Децата са нашето богатство. Ето защо всяко патологично изменение на здравословното им състояние може да причини огромен страх у родителите.

Понякога, дори и наглед, безобидните симптоми, могат да изплашат родителите.

Днес, ще говорим за херпангината – едно заболяване, засягащо обикновено най-малките, което може да „даде“ някои много плашещи, за родителите, симптоми.

Какво е херпангина

Херпангина е вирусно заболяване, причиняващо се от коксаки вируси А и В, еховируси и ентеровируси. Често, погрешно се бърка с херпес вирусите и затова е важно диагнозата да бъде поставена от опитен лекар, преди родителят да започне да лекува детето.

Какви е картината на протичане на заболяването

В първите 2 дни заболяването трудно може да се различи от грипа, тъй като започва с висока температура (в диапазона 39 – 40 С), обща отпадналост и липса на апетит. Много често, по-големите деца, около 5-годишна възраст, се оплакват от главоболие. Забелязва се и повишено отделяне на слюнка.

При оглед се установява наличието на обрив, съставен от дребни мехурчета по задната повърхност на мекото небце, фаринкса и сливиците. Около мехурчетата, често, се наблюдава зачервяване. Самите те, са инпълнени с бистра течност.

При спукването им се образуват малки язвички, които бързо зарастват, в последствие.

Лимфните възли по шията и около челюстите, в повечето случаи, са подути и болезнени.

Макар и не често, може да се появи и обрив по кожата, за който отново са характерни мехурчета или пъпки и наличието на червени петна.

При по-тежките случаи, може да възникне повръщане и раздразнителност, включително и към светлина.

При повечето деца, заболяване преминава за около седмица, при прилагането на подходящо лечение.

Как се предават вирусите

В повечето случаи, вирусът се предава от неизмити, след тоалетна, ръце. Рядко, заболяването може да бъде предадено по въздушно-капков път.

Друг източник на зараза са сладководните басейни през топлите месеци. Честотата на заболяването е най-голяма, през по-топлите месеци, но напоследък се наблюдава зачестяване на случаите на херпангина и през по-студените месеци.

Инкубационният период е между една и две седмици.

Какво лечение се прилага

Лечението е, основно, симптоматично. На детето се дават лекарства за сваляне на високата температура, като е най-добре, те да бъдат предписани от лекар. Използват се дезинфекциращи средства и, при нужда, аналгетици за локално обезболяване.

Антибиотична терапия се назначава само при по-тежките случаи и то при предписание от лекар. Не забравяйте, че при висока температура, от изключително значение са почивката и редовното пиене на малко количества вода. Билките с антисептично действие, също дават доста добри резултати, като например лайката.