Някои вътрешни заболявания могат да се разпознаят по състоянието на кожата. Как точно може да стане това?

Повечето заболявания или дисбаланс в организма са пряко свързани с отклоненията в работата на вътрешните органи, отразяват се на състоянието на кожата. И това не е изненадващо, тъй като кожата е орган, заемащ най-голяма площ в човешкото тяло.

Този орган изпълнява както бариерна функция, така е и нещо като светофар, сигнализиращ за проблеми в нашия организъм.

На какво да обърнем внимание

Сухота, лющене, пигментация – това са не просто симптоми, съобщаващи за напредване на възрастта или недостатъчен питеен режим. Същевременно това са сигнали, които разкриват, че в организма нещо не е наред.

Ако научим как да четем картата на състоянието на кожата, то могат да се предвидят и предотвратят много сериозни заболявания.

Много от тези, които са се сблъсквали с пигментация, знаят, че първопричина за подобно състояние на кожата често са нарушения във функционирането на ендокринната система.

Лечението на пигментацията е комплексен процес, който засяга не само външните проявления, но и отстраняването на хормоналните нарушения.

Също не е тайна, че заболяванията на стомашно-чревния тракт, и по-точно проблемите със стомаха, често се проявяват с обрив в областта на скулите, бузите и челото.

Нарушенията в отделителната система водят до отоци в областта на клепачите.

И когато постоянно се борим с отоците с помощта на най-разнообразни методи, както домашните и такива в салоните за красота – миостимулация, лимфодренажен масаж и други, първото, което е необходимо да направим, е да се обърнем към личния лекар, да споделим симптоматиката, и да поискаме направление за специалист.

Обикновено се издава направление за изследвания, препоръчва се спазване на определена диета, така се постига предотвратяване на по-сериозни проблеми с бъбреците.

Периодични отоци и обриви по лицето - сигнал за тревога

Отеклото лице сутрин – това със сигурност не е най-приятното, но всъщност това е единствено външното проявление на проблема, което всъщност е доста по-съществено.

Освен това проблемите с бъбреците провокират не само отоци сутрин, но и поява мастни образувания на долния клепач.

Справянето с този визуален недостатък с помощта на домашни или козметични методи е невъзможно, резултати дава само хирургичната намеса – долната блефаропластика.

Проблемът обаче е в това, че след като първичната причина за поява на тези мастни образувания не е отстранена, не може да се гарантира, че няма да се появят отново в областта на долния клепач. И тогава трябва да се прибягва до повторна операция.

Долната блефаропластика се отнася към тези интервенции, които носят определени рискове, ако се направи повторно.

Важно е да се установи реалната причина за отоците и да се предприемат профилактични мерки за борба с това явление, като се започне от диета и прием на достатъчно количество течности и се стигне до физическа активност и наблюдение и контрол от специалист на текущото състояние.

Обрив в зоната на подбрадичката обикновено е характерен за проблеми с органите на малкия таз. Ако често ви се появяват пъпки по челото, това може да сигнализира за нарушения във функционирането на тънкото черво.

Постоянните възпаления в областта между веждите е признак на проблеми с черния дроб, а в областта на слепоочията – с жлъчния мехур.

По носа  елементи на възпаление се появяват при тези, които не могат да се похвалят с пълноценно функциониране на панкреаса. Ако пъпки се появяват в областта на назолабиалните гънки, вероятно това означават проблеми с дебелото черво.

Дори проблеми със сърцето могат да се отразят под формата на възпаления на лицето – обикновено това е областта над горната устна – под носа или малко над веждите.

Най-важното, ако сте забелязали определена редовност в появата на едни или други обриви, то е необходимо да посетите личния лекар и да поискате направление за специалист, който да назначи определени изследвания. Възможно е причината за появата периодично на пъпки по лицето да не е някакъв здравословен проблем, а грешки, допускане при хранене.

Обърнете внимание дали в определени периоди от време не прекалявате със сладки и мазни храни, те също могат да са причина за поява на пъпки по лицето.