Сенилно лентиго най-вероятно ви звучи като тежка медицинска диагноза, написана по страниците на старите учебници. Това обаче е наименованието на кафявите петна, които много хора започват да наблюдават по кожата си с течение на времето.

Днес ще ви запознаем повече с това състояние и ще се опитаме да ви обедим, че реално, не е толкова страшно и съществуват начини да се справим с него.

На какво се дължи образуването на кафяви петна по кожата

Най-често тези пигментирани участъци, започват да се появяват след 60-годишна възраст, или по-рано, ако кожата е по-тънка и суха. Според специалисти, това състояние не е болестно и се дължи на генетични фактори, прекомерно излагане на слънце или използване на солариум с течение на годините, както и просто заради самия процес на стареене.

Все пак, някои лекари не отричат, че наличието на подобни петна може да говори за недостатъчност на определени витамини в тялото или нарушено функциониране на черния дроб.

Петната се забелязват по лицето, раменете, ръцете, долните крайници. Въпреки, че не са опасни за нас и не могат да се определят като симптом на конкретно заболяване, за много хора те са сериозен естетичен проблем, който влияе негативно върху самочувствието ни.

Кои са най-ефективните натурални средства за справяне с петната

  • Ябълков оцет – От години, ябълковият оцет се използва за лечение на някои кожни патологии. В ябълковият оцет е отчетено високо съдържание на хидрокси киселини, които премахват слоя от мъртви клетки по повърхността на кожата и подобряват състоянието ѝ.

Една от най-ефективните „бабини“ рецепти за справяне с петната включва именно ябълковият оцет. Получената смес е натурална, евтина и лесна за правене.

Вземете една малка глава лук и я нарежете на ситно. Към нея добавяйте постепенно оцет. Разбъркайте в блендер до получаването на хомогенна смес.

Нанесете на честа кожа, само в областта на петната, като повтаряте това всеки ден.

  • Кисело мляко – От векове киселото мляко е признато, поради неговите озаряващи свойства. Това се дължи на факта, че в киселото мляко се съдържат полезни бактерии, съдържащи ензими, които успяват да разградят меланина.

Прилагането на чисто кисело мляко като маска за лице, със сигурност ще се отрази добре да добрият вид на кожата.

  • Лимонов сок – Доказано е, че сокът от лимона има изсветляващи свойства. Нанасянето на прясно изцеден лимонов сок, директно върху засегнатата зона в продължение на месец, ще даде отлични резултати, особено ако се съчетае с прилагането на хидратиращ крем.

Важно е сокът да е от прясно изцеден лимон и да се оставя да престои върху кожата за около 30 минути.