Най-актуалната информация за COVID-19 и за коронавируса

Информация в реално време за разпространението на пандемията от коронавирус COVID-19 може да следите тук, както и в секцията с "Актуални новини" на Lechenie.bg

Екипът на Lechenie.bg препоръчва на всеки да ограничи социалните си контакти възможно най-много и да си стои вкъщи, ако условията му позволяват.

Ако не вярвате в силата на самоизолацията, ние сме подготвили една кратка илюстрация, която ще ви убеди колко е важно да се самоизолирате, за да не заразявате други хора.

Развитието на коронавируса

Най-важните въпроси касаещи китайския коронавирус

В този материал ще се постараем да отговорим на всички въпроси относно заболяването COVID-19 - коронавирусна болест, включително използвайки официални препоръки от страна на властите на Китай, които, както се досещате, имате най-голям опит със заболяването към този момент. Първоначалното название на болестта, която се развива при заразяване с коронавирус е 2019-n-CoV остро респитарно заболяване, но на 11 февруари 2020 г. СЗО го променя на коронавирусна болест или COVID-19.

Какво представлява новият щам на коронавирус

Най-важните въпроси касаещи китайския коронавирусSARS-CoV-2 /наименованието е дадено от Международния комитет по таксономия на вирусите - ICTV на 11 февруари 2020 г., предходното е 2019-nCoV/ е част от семейството на коронавирусите, което към 26 февруари 2020 г., включва общо 39 вируса обединени в 2 подсемейства, предизвикващи инфекция при хора, животни, птици, кучета, едър рогат добитък, свине и зайци. В официални документи на СЗО се използва и наименованието COVID-19 вирус. 

Вирусът е чувствителен към ултравиолетовите лъчи и към топлина. Загива при температура 56 градуса, поддържана в продължение на 30 минути.

Ефективни срещу вируса са съдържащите хлор дезинфектанти, хлороформ, 75% разтвор етанол, пероцентна киселина, която е със силно разяждащо действие.

Генетично вирусът, който причинява COVID-2019 доста се различава от предходните коронавируси, провокатори на епидемии SARSr-CoV и MERSr-CoV.

Последните проучвания обаче показват, че новият вирус има 85% сходство с разновидност на коронавируса, предизвикващ ТОРС /SARS/. За първи път вирусът е изолиран през 1965 г. при болен от остър ринит.

Коронавирусът може да засегне:

  • Дихателната система;
  • Стомашно-чревния тракт;
  • Нервната система.

Няколко от видовете коронавирус могат да предизвикат атипична пневмония, сред тях е новият COVID-2019.

Това вече се е случвало

COVID-2019 Днешната епидемия се сравнява със случилото се внезапно нарастване на заболеваемостта от коронавирусна инфекция и множество случаи на атипична пневмония през 2002-2003 г.

Първият случай с коронавируса, предизвикващ SARS или ТОРС /тежък остър респираторен синдром/ е от ноември 2002 г. в китайската провинция Гуандун, а последният е от юни 2003 г.

Общо за времето за епидемията тогава са регистрирани 8347 случаи на заболяването, от които 813 са с летален изход.

Ендемичните коронавируси, които предизвикват заболяване при човека са заразни, но не и смъртоносни. Броят на починалите от тях е по-малък, отколкото при сезонната грипна епидемия.

При ТОРС смъртността е била около 10%, при Близкоизточния респираторен синдром MERS, също предизвикан от коронавирус – 35%, тоест те са по-смъртоносни, отколкото новия COVID-19, според последните данни починалите са около 2,5% от всички разболели се.

Възможно е този показател да е по-нисък при новия вирус, тъй като не всички леки и безсимптомни случаи са регистрирани и отчетени.

Въпреки високата смъртност при предходните епидемии с коронавирус SARS и MERS те не се предават на хора без симптоми, което е улеснявало своевременното установяване и поставянето под карантина на техните носители.

Високата смъртност способства за т.нар. прегаряне на епидемията. Колкото по-рано носителят на вируса бъде повален и се наложи да прекарва голяма част от времето си в легнало положение, толкова по-малка е вероятността да заразява други хора, без да се усети.

Например, щама на птичия грип H5N1 е с коефициент на смъртност над 60%, но разболелите са едва 600 души.

За щастие – новият SARS-CoV-2 не е толкова смъртоносен. Не поваля своя носител достатъчно бързо, преди да е успял да разпространи вирусни частици сред хората от своето обкръжение.

Затова своевременното поставяне под карантина или прегаряне на епидемията засега е малко вероятно.

Опасно е засягането на долните дихателни пътища

Новите коронавируси засягат не горните, а долните дихателни пътища, поради особености на техните белтъци, които използват за проникване в клетките.

Организмът отговаря на размножаването на вируса чрез активация на имунната система и с локални възпаления на тъканите.

В някои случаи имунният отговор стига твърде далеч. Например, първоначално локалното възпаление обхваща белите дробове изцяло, което води до пневмония, или се развива т.нар. цитокинова буря и сепсис на вътрешните органи.

За съжаление, усложненията са доста разпространено явление. Въз основа на китайските данни смъртността е най-висока при хората над 50 години, а при над 80-годишните – 15%.

При развитие на усложнения, тоест дихателни нарушения и инфекции и необходимост от изкуствена вентилация, смъртността е около 50%, без значение от възрастта.

Коронавирусна и грипна епидемия – какво се забравя да се спомене

Когато се сравнява сезонната грипна епидемия с разпространението на коронавирусната инфекция, се твърди, че от грип починалите са повече.

Забравят обаче да споменат, че макар и грипът също да убива, коефициентът на смъртност при тази вирусна инфекция е 0,4%, и е най-вероятна при много възрастни хора и при отслабен имунитет. Съществуват и други доста значими разлики.

С грип се заразяват изключително много хора, голям процент от общия брой на населението, срещу него има ваксина.

Грипните епидемии не натоварват толкова здравните системи на държавите, тъй като не водят до стотици/хиляди интубирани болни, които със седмици може да са на изкуствено дишане.

Кога се очаква да изчезне новият коронавирус и ще се случи ли изобщо

Кога се очаква да изчезне новият коронавирус и ще се случи ли изобщоВ най-добрия случай коронавирусът ще мутира и в резултат няма да е толкова смъртоносен. Ще се приспособи към новите носители, тоест към хората.

Към известните ендемични коронавируси не се изгражда траен имунитет, тоест в случай на COVID-2019 на такъв не трябва да се надяваме.

Ваксината е идеално решение и макар първоначално да се смяташе, че такава няма да бъде разработена, за нова разработка беше обявено от китайски учени, а след това и от американски.

Към днешна дата обаче ваксината е експериментална и тепърва ще се тества в реални условия до колко може да предпази от заразяване с вируса.

Производството на ваксини е доста неизгоден бизнес за фармацевтичните компании, дистрибуцията отнема време, струва скъпо.

Трудно се изгражда стабилна система за доставки в разгар на пандемия. Изпитванията на американската ваксина се очаква да започнат едва след 1,5 месеца, до тогава има вероятност вирусът да отшуми.

Тежките случаи и сериозните усложнения на атипична пневмония, развила се от инфекцията, най-вероятно е само върхът на айсберга. Леките и безсимптомни случаи, които не изискват лекарска помощ, преобладават.

Карантината няма да предотврати епидемия, само ще спечели време за мобилизиране на системите за медицинска помощ.

Болничен или неплатен отпуск за завърналите се от Италия

След възникнало недоразумение по повод дали поставянето под 14-дневна карантина подлежи на заплащане от държавното обществено осигуряване, стана ясно, че се издава болничен в случай на контакт с болен или след завръщане от държави с високо ниво на заболеваемост.

Въпросът възниква във връзка с това дали личните лекари имат право да налагат 14-дневна карантина на завърналите се от Италия, където болните са най-много от всички държави след Китай и Южна Корея. И още по-важното бе дали НОИ ще плати болничен за поставянето под карантина.

Практика е карантина да се налага само при подозрителни симптоми, които могат да сочат към коронавирусна инфекция.

След изявление пред медиите на председателя на Парламентарната комисия по здравеопазване стана ясно, че ако завърналите се от Италия без грипоподобни симптоми, преценят сами да се поставят под карантина, ще имат право на 14-дневен болничен, който се заплаща по общия ред в размер на 80% от възнаграждението, но не повече от брутния му размер.

Също така, покрай сериозните последствия за икономиката и бизнеса, бяха повдигнати въпроси за това дали коронавирусът представлява форсмажорно обстоятелство и при какви условия могат да бъдат оправдани невъзможност за плащания и извършване на услуги според сключени договори.

Кой е източникът на COVID-2019

Предположенията за произхода на новия вирус са няколко. Първо за евентуален източник бяха посочени и прилепите, след това броненосците.

Новият вирус тръгва от рибния пазар в град Ухан, и се предполага се, че е възможно там да е станала кръстосаната мутация, която може да предизвиква инфекция с тежки усложнения при хората.

Как е най-вероятно заразяване с вируса

Как е най-вероятно заразяване с вирусаОсновният път на предаване е въздушно-капков чрез вдишване на слюнка от заразени. Възможно е заразяване чрез назален секрет и при контакт със замърсени повърхности.

След контакт със замърсени повърхности докосването с ръце на лицето, очите, носа и устата може да доведе да доведе до заразяване.

Последното откритие на китайски учени, но засега не се среща в официалните ръководства, е, че вирусът може да се разпространи, вследствие на контакт с фекалии на заразен. Това е най-вероятно да се случи при посещение на обществени тоалетни.

За момента няма данни, че вирусът може да се предава по хранителен път, затова и според здравното министерство хранителните продукти, които са разрешени за внос от Китай са безопасни, а освен това подлежат и на строг санитарен контрол. Следва да отговарят на редица здравни изисквания, преди да бъдат допуснати до държава-членка на ЕС.

КНР е нетен вносител на хранителни продукти от ЕС, затова вносът на такива стоки е сравнително ограничен и рискът от заразяване се смята за почти нулев.

Кои са рисковите групи, за които вирусът е най-опасен

Заразяване е възможно при абсолютно всички. Дали човек ще се зарази или не, много зависи дали е имал близък контакт с вече инфектирани с новия коронавирус, които е възможно да са в инкубационен период или при тях инфекцията да протича безсимптомно.

В напреднала възраст и при няколко хронични заболявания, както посочихме и по-горе, вероятността от по-бързо прогресиране на инфекцията и развитие на опасни усложнения, е доста по-голяма.

Повечето от заразените оздравяват, а тези, при които се развиват усложнения са сравнително малко.

Към 26 февруари, броят на заразените с новия коронавирус надмина 80 000 души само в Китай, а починалите са повече от 2700 души.

По данни на Националната комисия по здравеопазване на КНР, в Поднебесната империя регистрираните заболели са 81 126 души, от тях са починали 2763 души или 3,4% от общия брой на заразените, това според данните от Китай.

С вируса се е заразил и заместник министърът на здравеопазването на Иран Ирадж Харирчи, където вече има потвърдени над 100 случаи.

Извън Китай и Южна Корея, най-много са болните в Италия, според последните данни, които се обновяват постоянно в La Repubblica общият брой на заразените е 374, като най-много са в района на Милано 258 и като цяло в северната част на страната.

Според официалната информация, която се обновява и на сайта на здравното министерство, след Китай, най-много са заразените в Южна Корея, където към 25.02.2020 г. болните са малко под 1000.

В южните региони на страната са потвърдени по 2-3 случаи. Починалите на Апенините са общо 12, сред заразените има 4 деца.

В съседна Гърция бе потвърден първи случай на коронавирусна инфекция. У нас бяха взети превантивни мерки, Външно министерство препоръча на българските граждани да отменят пътуванията за Италия.

Последната информация за коронавируса у нас за дете с подозрителни симптоми, което предстои да бъде изследвано за инфекцията.

Какви са най-честите симптоми на инфекцията

Какви са най-честите симптоми на инфекциятаCOVID-2019 се свързва с развитието на атипична пневмония. Симптомите на инфекцията на много сходни с тези на грипа – повишена телесна температура, отпадналост и суха кашлица. В малък брой случаи има запушване на носа, хрема и диария.

При тежко протичане на инфекцията дишането се затруднява, вследствие на което може да се развие хипоксемия или понижена концентрация на кислород в кръвта. При усложнените случаи обикновено това се случва около седмица след началото на симптомите.

При подобно усложнение вероятността от развитие на остър респираторен дистрес синдром и от метаболитна ацидоза се увеличава значително.

Следва да се отбележи, че при усложнени и тежки случаи температурата може да е само леко повишена или дори и да е в рамките на нормалната за напълно здрав човек.

При леките случаи телесната температура се повишава до малко над 37 градуса, заразеният се чувства леко отпаднал, но е без симптоми на пневмония.

Как да различим опасния вирус от грип и обикновена настинка

Първо, патогените на трите заболявания са различни. Второ, симптомите на коронавирусната пневмония, определяна като атипична, се различават от тези на настинката и грипа.

При обикновената настинка симптомите сигнализират за инфекция на горните дихателни пътища – запушване на носа или усилена назална секреция, и кихане.

За настинката не е характерно повишаване на температурата, отпадналост, главоболие, болки в ставите и по цялото тяло, както и загуба на апетит.

При настинка симптомите сочат към сериозна инфекция на горните дихателни пътища, но не се отразяват толкова неблагоприятно на цялото тяло и са сравнително ограничени по мащаб.

Грипът е заразна вирусна инфекция, която се характеризира с внезапно начало. Температурата може да се повиши значително до 38-39 градуса, гърлото се възпалява. Появяват се болки в мускулите и в ставите, отпадналост.

При коронавирусната инфекция температурата не се повишава значително, кашлицата е суха. Сходен симптом е отпадналостта, която показва, че тялото и имунната система трудно се справят с инфекциозния организъм.

Рядко на фона на коронавирусна инфекция се стига до запушване на носа или диария. При леките случаи само температурата е леко повишена и съответно симптоматиката е по-слабо изразена, отколкото при грип.

За поставянето на окончателна диагноза е необходимо снемане на анамнеза и данните от лабораторните изследвания.

Колко продължава инкубационния период и колко оцелява вируса

Въз основа на наличните епидемиологични проучвания, първите симптоми на коронавирусна инфекция се появяват в диапазона от 1 до най-много 14 дни от заразяването, средно от 3 до 7 дни.

Вирусът може да оцелее няколко часа на гладка повърхност и един ден, ако температурата и влажността са благоприятни, максимум до 5 дни.

Как да се предпазим от заразяване с вируса

Как да се предпазим от заразяване с вирусаНа първо място, е необходимо да си мием ръцете най-малко 20 секунди със сапун. При липса на възможност могат да се използват и дезинфекциращи мокри кърпички със съдържание на алкохол.

Необходимо е да ограничим докосванията с ръце на очите, носа и устата. Препоръката за носене на медицински маски, когато излизаме навън, трудно може да се приложи, поради липсата им в аптеките.

А и според препоръките на здравното министерство те са слабо ефективни за защита на здрави хора. По-скоро помагат за предотвратяване на вируса от вече заразени.

Затова е добре да избягваме местата, където се струпват много хора. Когато разговаряме с някого е желателно да сме на разстояние от поне 1 метър от него.

Не е желателно да се стои продължително време на обществени места, не повече от час. Ако се налага да сме по-дълго на такова място, то е добре да излизаме периодично на открито.

Избягвайте контакти с всеки, който е със симптоми на настинка или с такива наподобяващи грип.

Ако ви се налага да контактувате с диви или с домашни животни, то не го правете без предпазни средства.

Какво означава да се изложим на вируса

Това е, когато сме били в близък контакт със заразени, при които вирусната инфекция протича леко или без симптоми и не сме използвали предпазни средства.

За близък контакт се приема, когато сме работили със заразен, който може да не е знаел за инфекцията.

Подобни близки контакти могат да се създадат и в обществения транспорт, където разпространението на вируса е изключително улеснено.

Неслучайно във вчерашния ден кашляща репортерка бе свалена от правителствения самолет, с който делегация замина за Гърция на посещение на министър-председателя на южната ни съседка.

В близък контакт сме в близките си, тоест с членовете на семейството ни, и ако някой от тях се зарази, самите ние също се превръщаме в потенциален източник на заразата.

Същото се отнася и за съученици, състуденти и т.н. Близък контакт има между медицински персонал и пациентите, особено ако не се използват предпазни средства.

По повод риска от заразяване в обществения транспорт – има изключително голяма вероятност, ако превозното средство е препълнено. Можем да се заразим от хората, които са на седалката до нас, пред нас и зад нас и в радиус от 1 метър.

Когато пътуваме с личния си автомобил опасността от заразяване е по-малка, тъй като пътуваме или сами, или с по-близки хора, за които можем до известна степен да сме сигурни, че не са заразени.

На изложените на вируса се налага 14-дневна карантина, която към момента обаче е препоръчителна, когато не са налице подозрителни симптоми.

Прилагат се мерките, които бяха препоръчани на учениците и учителите, завърнали се от Италия от Математическата гимназия в Пловдив, от заместник-министъра на образованието.

В самолет вероятността от заразяване не се смята за по-голяма, отколкото на което и да друго обществено място и се оценява като сравнително ниска.

Ако на въздухоплавателното средство се установи заразен от коронавирус е възприета практика в държавите членки на ЕС да се уведомяват всички пътници от здравните власти, за да вземат мерки.

Разчита се на личната съвест на всеки, все още не се към налагането на принудителни медицински мерки.

При излагане на вируса за учащите се полага извинителна бележка от личния лекар за 14 дни, а на учителите и на другите работещи 14-дневен болничен.

Членовете на семейството на лицето под карантина също е необходимо да спазват някои мерки.

Потенциално заразеният трябва да бъде изолиран в стая, която може да се проветрява добре, а членовете на семейството е необходимо да общуват с него, като използват маски за лице.

В жилището, където има лице, поставено под карантина, не трябва да влизат външни хора.

Санитарните възли трябва да се почистват основно, след като лицето под карантина ги използва, най-ефективни за тази цел са хлорните препарати.

При евентуално възникване на епидемия с новия коронавирус е желателно да се ограничи придвижването с обществен транспорт. По възможност да се ходи пеша или с колело до работа, или с личния автомобил.

Домовете редовно трябва да се проветряват, дори и да няма заразени или изложени на вируса членове на семейството, е необходимо редовно проветряване на дома и почистване.

Какво да правим, ако заподозрем, че сме се заразили – вместо обобщение

Това е възможно при завръщане от Китай или от Италия, както и при потенциално излагане на вируса при пътуване в друга държава, в която има потвърдени случаи на инфекцията, и завръщане у нас.

В такъв случай, както посочихме и по-горе, си налагаме 14-дневна карантина, през този период наблюдаваме и следим дали няма да се появят подозрителни симптоми.

Ако това се случи, е добре незабавно да уведомим личния лекар за пътуването и за подозрителните симптоми, най-добре по телефона или отделението за спешна помощ. Поне така се посочва в препоръките, публикувани на сайта на здравното министерство.

Доколкото се подразбира от представената информация, не се предвижда хоспитализация на болния, ако се потвърди коронавирус.

Препоръките са да си покрие устата с тъкан или да носи хирургична маска за лице и да не пътува, докато е болен.

В по-голяма опасност ли са бременни и майки с малки деца

В по-голяма опасност ли са бременни и майки с малки децаБременните жени са уязвими към всякакви инфекции и при тях рискът от усложнения е повишен, заради естественото отслабване на имунитета.

Засега не е ясно дали вирусът може да се предаде от заразена бременна майка на бебето. Бе съобщено за случай на заразено в Китай бебе на 30 часа, но не е ясно дали инфектирането не е станало в болницата.

Малките деца са в потенциално рисковите групи. Но към момента няма данни за сериозни усложнения и смъртни случаи и инфекцията при тях протича обикновено леко.

Какви мерки е добре да вземат бременните

Бъдещите майки е желателно всеки ден да си мерят температурата и да се теглят, да обръщат внимание дали случайно не са се появили симптоми на инфекция, и обръщат внимание дали бебето се движи.

Засега подобни мерки за бременните не са необходими, тъй като у нас към момента няма потвърден случай коронавирусна инфекция. Биха се наложили, ако броят на заболелите се увеличи до толкова колкото е в Италия.

Как се лекува коронавирусна пневмония в болнични условия

Как се лекува коронавирусна пневмония в болнични условияЗаразяването с коронавирус съвсем не означава, че ще се развие пневмония. За болните от атипична пневмония няма ефективна антивирусна терапия. Но в Китай се прилагат големи дози интерферон, както и антивирусни препарати като рибавирин.

Според информацията от Националната здравна комисия на КНР продължителността на болничното лечение при коронавирусна инфекция е средно 5 дни. В провинцията, от където тръгна вируса средно хоспитализацията е с продължителност 20 дни.

В Европа и САЩ първите случаи на инфекцията бяха по-късно, а и заболелите са доста по-малко и съответно няма толкова информация относно това каква е оптималната продължителност на болничното лечение.

Според данните от Национална здравна комисия на Китай след преболедуването от коронавирусна инфекция се формира имунитет, който е с продължителност от около 6 месеца.

А относно отговора на въпроса – дали оздравелите продължават да заразяват, отговорът е по-скоро отрицателен, антителата, образували се срещу вируса, предотвратяват заразяване на здрави хора от вече оздравели.

Все пак, за да се установи този факт с категоричност са необходими много изследвания, които трудно биха могли да бъдат организирани на фона на ангажирането на голям ресурс за справянето с големия брой заразени.

История на пандемиите

В крайна сметка – толкова опустошителен ли е коронавирусът или човечеството вече се е сблъсквал с подобни зарази? Отговорът е не, COVID-19 дори не е близо до най-опустошителните пандемии, разразявали се в човешката история.

Историята и човешката памет помнят много по-страшните пандемии като Черната смърт, Едрата шарка или Испанският грип, при които смъртността се изрязва в милиони загинали.

В този ред на мисли екипът на Lechenie.bg изготви една инфографика на български език, за да покажем кои са най-тежките пандемии в човешката история.

История на пандемиите