Какво представлява аневризма на бъбречната артерия

Аневризма на бъбречната артерия – това е рядко срещано и доста трудно за диагностициране патологично състояние. Характерно е образуване на издатина в стената на съда под формата на торбичка или на вретено.

Заболяването се съпровожда с локално разширяване на лумена на артерията с 2 и повече пъти. Тази патология обикновено протича безсимптомно в продължение на дълъг период от време.

Своевременното ѝ откриване и правилно подбраната техника на лечение позволява избягване на опасни за здравето последствия.

Но понякога при наличие на предразполагащи за това фактори аневризмата може да рецидивира. Сред другите опасни усложнения са масивно кръвотечение вътре в кухината, инфаркт на бъбреците и вторично инфектиране.

Разпространение

Този патологичен процес е рядък и се среща в по-малко от 1% от общо всички случаи на аневризма. Но не е изключена вероятността тези показатели да са значително по-високи, тъй като тази патология често не се съпровожда с клинични проявления.

При приблизително 80% от хората с тази диагноза паралелно се установява бъбречна хипертония. Изразена зависимост между възраст, пол и заболеваемост не установява.

Предразполагащи фактори, причини

Съществуват много голям брой фактори, които могат да доведат до възникване на тази болест. Първо – това са различни заболявания на сърдечно-съдовата система, най-често атеросклероза.

Протичащите при атеросклероза процеси водят до нарушение на структурната цялост на стените на бъбречната артерия, което в съчетание с хипертония бързо води до поява на аневризми.

Още един важен предразполагащ фактор са съществуващи инфекциозно-възпалителни заболявания. Туберкулоза и сифилис най-често се съпровождат с възникването на бъбречни аневризми.

В редица случаи заболяването се обуславя от вродени нарушения. Основен е приносът на вътреутробна недоразвитост на мускулния слой на съдовата стена, поради което последната губи своята еластичност.

Следва да се спомене и за вродена аномалия при синдром на Марфан. Характеризира се със системна недостатъчност на съединителната тъкан, поради което кръвоносните съдове също е възможно да са подложени на специфични изменения.

Травми и генетични нарушения

Често възникването на тази болест се предшества от различни травмиращи въздействия на бъбречните съдове. Това се наблюдава при проникващи наранявания, но закритите травми също е възможно да имат свой принос.

Аневризмите, обусловени от проведени медицински интервенции, се обуславят като самостоятелна единица, например, поставяне на катетър.

При това заболяване стената на бъбречната артерия губи своята еластичност. В резултат на това е възможно да не оказва необходимото съпротивление на налягането на кръвта.

Първоначално се наблюдава нарушение на целостта на ендотела, докато останалите слоеве не се увреждат. Кръвта попада в образувалия се дефект и оказва натиск, поради което се формира издуване.

Аневризмата с големи размери често притиска бъбречните легенчета, поради което нарастват застойните явления в бъбреците. Възможно е присъединяване на вторична инфекциозна флора.

Симптоми при аневризма на бъбречната артерия

При малки размери на аневризмата патологичното състояние не се съпровожда със симптоматика. В този случай възникналото нарушение се открива случайно, най-често при изследване по повод друг здравословен проблем.

Но постепенно издуването на стената на бъбречната артерия все повече увеличава размерите си. Тогава се появява болезненост в областта на кръста, която се обуславя от притискане на разположените в близост структури.

Аневризмата често се усложнява с бъбречен инфаркт. В този случай се присъединяват симптоми като остра болка, която не може да се локализира. Телесната температура се повишава, съпровожда се с гадене и повръщане, а също и с хематурия.

Още едно често усложнение е разкъсване на аневризма с последващо кръвотечение. Възникват симптоми като внезапно усилване на болковия синдром, силна слабост, пребледняване на кожата, ускоряване на честотата на сърдечните съкращения. Кръвното налягане се понижава.

Диагностика и лечение на болестта

Патологичното състояние трудно може да се заподозре само въз основа на физикален преглед. В повечето случаи се прибягва до допълнителни методи на изследване - ултразвук, контрастна урография, ангиография на бъбречните съдове. При кръвотечение информативна е и пълната кръвна картина.

Ако размерите на аневризмата на бъбречната артерия не надвишават 1 см, се препоръчва тактика на изкачване. Но ако издуването продължава да нараства се извършва хирургична интервенция, методът на който се подбира индивидуално.