Псориазисът е една от най-разпространените кожни патологии. Определя се като хронично и неинфекциозно кожно заболяване.

Основните му симптоми са обрив и излющване в специфична форма, появяващо се на различни места по тялото. Смята се, че псориазисът е труден за овладяване, особено в напредналите стадии.

Въпреки това, лекарите потвърждават, че освен традиционните лекарствени средства, алтернативната медицина също може да бъде добър лечител.

Затова и с днешната статия ще ви запознаем с някои от изпитаните рецепти за овладяване на неприятното състояние.

Природни средства за лечение на псориазис

Преди да започнем, е добре да уточним, че както всяко друго заболяване и псориазисът изисква консултация с лекар. Не предприемайте каквито и да било терапии за овладяването му, преди да сте се допитали до специалист и да сте се запознали със страничните ефекти на отделните лекарства, било то и природни.

Морска вода

Макар и вече, доста от нас, отдавна да сме прибрали банските костюми, не би било зле да се отбием за кратко до морето. Външното приложение на морската вода, действа добре на местата с изявен псориазис. Морската вода има реминерализираща функция, действа антисептично и алкализиращо. Може просто да потопите краката си или да измиете ръцете си с малко морска вода…все пак, малко са хората, които ще могат да понесат ниските температури на водата по това време.

Ленено масло

Приемът му на капсули или чрез ленено семе, подхранва отвътре, като предотвратява изсъхването на кожата и неприятния сърбеж. Освен, че успокоява някои от проявите на псориазиса, лененото масло съдържа голямо количество Омега-3 мастни киселини, които подобряват цялостното състояние на кожата ни.

Алое вера

Много хора определят алое вера, като най-доброто натурално средство за облекчаване на кожното заболяване. Гелът от алое има противовъзпалително действие и може да регенерира увредената кожа.

Прилагайки само няколко капки гел върху засегнатото място, 2 или 3 пъти на ден, може значително да облекчите сърбежа, причинен от излющване.

Банани

Оказва се, че не само вкусният и ароматен плод би бил полезно решение за псориазиса. Обелката от банан, която по принцип изхвърляме може да облекчи състоянието на лезиите, причинени от заболяването.

Пюрето от един банан също може да се прилага на засегнатите места. Достатъчно е да оставите полезните съставки да подействат за 15 – 20 минути, след което да ги измиете добре с топла вода.

Моркови

Морковите са изключително богати на антиоксиданти и се препоръчват и при други кожни заболявания. Компресът от един настърган морков върху засегнатата зона, дава положителен ефект върху засегнатия участък.