Лошият холестеролът – липопротеин с ниска плътност се определя като опасен за здравето, защото повишените нива предизвикват мастни отлагания по стените на кръвоносните съдове, обикновено, в артериите. Смята се, че в идеалния случай следва да е по-малко от 100 мг на децилитър.

Нисък лош холестерол - инсултът все по-близо

Обикновено лекарите са толкова обезпокоени от високия холестерол, че не обръщат внимание на противоположния проблем – твърде нисък „лош” холестерол.

Но последните данни, получени от специалисти в болницата Brigham And Women’s Hospital, показват, че опасността от твърде нисък холестерол е подценена.

Изследване, продължило 19 години и с участие на 27937 жени на възраст над 45 години показва, че нива на холестерол под 70 мг/дл. или по-ниски увеличават риска от хеморагичен инсулт с 2,2 пъти /с отчитане на потенциално съпътстващите фактори/.

При хеморагичен инсулт както и при исхемичен се нарушава мозъчното кръвообращение, но не защото блокира кръвообращението в мозъка, а заради кръвоизлива.

Исхемичният инсулт се смята за опасно състояние, но хеморагичният е много по-опасен. Смъртността през първия месец след кръвоизлив е от 30 до 60%. Сред тези, които са прекарали тази форма на инсулт 2/3 остават инвалиди.

В същото изследване се установило, че вероятността от хеморагичен инсулт рязко нараства и при жените с много ниско ниво на триглицериди – по-малко от 75 мг/дл, макар и обикновено триглециридите в кръвта също е препоръчително да се понижават.

Що се отнася до нивата на общия холестерол или на „добрия” – липопротеини с висока плътност, то връзка с тези показатели не била установена.

Учените предупреждават, че следва с повишено внимание да се следват тенденциите, насочени към понижаване на нивата на холестерол, особено ако се използват лекарствени препарати.

Най-важното е да не се прекалява, за да не бъдат последствията още по-неблагоприятни.

Отровата е в дозата, постулатът се потвърждава

Новото проучване потвърждава този факт, холестеролът, макар и ниска плътност, има своята полезна функция в човешкото тяло, и затова не трябва да се прекалява с лекарствата за свалянето му.

Най-често се назначават статини в определени дози с цел да се предотврати отлагането на плаки по кръвоносните съдове.