Околоплодни води - мястото, в което се развива бебето

Вътреутробно детето се намира в много интересна среда, която след неговата поява на бял свят кардинално се променя. То се развива във вода. Оказва се, че околоплодните води играят много голяма роля в развитието на детето. Какви са тайните на водния свят на мъника? Как се образуват околоплодни води? За какво е необходима амниотична течност? Защо лекарите внимателно изследват околоплодните води при бременност?

1. Околоплодни води се образуват много рано

Приблизително 2 седмици след оплождането започва да се образува околоплодна кухина, която може да се сравни с въздушна сфера, вътре в която се развива ембрион. Но тази сфера е изпълнена съвсем не с въздух, а с течност. Това е амниотична течност. Другото нейно название са околоплодни води.

Какво представляват околоплодните води? В ранните срокове на износване на бременността водите са филтрат на кръвта на бъдещата майка. Образува течност на епитела на амниотичните обвивки, които заобикалят плода. В по-късните срокове в синтеза на околоплодните води взема участие самото дете – неговите бели дробове образуват течност, а бъбреците – урина.

2. Количеството вода се променя през бременността

В самото начало на бременността водата не е толкова много. Така например, в 10 седмица на бременността, е около 30 мл. А към 37-38 седмица на бременността се наблюдава максимално количество вода. Нормалното количество вода постепенно намалява.

3. Светли води – не означава прозрачни

При раждане околоплодните води изтичат. При норма те трябва да бъдат светли. Прозрачните околоплодни води също има, но само в началото на бременността. Впоследствие водите постепенно помътняват – в тях попада отделяното от мастните жлези на детето, частици епител, капки мазнина, елементи от смазка.

Ако се наблюдава зелен цвят на околоплодните води, то това е признак за преждевременно отделяне на мекониум от бебето. Това се случва при вътреутробен кислороден глад както продължителен, така и остро случил се. Тази ситуация изисква внимателно наблюдение от страна на наблюдаващия бременността лекар.

4. Съставът на околоплодните води е доста далеч от водния

Макар и амниотичната течност се нарича вода, нейният състав е доста сложен. В тях се съдържат белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, всички микроелементи, ензими, хормони, растежни фактори. Околоплодните води играят важна роля в обмяната на веществата на развиващото се дете и неговата защита от инфекции.

5. За денонощие много пъти протича обмяната на водите

Детето гълта околоплодните води и уринира в тях. Освен това, обмяната на водите протича през кожата на детето и неговите бели дробове. Към края на доносената бременност за 1 час се обменят около 500 мл води. За 3 часа околоплодните води се обменят напълно.

6. Водите могат да защитят детето

Детето се намира в околоплоден мехур. Предпазват го от механични въздействия, препятстват притискането на пъпната връв, което би могло да се случи между тялото на детето и стената на матката. Освен това предпазва детето от излишен шум, заглушавайки външните звуци. Заради околоплодните води детето се чувства в матката комфортно. Свободно се движи, променя положението на тялото си. Водите спомагат за поддържане на оптимална температура около детето.

7. Водите помагат на детето да се роди на бял свят

При норма изтичането на околоплодните води трябва да стане в края на първия период на родилната дейност, тоест когато шийката на матката се разтвори напълно. До този момент околоплодният мехур оказва натиск върху шийката на матката отвътре, по време на контракции.