След като Pokémon Go стана отново особено популярен през изминалата седмица, се оказа, че играта може да бъде неочаквано полезна за хората, които страдат от ментални разстройства.

Както съобщава психологът Джон М. Грохол се наблюдава неочаквано подобрение в депресивните състояния и безпокойството в резултат на играта, поне по това, което пишат потребителите на социалната мрежа Туитър.

Покемон мотивира хората да излязат навън, което е изключително трудно за хората, които страдат от депресия и тревожност и в резултат на това тяхно действие се наблюдават сериозни положителни промени в тяхното ментално и емоционално състояние.

Хиляди са постовете в социалната мрежа Туитър, в които потребителите хвалят колко добре Pokémon Go се е отразил на тяхното психическо състояние, като положителната промяна се е усетила само една седмица, след като потребителите започнали да играят на играта.

Тъй като приложението стана популярно само преди седмица, учените нямат възможност да проучат връзката между използването му и психическото състояние на човека, така че не може със сигурност да се твърди какво е действителното му въздействие.

Но психологът Грохол смята, че ползата идва от това, че приложението кара хората да се движат повече, да учат, нещо, което е полезно за психическото здраве.

Всъщност от данните, получени в рамките на научните изследвания, става ясно едно, че е невероятно трудно човек с психично заболяване да бъде мотивиран да спортува.

Приложението насърчава хората да се измъкнат от затвора на своя дом и да изследват квартала, в който живеят, за да открият Покемон, а това ги кара да излязат навън, без да се налага да общуват с други хора.

Просто те имат друга цел да открият Покемон.

Според психолога това е една чудесна демонстрация на непреднамерени, но здравословни последствия от онлайн игрите и тяхното разработване, които стимулират хората да се движат повече.

Алан, потребител на Туитър, споделя в социалната мрежа, че изминал 6.5 километра пеша и е заговорил 4 души по пътя, и то всичко благодарение на Покемон, и искрено вярва, че това ще е решението на неговия проблем със затлъстяването и постоянна тревожност.

Друг потребител на същата социална мрежа споделя, че Pokemon GO е излекувал неговия страх от хора, и вече минувачите по улицата не му изглеждат толкова страшни.

Стотици разработчици са опитвали да създадат приложения, които променят настроението, като насърчават потребителите да проследяват какво е моментното им настроение или с окуражаващи утвърждения. Но такива приложения рядко стават популярни, и повечето хора ги използват не повече от седмица.

Разработчиците на Pokemon Go не са имали за цел да създават игра, която да подобрява психичното здраве. Но пък в крайна сметка се е получило нещо такова.

Фактът, че най-интересният Покемон се открива до дървета или вода също може би помага на хората да се справят с менталните си проблеми.

Последните проучвания показват, че само 30 минути пребиваване сред природата в седмицата подобрява психическото и емоционалното състояние на човека, а това отговаря на японското къпане сред природата.

Разбира се, не всичко около Pokemon Go е положително, тъй като миналата седмица бе намерено мъртвото тяло на тийнейджър в САЩ, който се опитвал да хване покемон.

Също така са извършени въоръжени грабежи на нищо неподозиращи играчи, като крадците използвали играта, за да определят местоположението на жертвите си.