Австралийски учени от Университета на Сидни предупреждават, че прекаляването с протеиновите коктейли може да доведе до наднормено тегло, депресия и дори намаляване на продължителността на живота.

Протеиновите коктейли –  докарват ни депресия

Днес на фона на повишения интерес към здравословен начин на живот популярността на протеиновите коктейли расте. Хората желаят да се сдобият по-бързо с по-големи и красиви мускули. А производителите на протеин ги продават като магически съставки, необходими за създаване на ефектно тяло.

Учените смятат, че приемът на твърде голямо количество протеин от един и същ вид способства за всеобщо влошаване на здравословното състояние.

Наистина белтъчините са ключов хранителен компонент, необходим за изграждането на костите, мускулите и кръвните клетки и т.н.

Но и въглехидратите, съдържанието на които в протеиновите коктейли е сведено до минимум, са необходими за нормалното съществуване.

Протеиновите коктейли съдържат аминокиселини с разклонена верига – ВСАА. Учените отбелязват, че този вид аминокиселини не се насочват веднага към мускулите, а попадат в кръвта, където се конкурират с триптофана – аминокиселина, необходима за образуване на серотонин – един от „хормоните на щастието”. А недостигът на серотонин се последва от повишен риск от развитие на депресия.

Този хормон, който изпълнява и функция на невромедиатор, участва в регулацията на апетита и на съня, и при дефицит се развиват сънни разстройства, повишава се вероятността от преяждане.

Необходимо разнообразие от аминокиселини

Не става въпрос само за наднормено прием на протеин, а също и за това, че човек има нужда от разнообразие на аминокиселините, които си набавя. Целта е осигуряване на оптимален баланс на тези основни хранителни вещества.

ВСАА са необходими за растежа на мускулите, но аминокиселини следва да си набавяме от белтъчините, които влизат в състава на различни хранителни продукти – от пилешко, месо, риба и разнообразни бобови.

Протеиновите коктейли се радват на популярност, тъй като са много удобни. През деня не можем да се нахраним пълноценно, а планираме тренировка след работа, вместо да губим време в хранене, по-добре да изпием набързо един протеинов коктейл.