Правилното хранене – това е не само меню, което осигурява енергия и не води до трупане на излишни килограми. На първо място, е такова, което няма да навреди на нито една от системите на организма.

Например, диетолози обръщат внимание на това, че съществуват редица храни, които в една или друга степен могат да отслабят мъжката потентност.

Наистина ли храненето влияе на мъжкото здраве

Отговорът е положителен, но по-правилно е да се каже не за конкретни вредни храни, а за балансирано хранене като цяло. Ако мъжът веднъж пийне малко повече алкохол, или си похапне дюнер, нищо страшно няма да се случи, това при условие че обикновено похапва достатъчно зеленчуци, пълноценни белтъчини, зърнени и растителни масла.

Ако обаче основата на храненето са продукти, съдържащи вредни мазнини, голямо количество захар и сол, а също и ако мъжът се движи малко, то най-вероятно ще започне да трупа излишни килограми. В този случай мазнините ще започнат да се отлагат по талията, този тип затлъстяване е характерен повече за мъжете.

Защо е опасно за здравето увеличаването на обиколката на талията

Когато мастна тъкан в излишък започне да се натрупва около талията, започват да страдат сърцето, черният дроб, панкреаса. Заради това, че мазнините, наричат висцерални, се натрупат около жизненоважни органи, те не могат пълноценно да изпълняват своите функции.

Колкото повече висцерални мазнини има човек, толкова по-лошо е за неговото здраве.

Какви храни следва силният пол да избягва или да ги консумира по-рядко

Храненето е от огромно значение за мъжкото здраве и за представянето в леглото. И затова е важно да се помни какви храни да се избягват.

Трансмазнини

Мазнини с изменена структура, които редовно се консумират, могат да доведат до проблеми със сърдечно-съдовата система и с образуването на атеросклеротични плаки. Това на свой ред може да стане причина за инфаркти или за инсулти, дори и мъжът да е само на 40-45 години.

Трансмазнините се съдържат в маргарините, редица пържени храни. Затова лекарите препоръчват винаги да се ядат малко мазнини, храни, печени на грил, пушени, пържени на фритюрник, и разбира се, от групата на приготвяните в заведения за бързо хранене.

Това са храни, които неблагоприятно се отразяват на мъжкото здраве.

Солено

Повечето мъже обичат по-солено. Много от тях правят грешката да не солят храната в процеса на приготвянето ѝ, а да добавят допълнително в чинията, като така предполагат, че е по-полезно, но не е.

Солта винаги е рисков фактор за повишаване на кръвното. А при най-високи стойности на кръвното винаги се повишава риска от развитие на сериозни здравословни проблеми. И не винаги показатели на кръвното от 200 на 100 са опасни, понякога дори и при кръвно с горна граница от 160 е възможно да се стигне до сериозно усложнение.

Тази ситуация може да не се допусне, ако се намали количеството на консумираната сол.

Захар

Много мъже погрешно смятат, че ако не ядат десерти и не добавят подсладител в чая, то не консумират захар. Но захарта не се съдържа само в десертите и в подсладителите, но и в любимия кетчуп.

Важно е да се има предвид, че наднорменото потребление на захар, това е затлъстяване, развитие на захарен диабет тип 2, хипертония, намаляване на потенцията, дори и при млади мъже.

Алкохол

Разпространено мнение е, че на организма неблагоприятно влияние оказва само твърдият алкохол. Всъщност, дори и бирата в големи количества вреди на здравето.

Ако човек употребява редовно алкохолни напитки, то рано или късно те ще окажат влияние на функционирането на нервната система, на главния мозък, ще доведат до определени проблеми с черния дроб, и съответно ще ударят по репродуктивната система.

Кафе

Известно е, че кафето оказва стимулиращо въздействие и неговото потребление помага да се тонизираме. В големи количества обаче тази напитка може да доведе до намаляване образуването на тестостерон, а това означава и отслабването на половата мощ.

Същото се отнася и за другите съдържащи кофеин напитки, включително и енергийните.