От полунощ пътуващите от Украйна и Йордания ще могат да влизат у нас, без да им се изисква PCR, така разпореди министър Ангелов в нова своя заповед.

Новата заповед е издадена във връзка с края на поредното удължаване на извънредната епидемична обстановка и началото на новото удължаване, което ще е до края на следващия месец.

Защо България не въведе PCR тестове за руските туристи

Продължава да важи общата забрана за влизане в България, като изключенията се отнасят само за български граждани, такива на ЕС и на редица други страни извън него.

В списъка с изключенията не се вижда, например, Русия, както и Турция. В 2 отделни точки на заповедта са определени държавите, при влизането от които следва да се представи сертификат за отрицателен PCR тест.

Сред тях са Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина, а също и Израел, където новите заразени са повече от тези у нас.

Изискването е идентично спрямо това, което изискват на български граждани за пътуване до Гърция. Предвидени са и редица изключения от правилото за представяне на PCR тест сред тях са пътуващите по хуманитарни причини, транзитно преминаващите и други.

Връщат ли онези, които не представят сертификат от тест

В заповедта се предвижда и възможност лицата, които не са тествали преди заминаване, да се поставят под карантина за период от 14 дни, като това става с предписание на директора на РЗИ.

Новата заповед на министър Ангелов отменя предходната, от 27 юли, на министър Ананиев. Предполага се, че при промяна на епидемиологичната обстановка и списъкът с държави, за влизането от които не се изисква PCR тест ще бъде променен.

В заповедта на здравния министър Тунис е включен в белия списък, влизането от който е възможно без ограничения.

От 29 юли здравното министерство на африканската държава включва България в червения списък, откъдето е възможно да дойдат заразени и да усложнят епидемиологичната обстановка в страната.

Ето защо и се въвежда нещо като двойно подсигуряване. За влизането в Тунис се изисква сертификат за отрицателен PCR тест за пристигащите от България, и едновременно с това резервация от определен списък с хотели, които са обособени като центрове за изолация.

Там българските граждани ще трябва да прекарат 14 дни задължителна изолация, която ще е тяхна сметка.

По отношение на PCR тестовете е предвидена една особеност, те трябва да са най-много 72 часа преди отпътуването за Тунис от България и да са от не повече от 120 часа преди влизането в африканската държава.

Спират ли 40-градусовите горещини ръста на заразените

От 28 юли Босна Херцеговина въведе за пътуващите до страната от България задължителни PCR тестове, въз основа на които се издава сертификат за отрицателен резултат.

Сертификатът трябва да е от повече от 48 часа преди влизането в страната. Поглед към епидемиологичните данни от Тунис показва, че 11-милионната държава е сравнително слабо засегната от пандемията.

От началото досега там са потвърдени близо 1500 случаи, много по-малко, отколкото у нас. Новите са, според последната информация са 20. Общият брой на летален изход, при който е доказана връзка с COVID-19 е 50, докато у нас е с почти 10 пъти повече.

Затова и решението на северноафриканската държава е напълно логично, желае да се опази като сигурна и безопасна туристическа дестинация.

Малко са пътуващите с цел туризъм за Тунис от България сега, когато съществува риск да бъдат затворени границите и да възникне бедствена ситуация.

Подобни почивки, все пак Тунис не е Гърция, се планират и капарират няколко месеца предварително, и за да могат да се реализират.

При тази постоянна несигурност надали някой би рискувал, тъй като с всеки изминал ден данните се променят и има вероятност, да бъдат променени изискванията за преминаване през границите, както и за пътуванията със самолет.

У нас можем да се надяваме, че горещините, които утре се очаква да достигнат пик, да свалят нивата на заболелите до по-приемливи стойности и да се задържат така, поне за известно време, за да могат да отпаднат част от ограниченията, които са наложили на пътуващи от България редица държави.