Ако има нещо, което съм научила от 15 години професионална практика, то това е, че контролирането на теглото е нещо повече от броенето на калориите.

Това споделя Синтия Саас, доктор по медицина и специалист по диетичното хранене.

Освен генетичната обремененост, има редица фактори, които ден след ден, в продължение на седмици, определят формата и размера на тялото ни.

Много от тези навици на „природно слабите” хора не са в резултат на целенасочени усилия, но можете съзнателно да ги практикувате в стремежа си да постигнете оптималното тегло.

С течение на времето те ще се превърнат във ваша втора природа и ще работят за вас. Синтия Саас препоръчва няколко стъпки, за които гарантира, че могат да доведат до сваляне на килограми без диета.

Изследванията показват, че хората, които се движат повече, изгарят около 350 калории допълнително на ден, което се равнява на едночасова разходка със скорост около 6 километра в час.

Ако сте от онези, които постоянно са кръстосали крак или говорят с жестове, започнете да изграждате целенасочена ежедневна система от физически упражнения.

Стойте прави, докато говорите по телефона или прехвърляте идеи. На всеки час ставайте от бюрото, за да си налеете вода, разтягайте се, или просто се разходете из стаята, паркирайте на възможно най-отдалеченото място и предпочитайте стълбите пред асансьора.

В началото може да изглежда като принудителна дейност, но ако продължите, скоро ще се чувствате странно, когато не го правите. За един от клиентите на Синтия Саас това е дало резултат не само в загубата на килограми. Той е отпушил поток от креативност, което е напълно логично, при положение че движението подобрява кръвообращението.

Едно скорошно изследване твърди, че по-малкото застояване води до намаляване на риска от хронични заболявания, включително рак, сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Превърнали сме се в нация на хора, които се занимават с много задачи едновременно, включително да ядат докато шофират, докато се разхождат, докато говорят по телефона, гледат телевизия или дори на бюрото в офиса, докато работят.

Онзи ден видях една жена, която пазаруваше в супермакета, буташе количката пред себе си и ядеше, докато говореше по телефона, разказва Синтия Саас. Дори да е ефективно да се вършат няколко неща едновременно, хората, които се хранят спокойно и без да се разсейват, се засищат с по-малко количество храна.

Спомнете си когато сте били дете и сте похапвали сладолед във фунийка – тогава сте били толкова погълнати от това, че дори не сте изпускате и въздишка на възхищение, докато не излапате и последната хапка.

Някои възрастни запазват подобна задълбоченост и, според изследването, ако тя се възобнови, може да доведе до яденето на храна с до 300 калории по-малко, което ще е достатъчно да свалите два номера за година.

За тази цел посветете се на яденето, без да правите нищо друго, дори само веднъж дневно. Поемете два-три пъти дълбоко дъх и започнете да се храните, като отдавате вниманието си на аромата и вкуса на храната.

Много подобно на йога или медитация, това дневно упражнение може да повиши значително вашата цялостна концентрация, полза, която ще намери резултат в това да намалите количеството приемана храна и да увеличи многократно насладата от нея.