Описание

Треска, също наричана и пирексия представлява по-висока от нормалната телесна температура. Представлява симптом, който може да бъде причинен от различни заболявания.

Всеки от нас е преживявал втрисането или изтощението, които фебрилитетът предизвиква. Температурата на тялото се повишава като реакция на инфекция с вируса на грипа или възпаление, дължащо се на тъканно увреждане или болест.

Въпреки това причините за повишаването на телесната температура могат да бъдат най-различни например лекарства, отрови, злокачествено образувание, излагане на топлина, наранявания или аномалии на мозъка или заболявания на ендокринната система.

Рядко се развива треска без съпътстващи симптоми. Често е придружена от конкретни оплаквания, които могат да спомогнат за идентифициране на болестта, която предизвиква повишаването на телесната температура. Това ще спомогне и на лекаря да прецени кое лечение е най-подходящо.

Нормалната телесна температура може да варира и при всеки човек е различна и може да се променя в зависимост от частта от денонощието, в което се измерва и дори от метеорологичното време.

Какви са причините?

• Вируси – заболявания, причинени от инфекции с вируси са сред най-честите причини за пирексия при възрастни. Съпътстващите симптоми при подобни инфекции могат да бъдат хрема, болки в гърлото, кашлица, дрезгав глас и мускулни болки.

Вирусните инфекции могат да причинят диария, повръщане или разстройване на стомаха. В мнозинството от случаите вирусните заболявания са самоограничаващи се и състояние ви ще се подобри след няколко дни.

Симптомите се контролират с назални деконгестанти и лекарства против хрема. Ако се появи диария или повръщане трябва да пиете много течности. Но е по-добре да се пият спортни напитки, тъй като те съдържат захар и соли, които също се изхвърлят при диарията и повръщането.

Грипният вирус е сред основните причини за смърт и тежки заболявания при хора в напреднала възраст. Характерните клинични изяви на този вид вирусни инфекции са главоболие, болки в мускулите и ставите, както и характерните за другите вируси симптоми, включително и треска.

• Бактериални инфекции –могат да засегнат почти всяка система и орган на тялото и се лекуват с антибиотици. Инфекциите на долните и горните дихателни пътища, както и на мозъка, в повечето случаи водят до повишаване на телесната температура.

Лечение на пирексия

Диагнозата треска можете да си поставите и сами като си поставите термометър в ректума, където се смята, че температурата е най-висока и ако термометърът покаже на 38 градуса по Целзий, то тогава вие имате треска.

Съществуват няколко начина за сваляне на температурата. С ибупрофен или парацетамол температурата може да бъде понижена. И двете лекарства спомагат за контролиране на болката и понижаване на температурата. С редуването на дози от двете лекарства ще предотвратите предозиране на едното лекарство. 

В някои случаи ще наложи едновременното приемане и на двата медикамента, за да бъде спряно повишаването на температурата. Прилагането на хладни компреси върху лицето и хладните бани ще спомогнат за понижаването на температурата. Също така приемането на хладни течности през устата ще ви рехидратира и ще ви охлади.

Аспиринът не е най-доброто средство за сваляне на температурата, тъй като може да бъде токсичен в големи дози при възрастни, а при деца е абсолютно противопоказен. А ибупрофенът влияе на хипоталамуса, като той спира да повишава температурата на тялото. Той се предлага в 200 мг. таблетки, като дозата е 1-2 таблетки на всеки 4 часа.