-скромни темпове, отколкото новите случаи. Към момента те вече са близо 9400, като са около 12-13% от общия брой на заболелите.

Обезпокоителното е, че продължават да нарастват болните, които са с усложнения и с критично състояние и към момента са близо 3500.

Със стабилизирането на новите случаи на по около 5000 дневно Италия почти сигурно ще надмине Китай по брой заболели от COVID-19.

Властите в КНР с наложените строги ограничителни мерки успяха до известна степен да ограничат разпространението на вируса, докато в Италия противоепидемичните мерки бяха въведени, когато броят на заболелите вече бе започнал да нараства като геометрична прогресия.

Изключително тревожна е ситуацията в Испания – страната бързо настига Италия по брой на заболелите, като вече са близо 50 000.

Смъртността също достигна наистина плашещи стойности, като съществува немалка вероятност съвсем скоро да надмине и тази в Италия.

На Апенините за предходните 24 часа отчитат 683 смъртни случая, а в Испания 656. Но в Италия починалите, вследствие на усложнения на COVID-19 са над 2 пъти над тези в Испания.

Голямото натоварване за системата на здравеопазването на Испания и главно на болниците в Мадрид идва от големия брой заразени, които са в усложнено и в тежко състояние.

Нарастват прекалено бързо и вече са приблизително толкова колкото и в Италия, по последни данни близо 3200, което е изключително много, тъй като, както стана ясно, от предходни публикации в страната леглата за интензивна терапия на по-малко, отколкото в Италия.

В Испания единствената положителна тенденция, която се наблюдава, от публикуваните данни, е от увеличаването на броя на оздравелите – за 24 часа те са над 1500. За сравнение в Италия са съвсем малко над 1000.

В Испания за изминалото денонощие са регистрирани близо 7500 нови случаи, това показва, че страната е възможно съвсем скоро да бъде обявена за нов епицентър на пандемията.

Разбира се, има вероятност САЩ да ѝ отнеме мрачната титла, тъй като в страната на неограничените възможности се регистрират под над 10 000 нови случаи на ден и ако продължат да нарастват с тези темпове Италия ще бъде изместена не от Испания, а от САЩ.

Въпреки големият брой на заразени в САЩ, в страната с COVID-19 в тежко и усложнено състояние са с над 50% по-малко, отколкото в Италия и Испания.

В Германия също продължава нарастването на новите случаи и само за ден са потвърдени над 4300. За сравнение за предния ден са били по-малко от 4000. От федералната република изглежда не докладват за заболели в тежко и усложнено състояние и техният брой остава непроменен.

Съществува голяма вероятност данните да не се подават коректно, тъй като за последните 24 часа в Германия починалите са 47, а тези в критично състояние са 23, толкова бяха и вчера, поне сред информацията, която се разпространява в Интернет.

Във Франция заболелите може би са по-малко или поне така изглежда, тъй като там е въведен друг протокол за изследване за коронавирус. Тест се прави само при необходимост от хоспитализация.

У нас за пореден път бе повдигнат въпроса за бързите тестове за коронавирус, тъй като членовете на сформирания Медицински съвет за борба с новия вирус, настояват такива да бъдат закупени и у нас.

Дори бе представен цял план за спасение на икономиката, в който се предлагаше Министерския съвет да закупи 6 милиона бързи теста, които обаче не могат да се определят като достоверни, чиято цена е около 30 лв. за брой.

Това масово тестване на населението би струвало близо 400 млн. лева на бюджета. Направено бе сравнение с Южна Корея, където са осигурили бързи тестове.

Все пак там не са изследвани всички, а само около 400 000 души или по-малко от 1% от над 50 млн. население.

За сравнение у нас общо са изследвани около 3000-4000 души, за да достигнем Южна Корея по масовост на тестването за коронавирус, може би ще трябва да се изследват около 40000 души.

Надеждите за преминаване на пика на пандемията в Италия към 24 март, сякаш се изпариха, след като през изминалото денонощие броят на заболелите, продължи да нараства с ускорени темпове.

И след спад до под 5000 нови случаи за денонощие, днес отново се регистрирани над 5200 нови заболели.

Смъртността отново нарасна и само за 24 часа са починали 743 души. Така общият брой на заболелите в Италия от началото на пандемията в страната наближава 70 000, от тях оздравели са около 8300, смъртните случаи най-вероятно наскоро ще надминат 7000 или повече от 2 пъти повече, отколкото в Китай.

Смъртността в Италия от усложненията на COVID-19, според последните данни вече е почти 10%. По-конкретно от 69176 заразени към 24 март, починалите са 6820 или съвсем малко под 10%.

В тежко състояние или със сериозни усложнения в Италия са близо 3400 от заразените, което означава, че натискът върху здравната система на страната се повишава.

В италианските медии бяха изразявани опасения, че е възможно допълнително нарастване на заболеваемостта, тъй като след поставянето под карантина на северната част на страната, много младежи са се прибрали по домовете си на юг.

Това е довело до вторично разпространение на вируса в страната, така че е много вероятно новите заболели да са от южните провинции.

Опасенията са, че смъртността може да се повиши допълнително, тъй като на юг няма толкова добре оборудвани болници, които въпреки високото си ниво, не успяха да се справят с големия брой заболели, които се нуждаят от медицинска помощ.

Появи се информация, че е направен трансфер на заразени от Италия в Южна Германия, където да бъдат лекувани, тези, които не могат да бъдат поети от италианските болници.

Въпреки че във федералната република броят на заразените продължава плашещо да нараства и само за последните 24 часа са регистрирани близо 4000 нови случаи, а общият брой на заболелите от началото на пандемията е почти 33 000, от тях като такива в умерено тежко и тежко състояние се докладват само 23-ма.

Според последните данни починалите в Германия от COVID-19 са общо 159, а за последните 24 часа са 36. По всяка вероятност болниците в южната част на страната биха могли да поемат болни от Северна Италия, тъй като във федералната република са малко болните, които се нуждаят от помощ.

Няма яснота каква част от заразените, както в Италия, така и в Германия, са хоспитализирани.

Утежнява се ситуацията със заболеваемостта в Испания, където се появиха съобщения, че болни от COVID-19 лежат по земята и по седалките на няколко болници в Мадрид, където случаите на коронавирус са най-много.

Испания определено към момента може да се определи като най-тежко засегната от COVID-19, тъй като само за 24 часа, са регистрирани близо 7000 нови случаи, като общият брой на заболелите надхвърли 42 000, смъртността също нараства бързо.

Общият брой на починалите съвсем скоро ще надмине 3000, само за 24 часа те са 680 и може би Испания ще е втората страна, която ще надмине Китай по смъртност от COVID-19.

С усложнения на коронавирусна инфекция и в тежко състояние вече са над 2600 души, а леглата за интензивна терапия в Испания са 4400, което показва, че голяма част може да са заети от болни от COVID-19.

Следващата страна, която може да се затрудни със справянето с голям брой болни от COVID-19, където само за ден се отчитат по над 1000 нови случаи, а общият брой на заболелите наближава 10 000 и най-вероятно утре ще бъде достигнат.

Смъртността в страната обаче е ниска – от началото на епидемията са починали 122 души или малко над 1%, а усложнените и в тежко състояние са 141.

Във Великобритания заболелите бързо нарастват само за ден има регистрирани над 1400 нови случаи, починалите са вече над 400 от началото на епидемията, но са малко тези с усложнения и в критично състояние.

У нас днешният ден премина под знака на зараждащ се конфликт между новосъздадения от премиера Медицински съвет за борба с коронавируса и Националния оперативен щаб.

Още на представянето се тръгна към конфронтация с щаба по отношение на бързите тестове.

По-логично би било подобни конфликти и противоречия да не се огласяват пред широката общественост, а да се разискват между щаба и съвета.

На представянето бе направено ясно разграничение между щаб и съвет, бе заявено, че няма да имат нищо общо. Планира се създаването на портал в социалните мрежи, в които Медицинския съвет ще публикува най-актуалната и точна информация за коронавируса.

Болните от COVID-19 продължават към 23 март бързо да се увеличават в световен мащаб. Нарастването само за 24 часа е с близо 40 000 нови случаи.

В Италия сякаш има индикации, че пикът вече отминава. Смъртността остава на много високи нива, но все пак починалите са много по-малко, отколкото отчетеният черен рекорд от близо 800 само за 24 часа. Спад на смъртните случаи се отчита и спрямо неделния ден с близо 50 по-малко са починалите.

Мрачната равносметка в Италия е, че от началото на пандемията избухнала в страната през втората половина на февруари, са починали над 6000 души или близо 2 пъти повече, отколкото в Китай.

Има съмнения, че в КНР е възможно да не се изнасят пълните данни за броя на починалите. Но и в двете държави основният проблем с високата смъртност произхожда от това, че болниците се претоварват от прекалено големия брой болни и не могат да окажат помощ на всички, които се нуждаят от такава.

Затова лекарите се изправят пред тежката дилема да изберат на кого да помогнат. Болниците не разполагат с достатъчно машини за апаратна вентилация, както и с друга апаратура.

Освен това ако болният в тежко състояние е много възрастен, самото интубиране може да доведе до допълнителни усложнения и да не може да издържи на процедурата.

Друг сериозен проблем е, че на инфекциозните болници не се обръща достатъчно внимание и не се отделят необходимите обществени средства, тъй като клиничните пътеки не са добре платени.

Здравеопазването у нас се базира на принципа на търговията – колкото повече пациенти и усвоени клинични пътеки, толкова повече пари за лекарите.

Когато няма пандемия, съответните специалисти по инфекциозни болести стоят без работа и получават по 1000 лева заплати, докато техните колеги кардиолози може да стигнат и до 50-60 000 лева месечно.

Резултат е, че са малко специалистите по инфекциозни болести у нас, младите лекари, току що завършващи медицина, няма как да бъдат привлечени от тази специалност.

Още повече, че в такава ситуация, когато липсват облекла, може да се стигне и до заразяване, а това прави професията на инфекциониста особено непривлекателна.

Закупуването на много машини за апаратна вентилация може и да има обратен ефект, тъй като у нас няма истинска оборудвана реанимация.

Повечето болници имат интензивни отделения, но не и истинска реанимация, която трябва да разполага и с достатъчно персонал.

За един пациент в реанимация трябва да има най-малко 2 медицински сестри, които трябва да се редуват на 12 часа и да са постоянно до него.

Последната голяма пандемия е със свински грип през 2009 г., но тогава не се стигна до толкова безпрецедентни мерки, каквито се прилагат сега.

Медиите тогава отново съобщаваха за много починали, но понеже ставаше въпрос за грипен вирус, който върлува всяка година, не беше обърнато толкова голямо внимание.

След като САЩ бързо започнаха да достигат Италия по брой заразени с коронавирус, за изминалото денонощие страната на неограничените възможности отчита близо 9000 нови заразени, което е по-малко от почти 15 000 отчетени ден по-рано.

При сравнение с Италия заразените с коронавирус в САЩ, които са в критично състояние и усложнения, са близо 3 пъти по-малко.

В САЩ 1040 са с усложнения, а в Италия са над 3000, които натоварват толкова болниците в северната част на страната, апаратурата и личните предпазни средства не стигат за всички.

Според информация, разпространена по медиите, в регион Ломбардия има само 800 легла за интензивна терапия, а над 2000 се нуждаят от мероприятия по реанимация, за да оцелеят.

В Европа след Италия най-висока е заболеваемостта в Швейцария, като там само за денонощие са отчетени над 1000 нови заразени, което за 8 милионната държава са много и дори може да се говори за ескалация.

В Германия впечатляващото е, че от 29 000 нови случаи и на 4 000 за ден в критично и в усложнено състояние се докладват само 23 души, а починалите от началото на епидемията в страната са 118 или смъртност под 1%. Съобщено бе, че в критично състояние са по-млади хора, като средната им възраст е 47 години.

За сравнение у нас в усложнено и критично състояние са 8 души от 201 случаи потвърдени.

Най-важните въпроси касаещи китайския коронавирус

В този материал ще се постараем да отговорим на всички въпроси относно заболяването COVID-19 - коронавирусна болест, включително използвайки официални препоръки от страна на властите на Китай, които, както се досещате, имате най-голям опит със заболяването към този момент. Първоначалното название на болестта, която се развива при заразяване с коронавирус е 2019-n-CoV остро респитарно заболяване, но на 11 февруари 2020 г. СЗО го променя на коронавирусна болест или COVID-19.

Какво представлява новият щам на коронавирус

Най-важните въпроси касаещи китайския коронавирусSARS-CoV-2 /наименованието е дадено от Международния комитет по таксономия на вирусите - ICTV на 11 февруари 2020 г., предходното е 2019-nCoV/ е част от семейството на коронавирусите, което към 26 февруари 2020 г., включва общо 39 вируса обединени в 2 подсемейства, предизвикващи инфекция при хора, животни, птици, кучета, едър рогат добитък, свине и зайци. В официални документи на СЗО се използва и наименованието COVID-19 вирус. 

Вирусът е чувствителен към ултравиолетовите лъчи и към топлина. Загива при температура 56 градуса, поддържана в продължение на 30 минути.

Ефективни срещу вируса са съдържащите хлор дезинфектанти, хлороформ, 75% разтвор етанол, пероцентна киселина, която е със силно разяждащо действие.

Генетично вирусът, който причинява COVID-2019 доста се различава от предходните коронавируси, провокатори на епидемии SARSr-CoV и MERSr-CoV.

Последните проучвания обаче показват, че новият вирус има 85% сходство с разновидност на коронавируса, предизвикващ ТОРС /SARS/. За първи път вирусът е изолиран през 1965 г. при болен от остър ринит.

Коронавирусът може да засегне:

  • Дихателната система;
  • Стомашно-чревния тракт;
  • Нервната система.

Няколко от видовете коронавирус могат да предизвикат атипична пневмония, сред тях е новият COVID-2019.

Това вече се е случвало

COVID-2019 Днешната епидемия се сравнява със случилото се внезапно нарастване на заболеваемостта от коронавирусна инфекция и множество случаи на атипична пневмония през 2002-2003 г.

Първият случай с коронавируса, предизвикващ SARS или ТОРС /тежък остър респираторен синдром/ е от ноември 2002 г. в китайската провинция Гуандун, а последният е от юни 2003 г.

Общо за времето за епидемията тогава са регистрирани 8347 случаи на заболяването, от които 813 са с летален изход.

Ендемичните коронавируси, които предизвикват заболяване при човека са заразни, но не и смъртоносни. Броят на починалите от тях е по-малък, отколкото при сезонната грипна епидемия.

При ТОРС смъртността е била около 10%, при Близкоизточния респираторен синдром MERS, също предизвикан от коронавирус – 35%, тоест те са по-смъртоносни, отколкото новия COVID-19, според последните данни починалите са около 2,5% от всички разболели се.

Възможно е този показател да е по-нисък при новия вирус, тъй като не всички леки и безсимптомни случаи са регистрирани и отчетени.

Въпреки високата смъртност при предходните епидемии с коронавирус SARS и MERS те не се предават на хора без симптоми, което е улеснявало своевременното установяване и поставянето под карантина на техните носители.

Високата смъртност способства за т.нар. прегаряне на епидемията. Колкото по-рано носителят на вируса бъде повален и се наложи да прекарва голяма част от времето си в легнало положение, толкова по-малка е вероятността да заразява други хора, без да се усети.

Например, щама на птичия грип H5N1 е с коефициент на смъртност над 60%, но разболелите са едва 600 души.

За щастие – новият SARS-CoV-2 не е толкова смъртоносен. Не поваля своя носител достатъчно бързо, преди да е успял да разпространи вирусни частици сред хората от своето обкръжение.

Затова своевременното поставяне под карантина или прегаряне на епидемията засега е малко вероятно.

Опасно е засягането на долните дихателни пътища

Новите коронавируси засягат не горните, а долните дихателни пътища, поради особености на техните белтъци, които използват за проникване в клетките.

Организмът отговаря на размножаването на вируса чрез активация на имунната система и с локални възпаления на тъканите.

В някои случаи имунният отговор стига твърде далеч. Например, първоначално локалното възпаление обхваща белите дробове изцяло, което води до пневмония, или се развива т.нар. цитокинова буря и сепсис на вътрешните органи.

За съжаление, усложненията са доста разпространено явление. Въз основа на китайските данни смъртността е най-висока при хората над 50 години, а при над 80-годишните – 15%.

При развитие на усложнения, тоест дихателни нарушения и необходимост от изкуствена вентилация, смъртността е около 50%, без значение от възрастта.

Коронавирусна и грипна епидемия – какво се забравя да се спомене

Когато се сравнява сезонната грипна епидемия с разпространението на коронавирусната инфекция, се твърди, че от грип починалите са повече.

Забравят обаче да споменат, че макар и грипът също да убива, коефициентът на смъртност при тази вирусна инфекция е 0,4%, и е най-вероятна при много възрастни хора и при отслабен имунитет. Съществуват и други доста значими разлики.

С грип се заразяват изключително много хора, голям процент от общия брой на населението, срещу него има ваксина.

Грипните епидемии не натоварват толкова здравните системи на държавите, тъй като не водят до стотици/хиляди интубирани болни, които със седмици може да са на изкуствено дишане.

Кога се очаква да изчезне новият коронавирус и ще се случи ли изобщо

Кога се очаква да изчезне новият коронавирус и ще се случи ли изобщоВ най-добрия случай коронавирусът ще мутира и в резултат няма да е толкова смъртоносен. Ще се приспособи към новите носители, тоест към хората.

Към известните ендемични коронавируси не се изгражда траен имунитет, тоест в случай на COVID-2019 на такъв не трябва да се надяваме.

Ваксината е идеално решение и макар първоначално да се смяташе, че такава няма да бъде разработена, за нова разработка беше обявено от китайски учени, а след това и от американски.

Към днешна дата обаче ваксината е експериментална и тепърва ще се тества в реални условия до колко може да предпази от заразяване с вируса.

Производството на ваксини е доста неизгоден бизнес за фармацевтичните компании, дистрибуцията отнема време, струва скъпо.

Трудно се изгражда стабилна система за доставки в разгар на пандемия. Изпитванията на американската ваксина се очаква да започнат едва след 1,5 месеца, до тогава има вероятност вирусът да отшуми.

Тежките случаи и сериозните усложнения на атипична пневмония, развила се от инфекцията, най-вероятно е само върхът на айсберга. Леките и безсимптомни случаи, които не изискват лекарска помощ, преобладават.

Карантината няма да предотврати епидемия, само ще спечели време за мобилизиране на системите за медицинска помощ.

Болничен или неплатен отпуск за завърналите се от Италия

След възникнало недоразумение по повод дали поставянето под 14-дневна карантина подлежи на заплащане от държавното обществено осигуряване, стана ясно, че се издава болничен в случай на контакт с болен или след завръщане от държави с високо ниво на заболеваемост.

Въпросът възниква във връзка с това дали личните лекари имат право да налагат 14-дневна карантина на завърналите се от Италия, където болните са най-много от всички държави след Китай и Южна Корея. И още по-важното бе дали НОИ ще плати болничен за поставянето под карантина.

Практика е карантина да се налага само при подозрителни симптоми, които могат да сочат към коронавирусна инфекция.

След изявление пред медиите на председателя на Парламентарната комисия по здравеопазване стана ясно, че ако завърналите се от Италия без грипоподобни симптоми, преценят сами да се поставят под карантина, ще имат право на 14-дневен болничен, който се заплаща по общия ред в размер на 80% от възнаграждението, но не повече от брутния му размер.

Също така, покрай сериозните последствия за икономиката и бизнеса, бяха повдигнати въпроси за това дали коронавирусът представлява форсмажорно обстоятелство и при какви условия могат да бъдат оправдани невъзможност за плащания и извършване на услуги според сключени договори.

Кой е източникът на COVID-2019

Предположенията за произхода на новия вирус са няколко. Първо за евентуален източник бяха посочени и прилепите, след това броненосците.

Новият вирус тръгва от рибния пазар в град Ухан, и се предполага се, че е възможно там да е станала кръстосаната мутация, която може да предизвиква инфекция с тежки усложнения при хората.

Как е най-вероятно заразяване с вируса

Как е най-вероятно заразяване с вирусаОсновният път на предаване е въздушно-капков чрез вдишване на слюнка от заразени. Възможно е заразяване чрез назален секрет и при контакт със замърсени повърхности.

След контакт със замърсени повърхности докосването с ръце на лицето, очите, носа и устата може да доведе да доведе до заразяване.

Последното откритие на китайски учени, но засега не се среща в официалните ръководства, е, че вирусът може да се разпространи, вследствие на контакт с фекалии на заразен. Това е най-вероятно да се случи при посещение на обществени тоалетни.

За момента няма данни, че вирусът може да се предава по хранителен път, затова и според здравното министерство хранителните продукти, които са разрешени за внос от Китай са безопасни, а освен това подлежат и на строг санитарен контрол. Следва да отговарят на редица здравни изисквания, преди да бъдат допуснати до държава-членка на ЕС.

КНР е нетен вносител на хранителни продукти от ЕС, затова вносът на такива стоки е сравнително ограничен и рискът от заразяване се смята за почти нулев.

Кои са рисковите групи, за които вирусът е най-опасен

Заразяване е възможно при абсолютно всички. Дали човек ще се зарази или не, много зависи дали е имал близък контакт с вече инфектирани с новия коронавирус, които е възможно да са в инкубационен период или при тях инфекцията да протича безсимптомно.

В напреднала възраст и при няколко хронични заболявания, както посочихме и по-горе, вероятността от по-бързо прогресиране на инфекцията и развитие на опасни усложнения, е доста по-голяма.

Повечето от заразените оздравяват, а тези, при които се развиват усложнения са сравнително малко.

Към 26 февруари, броят на заразените с новия коронавирус надмина 80 000 души само в Китай, а починалите са повече от 2700 души.

По данни на Националната комисия по здравеопазване на КНР, в Поднебесната империя регистрираните заболели са 81 126 души, от тях са починали 2763 души или 3,4% от общия брой на заразените, това според данните от Китай.

С вируса се е заразил и заместник министърът на здравеопазването на Иран Ирадж Харирчи, където вече има потвърдени над 100 случаи.

Извън Китай и Южна Корея, най-много са болните в Италия, според последните данни, които се обновяват постоянно в La Repubblica общият брой на заразените е 374, като най-много са в района на Милано 258 и като цяло в северната част на страната.

Според официалната информация, която се обновява и на сайта на здравното министерство, след Китай, най-много са заразените в Южна Корея, където към 25.02.2020 г. болните са малко под 1000.

В южните региони на страната са потвърдени по 2-3 случаи. Починалите на Апенините са общо 12, сред заразените има 4 деца.

В съседна Гърция бе потвърден първи случай на коронавирусна инфекция. У нас бяха взети превантивни мерки, Външно министерство препоръча на българските граждани да отменят пътуванията за Италия.

Последната информация за коронавируса у нас за дете с подозрителни симптоми, което предстои да бъде изследвано за инфекцията.

Какви са най-честите симптоми на инфекцията

Какви са най-честите симптоми на инфекциятаCOVID-2019 се свързва с развитието на атипична пневмония. Симптомите на инфекцията на много сходни с тези на грипа – повишена телесна температура, отпадналост и суха кашлица. В малък брой случаи има запушване на носа, хрема и диария.

При тежко протичане на инфекцията дишането се затруднява, вследствие на което може да се развие хипоксемия или понижена концентрация на кислород в кръвта. При усложнените случаи обикновено това се случва около седмица след началото на симптомите.

При подобно усложнение вероятността от развитие на остър респираторен дистрес синдром и от метаболитна ацидоза се увеличава значително.

Следва да се отбележи, че при усложнени и тежки случаи температурата може да е само леко повишена или дори и да е в рамките на нормалната за напълно здрав човек.

При леките случаи телесната температура се повишава до малко над 37 градуса, заразеният се чувства леко отпаднал, но е без симптоми на пневмония.

Как да различим опасния вирус от грип и обикновена настинка

Първо, патогените на трите заболявания са различни. Второ, симптомите на коронавирусната пневмония, определяна като атипична, се различават от тези на настинката и грипа.

При обикновената настинка симптомите сигнализират за инфекция на горните дихателни пътища – запушване на носа или усилена назална секреция, и кихане.

За настинката не е характерно повишаване на температурата, отпадналост, главоболие, болки в ставите и по цялото тяло, както и загуба на апетит.

При настинка симптомите сочат към сериозна инфекция на горните дихателни пътища, но не се отразяват толкова неблагоприятно на цялото тяло и са сравнително ограничени по мащаб.

Грипът е заразна вирусна инфекция, която се характеризира с внезапно начало. Температурата може да се повиши значително до 38-39 градуса, гърлото се възпалява. Появяват се болки в мускулите и в ставите, отпадналост.

При коронавирусната инфекция температурата не се повишава значително, кашлицата е суха. Сходен симптом е отпадналостта, която показва, че тялото и имунната система трудно се справят с инфекциозния организъм.

Рядко на фона на коронавирусна инфекция се стига до запушване на носа или диария. При леките случаи само температурата е леко повишена и съответно симптоматиката е по-слабо изразена, отколкото при грип.

За поставянето на окончателна диагноза е необходимо снемане на анамнеза и данните от лабораторните изследвания.

Колко продължава инкубационния период и колко оцелява вируса

Въз основа на наличните епидемиологични проучвания, първите симптоми на коронавирусна инфекция се появяват в диапазона от 1 до най-много 14 дни от заразяването, средно от 3 до 7 дни.

Вирусът може да оцелее няколко часа на гладка повърхност и един ден, ако температурата и влажността са благоприятни, максимум до 5 дни.

Как да се предпазим от заразяване с вируса

Как да се предпазим от заразяване с вирусаНа първо място, е необходимо да си мием ръцете най-малко 20 секунди със сапун. При липса на възможност могат да се използват и дезинфекциращи мокри кърпички със съдържание на алкохол.

Необходимо е да ограничим докосванията с ръце на очите, носа и устата. Препоръката за носене на медицински маски, когато излизаме навън, трудно може да се приложи, поради липсата им в аптеките.

А и според препоръките на здравното министерство те са слабо ефективни за защита на здрави хора. По-скоро помагат за предотвратяване на вируса от вече заразени.

Затова е добре да избягваме местата, където се струпват много хора. Когато разговаряме с някого е желателно да сме на разстояние от поне 1 метър от него.

Не е желателно да се стои продължително време на обществени места, не повече от час. Ако се налага да сме по-дълго на такова място, то е добре да излизаме периодично на открито.

Избягвайте контакти с всеки, който е със симптоми на настинка или с такива наподобяващи грип.

Ако ви се налага да контактувате с диви или с домашни животни, то не го правете без предпазни средства.

Какво означава да се изложим на вируса

Това е, когато сме били в близък контакт със заразени, при които вирусната инфекция протича леко или без симптоми и не сме използвали предпазни средства.

За близък контакт се приема, когато сме работили със заразен, който може да не е знаел за инфекцията.

Подобни близки контакти могат да се създадат и в обществения транспорт, където разпространението на вируса е изключително улеснено.

Неслучайно във вчерашния ден кашляща репортерка бе свалена от правителствения самолет, с който делегация замина за Гърция на посещение на министър-председателя на южната ни съседка.

В близък контакт сме в близките си, тоест с членовете на семейството ни, и ако някой от тях се зарази, самите ние също се превръщаме в потенциален източник на заразата.

Същото се отнася и за съученици, състуденти и т.н. Близък контакт има между медицински персонал и пациентите, особено ако не се използват предпазни средства.

По повод риска от заразяване в обществения транспорт – има изключително голяма вероятност, ако превозното средство е препълнено. Можем да се заразим от хората, които са на седалката до нас, пред нас и зад нас и в радиус от 1 метър.

Когато пътуваме с личния си автомобил опасността от заразяване е по-малка, тъй като пътуваме или сами, или с по-близки хора, за които можем до известна степен да сме сигурни, че не са заразени.

На изложените на вируса се налага 14-дневна карантина, която към момента обаче е препоръчителна, когато не са налице подозрителни симптоми.

Прилагат се мерките, които бяха препоръчани на учениците и учителите, завърнали се от Италия от Математическата гимназия в Пловдив, от заместник-министъра на образованието.

В самолет вероятността от заразяване не се смята за по-голяма, отколкото на което и да друго обществено място и се оценява като сравнително ниска.

Ако на въздухоплавателното средство се установи заразен от коронавирус е възприета практика в държавите членки на ЕС да се уведомяват всички пътници от здравните власти, за да вземат мерки.

Разчита се на личната съвест на всеки, все още не се към налагането на принудителни медицински мерки.

При излагане на вируса за учащите се полага извинителна бележка от личния лекар за 14 дни, а на учителите и на другите работещи 14-дневен болничен.

Членовете на семейството на лицето под карантина също е необходимо да спазват някои мерки.

Потенциално заразеният трябва да бъде изолиран в стая, която може да се проветрява добре, а членовете на семейството е необходимо да общуват с него, като използват маски за лице.

В жилището, където има лице, поставено под карантина, не трябва да влизат външни хора.

Санитарните възли трябва да се почистват основно, след като лицето под карантина ги използва, най-ефективни за тази цел са хлорните препарати.

При евентуално възникване на епидемия с новия коронавирус е желателно да се ограничи придвижването с обществен транспорт. По възможност да се ходи пеша или с колело до работа, или с личния автомобил.

Домовете редовно трябва да се проветряват, дори и да няма заразени или изложени на вируса членове на семейството, е необходимо редовно проветряване на дома и почистване.

Какво да правим, ако заподозрем, че сме се заразили – вместо обобщение

Това е възможно при завръщане от Китай или от Италия, както и при потенциално излагане на вируса при пътуване в друга държава, в която има потвърдени случаи на инфекцията, и завръщане у нас.

В такъв случай, както посочихме и по-горе, си налагаме 14-дневна карантина, през този период наблюдаваме и следим дали няма да се появят подозрителни симптоми.

Ако това се случи, е добре незабавно да уведомим личния лекар за пътуването и за подозрителните симптоми, най-добре по телефона или отделението за спешна помощ. Поне така се посочва в препоръките, публикувани на сайта на здравното министерство.

Доколкото се подразбира от представената информация, не се предвижда хоспитализация на болния, ако се потвърди коронавирус.

Препоръките са да си покрие устата с тъкан или да носи хирургична маска за лице и да не пътува, докато е болен.

В по-голяма опасност ли са бременни и майки с малки деца

В по-голяма опасност ли са бременни и майки с малки децаБременните жени са уязвими към всякакви инфекции и при тях рискът от усложнения е повишен, заради естественото отслабване на имунитета.

Засега не е ясно дали вирусът може да се предаде от заразена бременна майка на бебето. Бе съобщено за случай на заразено в Китай бебе на 30 часа, но не е ясно дали инфектирането не е станало в болницата.

Малките деца са в потенциално рисковите групи. Но към момента няма данни за сериозни усложнения и смъртни случаи и инфекцията при тях протича обикновено леко.

Какви мерки е добре да вземат бременните

Бъдещите майки е желателно всеки ден да си мерят температурата и да се теглят, да обръщат внимание дали случайно не са се появили симптоми на инфекция, и обръщат внимание дали бебето се движи.

Засега подобни мерки за бременните не са необходими, тъй като у нас към момента няма потвърден случай коронавирусна инфекция. Биха се наложили, ако броят на заболелите се увеличи до толкова колкото е в Италия.

Как се лекува коронавирусна пневмония в болнични условия

Как се лекува коронавирусна пневмония в болнични условияЗаразяването с коронавирус съвсем не означава, че ще се развие пневмония. За болните от атипична пневмония няма ефективна антивирусна терапия. Но в Китай се прилагат големи дози интерферон, както и антивирусни препарати като рибавирин.

Според информацията от Националната здравна комисия на КНР продължителността на болничното лечение при коронавирусна инфекция е средно 5 дни. В провинцията, от където тръгна вируса средно хоспитализацията е с продължителност 20 дни.

В Европа и САЩ първите случаи на инфекцията бяха по-късно, а и заболелите са доста по-малко и съответно няма толкова информация относно това каква е оптималната продължителност на болничното лечение.

Според данните от Национална здравна комисия на Китай след преболедуването от коронавирусна инфекция се формира имунитет, който е с продължителност от около 6 месеца.

А относно отговора на въпроса – дали оздравелите продължават да заразяват, отговорът е по-скоро отрицателен, антителата, образували се срещу вируса, предотвратяват заразяване на здрави хора от вече оздравели.

Все пак, за да се установи този факт с категоричност са необходими много изследвания, които трудно биха могли да бъдат организирани на фона на ангажирането на голям ресурс за справянето с големия брой заразени.

История на пандемиите

В крайна сметка – толкова опустошителен ли е коронавирусът или човечеството вече се е сблъсквал с подобни зарази? Отговорът е не, COVID-19 дори не е близо до най-опустошителните пандемии, разразявали се в човешката история.

Историята и човешката памет помнят много по-страшните пандемии като Черната смърт, Едрата шарка или Испанският грип, при които смъртността се изрязва в милиони загинали.

В този ред на мисли екипът на Lechenie.bg изготви една инфографика на български език, за да покажем кои са най-тежките пандемии в човешката история.

История на пандемиите