Достъпен, евтин, противовъзпалителен препарат може да ни спаси живота, но само при тежка форма на COVID-19.

Научен пробив – наистина ли е осъществен такъв

Преди малко повече от седмица по всички медии се появи сензационна новина – отдавна известният кортикостероиден препарат дексаметазон се оказа чудодейно средство, което буквално измъква от лапите на смъртта всички онези, които са в критично състояние с COVID-19.

Във всеки случай такива предварителни резултати показва проведено от учени от Оксфордския университет – Великобритания, изследване Recovery – най-мащабният проект сред всички изследвания, които учените успяват да проведат от началото на пандемията.

В него участват над 11 500 души от 175 британски болници. Какво е важно – висококачественото рандомизирано контролирано изследване, което отговаря на златния стандарт на провеждане на научни клинични изследвания.

С извънредната ситуация на пандемия не могат да се похвалят много други изследвания.

С какво е по-добро проведеното изследване във Великобритания

Целта на RECOVERY се състои в оценка на ефективността на приложение при COVID-19 на различни лекарствени препарати, които изначално са предназначени за лечение на други заболявания.

Но тези препарати, отново във връзка с извънредната пандемична ситуация, лекари от цял свят се опитват да използват „извън инструкциите”, тоест да ги приложат за спасение на живота на пациенти с тежка форма на коронавирусна инфекция.

Сред препаратите ефективността на които се проверява в рамките на изследването RECOVERY, присъства и дексаметазонът.

Сред хоспитализираните във връзка с COVID-19 на случаен принцип са подбрани 2104 души, които в рамките на 10 дни получавали ниска доза дексаметазон – 6 мг от препарата дневно – в таблетки или с помощта на инжекции венозно.

Тази група е сравнена с контролната, в която на случаен принцип включват 4321 пациенти, получаващи стандартна терапия без стероиди.

Оказва се, че дексаметазонът понижава смъртността сред пациентите, включени към апарат за изкуствена вентилация на белите дробове, с 1/3 – с 30%, а сред пациентите, получили кислород чрез маска – с 20%.

На болните в сравнително леко състояние, които нямат нужда от подкрепа при функционирането на дихателните органи, дексаметазонът не е от полза.

Въз основа на тези резултати може да се каже, че приложението на дексаметазон в ниски дози може да предотврати смъртта на един от всеки 8 на апаратна вентилация, сред които нивото на смъртност се определя като максимално.

Как действа дексаметазонът, има ли странични ефекти

Дексаметазонът е синтетичен кортикостероиден хормон, притежаващ противовъзпалително и имунодепресивно действие. От началото на 60-те години този препарат широко се използва по цял свят при различни автоимунни, възпалителни и ревматични заболявания – ревматоиден артрит, системен лупус и други, а също и при астма и алергия.

Свойството на дексаметазона да потиска прекомерната активност на имунитета е в основата на толкова позитивния ефект от приложението на този препарат при заболели, които са в критично състояние, поради коронавирусна инфекция.

Проблемът е, че в повечето случаи причина на пациенти с тежко протичане на COVID-19 е не вирусът като такъв, а предизвикан от инфекция т.нар. цитокинова буря.

Дексаметазонът по никакъв начин не действа на вируса, а забавя освобождаването на цитокини и така кара цитокиновата буря да стихне, като се понижава нивото на възпаление в дихателните пътища.

Защо страничните ефекти на дексаметазона са без значение при COVID-19

Както и всяко друго лекарство, така и дексаметазонът има неблагоприятни странични ефекти. При прием на препарата могат да се наблюдават реакции от страна на храносмилателната, нервната, ендокринната и сърдечно-съдовите системи, а също е възможно да се развият нарушения на обмяната на веществата.

За пациенти с COVID-19, намиращи се в отделенията по реанимация, страничните ефекти не са толкова важни, тъй като ползите от приема на препарата в този случай съществено надвишават възможната вреда, отбелязват специалисти.

Следва да се има също предвид, че се касае единствено за пациенти с тежка форма на коронавирусна инфекция. Приемането на дексаметазон от тези, които прекарват леко инфекцията, и затова трябва да се лекуват у дома в никакъв случай не е нужно.

Важно е по време приемът на дексаметазон да започне напълно точно, не твърде рано и не много късно.

Идеалният пациент, който има нужда от терапия с дексаметазон е онзи, чието състояние изисква хоспитализация, поради факта че от инфекцията е започнала да страда дихателната система, което означава необходимост от понижаване на активността на имунната система, подчертава той.