Как се получава оток на небцето

Причините за оток на небцето са множество, но за щастие, повечето от тях се отстраняват с минимално лечение. Най-често причина за подобен оток е травма.

Само в някои случаи отокът може да е признак на сериозни патологии, които изискват сериозно лечение. Какви са възможните причини и симптоми, които са повод за тревога?

Травми – основна причина

Травма – това е събирателен термин, под който се разбира нарушение на целостта на тъканите. В отговор на травматичното увреждане лигавицата реагира по съответен начин – появява се оток, болка, възпаление.

Най-разпространените травми на небцето са:

Изгаряне

Тези, които обичат горещ чай и храна, са в рисковата група. От термично изгаряне може да пострада не само езика, лигавицата на устната кухина, но и небцето.

Появяват се болезнени усещания, оток на небцето, които възпрепятстват нормалното говорене. Подобни симптоми причиняват множество неудобства.

Освен термично изгаряне, зъболекарят може да установи и химическо – при въздействие на агресивни химически вещества. Често лечението на такива видове изгаряния протича в болница.

Травма с твърди предмети

Невнимателно боравене с предмети, някои вредни навици или нещастен случай могат да станат причина за травма на тъканите на небцето, която води до съответните симптоми: болка, оток и възпаление.

Хранене

Регистрирани са случаи, когато причина за травмите е груба храна. Възможна причина за травмиране на небцето са и стоматологични манипулации.

Стоматити

Някои видове стоматити е възможно да засегнат и небцето, като на неговата повърхност се появяват язви, мехурчета, които създават множество неудобства и стават причина за болезнени усещания. Такива стоматити са афтозен и херпесен.

Всеки от тези стоматити има своите специфични симптоми, по които зъболекарят може да предположи диагноза.

Преглед и допълнителни изследвания обикновено са необходими за потвърждаване на диагноза и за разработване на тактики за лечение.

Оток на небцето при обезводняване

Обезводняването се проявява с голямо разнообразие от симптоми, засягащи всички органи и системи. Симптомите зависят от тежестта на обезводняването, възможни са отоци на небцето, на лигавицата на устната кухина. И ако не се вземат мерки за облекчаване на състоянието, симптомите само се усилват.

Причините за обезводняване е възможно да бъдат:

  • Злоупотреба с алкохол;
  • Продължителен прием на определени лекарствени препарати;
  • Нарушение на питейния режим;
  • Силно изпотяване, например, при жега или при интензивни тренировки;
  • Многократно повръщане, диария;
  • Някои заболявания;

При сериозно обезводняване е възможно е развитие на електролитен дисбаланс, което се проявява не само с оток на небцето, но и с лошо състояние, изразена слабост. Възможни са дори и мускулни спазми.

Мукоцеле

Мукоцеле представлява киста на лигавицата, която може да се формира на небцето. Обикновено появата е напълно безболезнена, но пречи на пациентите.

Причините за формиране на мукоцеле са доста, но обикновено се формират след незначителна травма. Например, след порязвания и драскотини.

След преглед зъболекарят разработва тактиката на лечение. В някои случаи лечение не се изисква, кистите изчезват от само себе си. Но при поява на тревожни симптоми и усложнения е препоръчително оперативно лечение.

Плоскоклетъчни папиломи

Това са доброкачествени новообразувания, които се формират на небцето. Основни причини са някои щамове на човешки папилома вирус.

Тяхната поява най-често е безболезнена, но веднага щом се появяват и се постави диагноза, е необходимо незабавно лечение. След преглед и някои изследвания зъболекарят може хирургично да отстрани образуванията.

Какви заболявания е необходимо да се изключат

Оток на небцето може да е признак и на доста сериозни заболявания, които застрашават здравето и живота. Сред тях са някои видове рак на устната кухина, вирусен хепатит.

В рисковата група за развитие на онкологични патологии са мъжете, пушачи. Рисковете се увеличават и при някои заболявания на устната кухина.

Как да облекчим неприятните симптоми

Най-често лечението на оток на небцето не изисква назначаване на специфична терапия, достатъчно е симптоматично лечение. Терапевтичната тактика се разработва от зъболекар, като се изхожда от поставената диагноза и от здравословното състояние. Ако причина за оток на небцето са изгаряния, се предписват и обезболяващи.