По данни на учени от Изследователския център по проблемите на стареенето при Каролинския институт в Швеция, при възрастните с леко повишение на нивата на кръвната захар, състояние, познато като преддиабет, често не се развива мащабен диабет.

Преддиабет не означава задължително диабет в бъдеще

Анализирали данните на шведското национално изследване по проблемите на стареенето и грижата на Kungsholmen 2575 мъже и жени без диабет на 60 и повече години. При 1656 /64,3%/ нивата на кръвна захар били нормални, а при 918 /35,6%/ бил регистриран диабет.

Хората с леко повишени нива на кръвна захар били в по-напреднала възраст, употребявали по-малко алкохол, но страдали от затлъстяване или наднормено тегло, болести на сърцето и приемали повече препарати. Всички участници били наблюдавани в продължение на 12 години.

В края на изследването при 204 души – 22% от групата с преддиабет се нормализирали нивата на глюкоза в кръвта, при 119 – 13%, се развивал диабет, а 215 – 23%, умирали.

Степента на регресиране или на прогресиране на диабет, а също и нивата на смъртност били по-високи през първите 6 години на наблюдения, отколкото през последните години, макар и тази разлика да не била значителна.

Какво допринася за ускоряване развитието на диабет

Учени също установили, че пониженото систолично налягане, липсата на сърдечно-съдови заболявания и намаляването на теглото способствали за нормализиране на нивата на кръвна захар, а затлъстяването – обратно допринасяло за ускоряване развитието на диабет.

Изследователите също заключават, че преддиабета невинаги води до диабет. Но съществува необходимост от провеждане на по-нататъшни изследвания, за да се разбере защо диабетът възниква при по-малко хора, отколкото се очаква.

На този етап болестта се смята за лечима, с промени в хранителния режим и повече физическа активност, може да се избегне същински диабет. 

Около 352 млн. души по света са с повишени нива на кръвната захар, а към 2045 г. този показател ще се увеличи до 587 млн. души – 8,3% от населението по света в зряла възраст. Но това не означава, че всички ще страдат от диабет в бъдеще, отбелязват експерти.