Какви витамини и микроелементи трябва да присъстват в менюто, за да изглежда косата привлекателна и да се чувстваме добре?

Всичко, което ядем оказва огромно влияние върху общото ни здравословно състояние. За косата витамините имат толкова голямо значение, както и за целия организъм.

А недостигът на витамини може да доведе до различни проблеми – изтъняване, накъсване, до косопад.

За всеки от нас настъпва момент, когато започваме да си задаваме въпроса кой начин за укрепване на косата е най-ефективен, как да помогнем на организма да се оздрави и да подобри своя външен вид.

Кои витамини помагат на косата да расте по-бързо, и я правят по-силна?

Всяко косъмче през живота си преминава през циклично повторение на периоди на растеж и покой. След което старата коса окапва, а от космените фоликули започват да расте нова.

Продължителността на фазата на растежа на косъма е от 2 до 7 години, а фазите на покой – от 2 до 3 месеца. За един живот на човек от един фоликул израстват от 20 до 30 косъма.

Съществуват няколко фактора влияещи на несвоевременния косопад. Това е наследственият фактор или симптоматичния, тоест това са някакви заболявания на хормоналните органи, прием на антибиотици, прекарани операции, емоционален стрес, неправилно хранене.

Освен гореизброените фактори, важна роля в здравето и красотата на косата, разбира се, е пълноценната витаминизация на организма и осигуряването му с всички необходими минерали и микроелементи.

¼ от косата е всъщност вода, която осигурява нейната гъвкавост. И всеки път, когато почувствате жажда, не отлагайте пиенето на вода.

Не оставяйте косата ви да се изсуши прекалено много, достатъчно пъти сме повтаряли какво количество вода е най-добре да се пие дневно.

Белтък – това е строителният елемент на косата, който укрепва косъма и го защитава от увреждания, както е известно белтъците се съдържат и в растителната, и в животинската храна.

Минерали за коса

Основните минерали, осигуряващи здравето на косата, са цинкът, желязото и медта.

Цинк – това е преди всичко строителен материал, формиращ структурата на косата и препятстващ нейния косопад. Съдържа се в достатъчно количество в месото и в морските дарове.

Основната роля на желязото е доставка на кислород към фоликула на косъма. Добър източник на желязо са и тъмнолистните зеленчуци и червеното месо.

Медта играе важна роля в пигментацията на косъма, употребявайки достатъчно количество от този минерал, ще можете да подобрите цвета на косата. Минералът се съдържа в черния дроб, ядките, и в повечето пресни зеленчуци.

Витамини за здравето и красотата на косата

Витамин А/бета –каротин – това е жизнено важен елемент за косата и за очите. Също помага за предотвратяването на някои кожни инфекции, предпазва от прекалена сухота и преждевременно стареене на кожата, същото се отнася и за косата.

За осигуряване на нормален приток на кръв и осигуряване на достатъчно количество кислород е необходим витамин А. И спокойно може да се нарече храна за корените на косата, тъй като от корените започва всичко.

Витамини от група В – помага на организма да се бори с първото посивяване на косата. Колкото повече от тях получава тялото, толкова по-бавно старее косата.

Недостатъчният прием на витамините от тази група е причина за влошаване на външния вид на косата и за техния косопад.