Хората, чиито родители са имали проблеми с колянна става поради остеоартрит, са с около 50% по-уязвими към болки в коляното в средната възраст.

Това са резултатите от ново проучване, което показва, че болките в коляното се предават и по генетичен път.

Австралийците, които са автори на това проучване, твърдят, че връзката между родители и пораснали деца показва, че генетиката може да има много общо с проблемите с коленете и болката, която идва с тях.

„Беше повече от ясно, че гените са силно свързани с уязвимостта и риска от остеоартрит, но е имало ограничен успех в намирането на тези гени” – каза д-р Греъм Джоунс от университета на Тасмания, водещ автор на изследването.

„По този начин ще бъде по-лесно да се разгледат механизмите, чрез които гените водят до артрит и най-лесният метод за това ще бъде да се проучат децата на възрастни хора, които страдат от коленни болки и остеоартрит” – добави Джоунс.

Във възрастта около 45, около една четвърт до една трета от възрастните са имали болки в коленете, които са продължили поне седмица, пишат авторите на изследването в своите дневници.

Причините за болки в коленете не винаги са ясни, но се предполага, че генетичната връзка е единствената логична причина.

Новото изследване е първото, което проучва дали хората с фамилна история на остеоартрит имат завишен риск от влошаване и болки в коленете

Записани са 186 случая, в които поне един родител е имал проблеми с колянната става и децата им страдат от тези проблеми.

В началото на изследването, участниците попълнили въпросници, в които споделили за всички болки в коленете, които са изпитали през последната година.

Проучването е направено и преди 10 години в същите условия, но с различни хора. Общото е, че записките на всички участващи са били едни и същи.

Правени са всякакви опити, за да се открие връзката между болките в коленете, гените и външните фактори.

Пушачи, хора които пият често и такива, които не спортуват активно, показват едни и същи резултати или иначе казано външни фактори като заседнал начин на живот, цигари и алкохол не влияят на това заболяване.

Проучвания показват, че хората, които страдат от остеоартрит са нарастнали с около 20% за последните 8 години и броят на заболелите продължава да расте.

Докато учените не стигнат до крайно заключение можем единствено да се надяваме проблемите да отминат , защото макар и много наболял, този въпрос все още остава без окончателен отговор, важащ за всички.

Разликата между артрита и други костно-структурни заболяване не може да обясни болките в колената. За това най-вероятният отговор е, че всичко това се дължи на генното предаване на родителите към децата.

Генетиката отчита резултатите в тялото като по-голяма чувствителност към болка в определени области на коляното, а причинителят вероятно пак са гените, които ни биват предадени още с нашето раждане.

Все пак, учените работят и над други версии. Една от вероятните такива например е, че околната среда и хранителните навици на родителите на едно дете, страдащо от остеоартрит, също могат да бъдат ключов фактор.

За да се предпазим от болки в колената е нужно, освен да се надяваме, че няма да бъдем засегнати, да поддържаме идеално тегло съответстващо на нашият начин на живот, ръст, навици и прочие.