Високите температури от последните няколко дни изглежда натиснаха заболеваемостта от COVID-19 у нас леко надолу, тъй като новите случаи са по-малко от предходния ден – 265, но при повече PCR тестове – над 6600, което прави точно 4% положителни проби или по-малко от установяваните досега.

Положителните тестове намаляват до 4%

При 1000 теста, колкото успяваха да обработят референтните лаборатории през април, това прави средно около 40-50 заразени дневно, която стойност би ни се струвала наистина малка на фона на пиковете, отчетени на 10 и на 23 юли от 330 в рамките на ден с COVID-19.

Намаляването на новите заразени обаче не е единственият показател, по който се преценява епидемиологичната обстановка в страната.

По-обезпокоителното е, че продължават да се увеличават хоспитализираните, като спрямо ден по-рано нарастването е с близо 30.

От 722-ма хоспитализирани на 29 юли до 751 на следващия ден. Разбира се, любителите на конспирации веднага ще си обяснят това продължаващо нарастване с увеличаването на цената за клиничната пътека за COVID-19 от 1 август от 618 лв. на 1200 лв.

Намаляват обаче заболелите в тежко състояние, като те са 34, според последните данни, но е възможно спадът да се дължи и на рекордния по брой случаи на летален изход през изминалия ден.

От друга страна, обаче, възможно е досега, при тази малка сума, повечето от заразените, които реално са се нуждаели от медицинска помощ, да са били изпращани на домашно лечение, макар и да е съществувал риск от усложнения.

Излекуваните над 200 за изминалото денонощие

Излекуваните продължават да нарастват с бързи темпове, като за изминалото денонощие, новите са над 200, като общият им брой достига 6173.

Все още обаче не могат да изпреварят по брой новите заразени, възможно е в следващите дни ефектът на горещините да се усети по-силно и преборилите инфекцията да се увеличат още повече, а положителните проби да намалеят още.

Връзката между COVID-19 и горещините не е особено силна изразена, но в африканските държави със сух и горещ климат са доста по-малко заразените, отколкото у нас, където до началото на тази седмица бе по-скоро хладно, а на доста места и влажно, поради обилни валежи.

Спрямо изминалото денонощие, когато бе отчетен рекорд на случаите на летален изход, днес те са по-малко, но самият факт, че изобщо се отчитат такива, е обезпокоителен.

Ако направим сравнение с Тунис, където бе наложен освен PCR тест за пътуващите от България и поставяне под карантина в хотел, там за последното денонощие не са съобщени случаи на летален изход.

Бум на заразени във Варна и Добрич

Епидемиологичната обстановка в страната се характеризира с тревожни данни от някои области. В 23 от тях са установени случаи на заразяване, а в 5 не са потвърдени нови с коронавирус.

С най-малко заразени от началото на епидемията остава област Търговище, с 30 потвърдени случая, следвана от Ловеч с 35 и Силистра с 36.

С най-много нови днес отново е област София-град с 51, но тази стойност е далеч по-ниска от рекорда от 10 юли, когато бяха достигнати 140 за ден. Общият брой на потвърдените в столицата се увеличава до 3642.

Област Добрич се нарежда на второ място с нови 48 заразени, като засега няма яснота колко от тях са приети от болница, поради по-сериозна симптоматика.

Това е важно, тъй като областта разполага само с една по-голяма болница, това областната Многопрофилна.

След Добрич е област Варна с 2 случая по-малко на заразяване, като те са 46, което е доста висока стойност като за морската столица. Най-вероятно се касае за дифузно разпространение, тоест новите случаи не са свързани помежду си.

Във Варненско характерното беше заразяването на повече млади хора, и епидемиологичните проучвания показваха източникът в различни дискотеки и нощни заведения.

Пловдивско едва на 5-то място по заразени

На следващо място е област Благоевград, където също се наблюдават едни повишени нива, като за изминалото денонощие са 28, като най-високата стойност бе 34.

Общият брой на установените случаи от началото на епидемията в Благоевградско е 679.

Едва на 5-то място по брой на новите случаи е Пловдивско с 13 или наполовина по-малко, отколкото са в Благоевградско. Възможно е да има връзка с високите температури, които традиционно се отчитат под Тепетата.

И последната област с над 10 нови заразени, това е Русенска, с 12, като общият брой на установените от началото достига 200, което не е много предвид, че областта е сред по-населените у нас.