Учени от Института Брод в Масачузетс открили каква е причината за развитие на шизофрения. Проблемите с възприемането и изразяването на емоциите, нарушения на мисленето и други симптоми на шизофренията се развиват в резултат на разкъсване на ДНК.

Само една неправилна аминокиселина в последователността довежда до неправилно функциониране на цялата система. Това откритие е едно от най-важните от всички за разбирането на процесите на развитието на шизофренията.

Причината за развитието на шизофренията на молекулярно ниво – това са първите данни в тази област, които могат да видят и оценят.

Цялата информация за симптомите на шизофренията, която е съществувала до сега, е била само констатация на този факт. Сега психиатрите получават материално потвърждение за нарушаване на психиката.

Невярната аминокиселина в последователността на ДНК веригата при шизофренията води до това, че при редовното обновяване на клетките се маркира твърде голям отрязък от синапса, което води до намаляване на количеството на невронните връзки, мозъкът загубва възможност да изпълнява важни функции.

По-рано вече беше установено, че мозъчната тъкан на болните от шизофрения е с по-малка плътност от тази на хората със здрава психика.

Процесът, който отключва неправилното функциониране на ДНК, основно се ограничава до периода в началото на юношеството.

Това също обяснява и защо шизофренията се появява обикновено при млади хора.
Ерик Ландер, директор на Института смята, че това е удивително и сензационно откритие, което позволява на учените първи да се загледат в „черната кутия“ на шизофренията.

Изследването започва през юни 2014-та година. В рамките на изготвянето на научния труд учените анализирали 29 хиляди случаи на шизофрения, и били проведени 700 аутопсии на главния мозък.

Пик на нарушенията бил открит в 6-та хромозома, в областта на гена, който кодира белтък С4. Именно този ген отговаря за унищожаването на чуждата информация в организма, за обезвреждането на остатъците от хромозомите, вече неведнъж е бил упоменаван като виновник за развитие на автоимунни заболявания.

Ръководителят на изследването – Стивън Макерол подчертава, че е особено важно това изследване да допълва и помага за поставянето в една картина на всички предходни изследвания в тази област.

Сега става разбираемо, че видимите от нас симптоми на шизофренията – това е само върхът на айсберга. Всички налични методи за лечение на това заболяване могат само да потиснат проявленията на психозата, да се забави разрушението на личността.

Откриването на молекулярната причина за развитие на шизофренията се превръща в отправна точка за създаване на нови лекарства срещу това заболяване, които действително ще помагат на човека да остане себе си.

Въпреки големият пробив, да се говори за бързото създаване на нови лекарства е твърде рано – Стивън Макерол смята, че за това ще са необходими десетки години.

И въпреки това направеното откритие е само по себе си е революционно, тъй като досега лекарите разполагаха единствено с описание на болестта – какви симптоми се проявяват, как и кога би могла да се очаква да бъде тяхната изява. А сега вече може да се каже, че причината за шизофренията на ниво на гени е установена.

Даден бе отговор на въпрос и защо това заболяване започва да се развива в периода на ранното юношество, като характерните му проявления вече са видими за околните към 20-тата година.