Информационната система при обновлението си малко след полунощ отново отчете пик на новите заразени и то на фона на по-малко тестове, отколкото вчера. Днес намаляват до 2775.

Положителните днес за коронавирус са 166, стойност, която не е достигана сега от началото на епидемията и за първи път се преминава прага от 150 дневно у нас.

В София-град и Софийска област са над 50% от новите с COVID-19

Добрата новина е, че днес е достигнат и пик при излекуваните като те са 107 в рамките на предходните 24 часа. Активните случаи се увеличават до 1827 при общо потвърдени 4408.

Положителна тенденция е лекото намаление на постъпилите в болница с коронавирус – от 390 на 384 общо. Запазват се като брой заболелите в тежко състояние, което може би показва, че се откриват повече безсимптомни, отколкото при предходния пик.

Жертвите, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, за съжаление са 2 от изминалото денонощие.

Постигнатият рекорд при излекуваните и при новите положителни показва, че все пак ситуацията не е толкова тревожна, а и да не забравяме, че след обявяване на извънредното положение до около средата на април се правеха толкова PCR тестове за коронавирус, колкото сега за 10 дни.

Общият брой на направените тестове с направените в четвъртък нарастват до близо 128 300.

Епидемиологичната обстановка в страната по области се характеризира с формирането на локални огнища, като това в столицата, сякаш се разрасна и в четвъртък са потвърдени цели 60 нови заразени.

Циркулация на вируса в страната – 22 области отчитат нови случаи

Днес отново 22 области са с нови заразени, като само в Ловеч, Монтана, Силистра, Търговище, Хасково и Ямбол няма положителни.

Ако изключим столицата – София-град, в останалите области заразените са доста по-малко и няма изразен епидемичен бум.

Фактът обаче, че в почти всички области има нови заразени показва, че вирусът вече циркулира из цялата страна.

За по-добро представяне на данните и за да не се правят спекулации, добре би било информационната система да съобщава и данните колко са тествани по областите, за да може да се прави преценка какво е съотношението положителни отрицателни проби на областно ниво.

На второ място след София-град, където е бумът на новите заразени, е Софийска област. В сряда всички заразени бяха от община Самоков – общо 10 положителни проби, по-малко, отколкото през последните 24 часа.

В област Пловдив новите заразени достигат 13 за 24 часа

В медиите се появи информация, че от тези 10 всички са на домашно лечение, тоест не се натоварва болничната система.

77 са общо в община Самоков са с леки симптоми или карат инфекцията безсимптомно са на болнично лечение. Нови 4 са излекувани, които са били приети за лечение в болница, като те общо са 19.

Намаляват хоспитализираните и в общинската болница в Самоков с коронавирус.

Изненадващо покачване се наблюдава при заразените в област Пловдив, като предстои да се установява дали има локално огнище или е започнал вирусът да циркулира в областта.

В област Кюстендил продължава нарастването на заболелите, като основното огнище там е ромската махала, но е започнало и разпространение и в града.

В останалите области новите заразени са по-малко от 10, като 8 са в област Варна. Предполага се, че те са от град Варна, тъй като вчера се появи информация, че в морската столица за първи са потвърдени положителни проби на медицински лица.

Прекъснато е затишие на коронавируса във Варна, всеки ден нови

Нарастването на заболеваемостта в морската столица тръгна от детски рожден ден, на който екипите на РЗИ установиха, че един заразен, дошъл от столицата, е инфектирал 7, сред тях бяха и бременни жени.

С по 6 нови заразени са Сливен и Благоевград, като в двете области вирусът вече циркулира, но и постоянно се правят проби, от които се установяват и положителни.

3 области са с по 5 заразени през предходните 24 часа, това са Смолян, отчита се спад спрямо вчера, когато бяха 21, 14 от които от община Смолян. Останалите са по 3 от общините Мадан и Доспат, а един е от Девин.

Спекулации се появиха по повод повторното тестване на първите заразени в Доспат, като 73 от тях са потвърдени като излекувани, и най-вероятно оттам са много преборили болестта, които отчита системата днес.

Повторните тестове на останалите показват отново положителни резултати. Това се прави 14 дни, след като е потвърдено заразяването, съгласно новата заповед на здравния министър за поставянето под карантина.