Учени от Медицинския факултет на Вашингтонския университет съобщиха за откриването на неизвестно доскоро автоимунно заболяване на мускулите, което започва с мускулна болка и слабост.

Ново автоимунно заболяване – но как се лекува

За първи път проявленията на болестта са били забелязани още през 1996 г. при изследване на проби от мускулите на един от пациентите на болница в САЩ. Увредените мускулни влакна били обкръжени от пълчища хистиоцити.

Това са клетки на имунната система, които се явяват разновидност на макрофагите, които унищожават остатъци от други клетки, патогенни микроорганизми и т.н. В определени условия хистоцитите, дори се трансформират в пълноценни макрофаги.

През следващите 22 години били установени още 3-ма такива болни, които страдали от болки в мускулите, слабост, и при които на биопсия се установило увреждане на мускулите в съчетание с хиститоцити.

Новият синдром е с название автоимунна миопатия, предизвикана от гигантски хистиоцити. Днес са известни няколко автоимунни заболявания, които водят до увреждане на мускулните тъкани.

Всяка от тези болести изисква определен вид терапия. Така например, при 3-ма души, страдащи от новото заболяване, подобрение настъпило на фона на имуномодулираща хормонална терапия и до момента няма рецидиви. Четвъртият от тях бил лекуван от рак и скоро починал.

Сходни симптоми и признаци с известни болести

Учените смятат, че тази болест може да се приеме за рабдомиолиза, така и за други мускулни заболявания. Но без да се знае точната диагноза, не може да се разчита на диагнозата.

За рабдомилиозата е характерно освобождаването на специфично съединение в кръвта от мускулите, което при разпадане образува токсични вещества. Те се отделят от бъбреците, но е възможно да ги увредят при преминаването през филтърната система и е възможно да се стигне до бъбречна недостатъчност. Острата форма на това състояние представлява сериозна заплаха за живота.

За профилактика на развитието на усложнения се препоръчва прием на повече течности, особено по време на тренировки и при горещо време.

Оптималните нива течности в организма разреждат до известна степен кръвната плазма и така намалява концентрацията на вредното вещество, които се разпадат от разпада на миоглобин.