По света съществуват оазиси на дълголетието, в които хората живеят много по-дълго от техните съседи на планетата. Къде се намират те и с какво се обяснява високата продължителност на живота по тези места.

1. Град Бама, Китай, провинция Гуанси

Геронтолозите по цял свят наричат тази област „земя на дълголетието“ и активно изучават този феномен.

Средната продължителност на живота в тази провинция е 87 години. На всеки 100 хиляди души, живеещи в Бама, се падат 36 дълголетници на възраст от 100 и повече години, което надвишава средния световен показател с 5 пъти.

Каква е тайната – в Бама условията на живот са абсолютно уникални. Температурата на въздуха в тази местност е постоянна и не надвишава 26 градуса /физиолозите считат такава температура за оптимална за функционирането на всички органи и системи на организма/.

Още една особеност на региона е водата. Хората в региона пият абсолютно чиста вода, която преминава естествена филтрация през варовикови пещери.

Благодарение на това тя се обогатява с редки минерални вещества – със селен /основният минерал, обуславящ дълголетието/, мобилден, стронций и калий. Водата от тези пещери е призната за целебна – учените са установили, че обуславя нормализирането на обмяната на веществата и прочиства организма.

Ландшафтът на местността предразполага към разходки пеш – местните жители, преди да се приберат у дома, са принудени да преминават 3-4 километра през пещерите. Като се има предвид, че въздухът в тях съдържа голямо количество отрицателно заредени йони, благотворно, влияещи на човешкия организъм, такава разходка може смело да се счита за оздравителна.

2. Финландия

Забележителният финландски парадокс активно се изучава и се превръща в пример за много държави.

Въпреки че Финландия е една от най-екологично чистите страни в света – 70% от територията на страната е покрита с гори, а водопроводната вода на столицата Хелзинки е призната от експертите за най-чистата в света, още през 60-те години на миналия век е била с най-високия показател за смъртност от сърдечно-съдови заболявания в Европа и съответно населението на северната страна не живеело дълго.

За 30 и няколко години – от 1972 до 2005 г., заболеваемостта се понижила с 80%, а продължителността на живота се увеличила с 10 години. Днес финландците живеят средно по 81 години, според данните от СЗО за 2012 г. и са на 24-то място в света по този показател.

За сравнение България е на 94-то място по средната продължителност на живота и българинът живее средно по 74.5 години.

Финландия постига тези резултати чрез провеждането на мащабни профилактични мероприятия. На първо място финландците постепенно се научили да консумират здравословна храна с понижено съдържание на животински мазнини.

Именно в тази държава били създадени и функционалните хранителни продукти – обезмаслено масло, заместители на захарта, безлактозно мляко и пр.

Селскостопанските почви започнали да се обработват с препарати, съдържащи селен. И геронтолозите предполагат, че именно това е причината за удължаването на продължителността на живота.

3. Окинава – Япония

На този остров са регистрирани най-високите показатели по дълголетие в света. Средната продължителност на живота е по-висока с около 2 години, както за мъжете, така и за жените, от останалата част на страната на изгряващото слънце.

Смята се, че тайната на дълголетието се крие в хранителния режим, в който основно се състои от морски дарове, осигуряващи достатъчни количества омега-3 мастни киселини и от соя, ежедневната употреба на която повишава нивата на половите хормони, като по този начин се забавя процесът на стареене.