При здравите хора урината е със светложълт цвят, прозрачна и е без остра неприятна миризма.

Появата на такава може да свидетелства за някакви патологии не само на органите, които участват в нейното образуване и изхвърляне, но и в много други системи на организма.

Много хора не отдават на този симптом дължимото значение, но ако забележите, че урината ви е с някаква необичайна неприятна миризма, която се запазва за дълго време, то следва да потърсите лекарска помощ.

1. Заболявания на пикочно-половата система

Най-разпространената причина за появата на неприятна амонячна миризма на урината са инфекциозните заболявания, като пиелонефрит, цистит и уретрит.

Това се дължи на факта, че в урината попадат патогенни бактерии и продуктите от тяхната жизнена дейност.

Следва да се отбележи, че появата на неприятната миризма може да стане пръв симптом на тези заболявания, който се появява дълго преди другите негови признаци.

Обикновено при болестите на уринарния тракт на болните ги безпокоят също болки в кръста, в долната част на корема, усещат болка и парене при уриниране, а урината може да се замътни.

Циститът може да има неинфекциозна природа, а да възникне вследствие на продължителен прием на лекарствени препарати, раздразващи лигавицата на пикочния мехур и то на фона на липса на бактерии в урината.

В такива случаи урината може да придобие аптечна или химическа миризма.

Появата на гнилостна миризма на урината може да бъде симптом на сериозни заболявания на пикочно-половата система както при мъжете, така и при жените.

Този симптоми при възпалителни процеси, съпровождащи се със събиране на гной, а също и при формиране на ректални фистули уринаро-ректални фистули. Такива заболявания налагат спешно лечение.

2. Захарен диабет

Появата на миризма на ацетон от урината е признак за наличието на кетонови тела в нея, което може да бъде симптом на захарен диабет.

Обикновено това заболяване се съпровожда и с други симптоми, като мъчителна жажда, сухота на кожата, безпричинно намаляване на теглото.

Такива признаци могат да се появят и при бременни жени, което може да свидетелства за развитие на гестационен диабет.

Появата на миризма на кетонови тела от урината може да е свързано не само със захарен диабет, но и с обезводняване, гладуване или тежки инфекциозни заболявания.

3. Заболявания, свързани с нарушаването на обмяната на вещества

Неприятната рибна миризма на урината може да е признак на изключително рядка болест, свързана с нарушаване на обменните процеси – триметиланурия, при която в организма на човека протича натрупване на веществото – триметиламин.

Появата на това вещество в урината и придава миризма на развалена риба.

При много други нарушения на обмяната на веществата в организма в урината могат да се появят различни миризми – миризма на бира, на гнило зеле, на плесени, на пот или на сяра.

Във всеки случай появата на необичайна миризма на урината е повод да се потърси лекарска помощ.

4. Външни фактори

Невинаги появата на неприятна миризма на урината е свързано със заболявания, с този проблем могат да сблъскат и абсолютно здрави хора.

Някои хранителни продукти, особено аспержите, пикантните и солените ястия, а също и алкохолът съдържат вещества, придаващи на урината неприятна миризма. Обикновено изчезва след 24-48 часа, след като са били употребявани.

Появата на специфична амонячна миризма се дължи понякога и на обезводняване и консумация на еднообразна храна, затова минимум 1.5 литра вода трябва да се приемат дневно.