Държавната спешна помощ е единствената, която по закон следва да оказва безплатна спешна помощ. Ние ги търсим за всичко което се сетим, а те често ни отказват.

Причините за това не са малко, но основно има два фактора. При разговор с хора, които работят в системата на спешната помощ се оказва, че по-големия процент от повикванията не са спешни, а линейката отива на адрес и е заета по време, когато наистина има спешен случай.

В следващите редове, с помощта на експертите от спешна помощ "ЕНА Първа Помощ", ще се опитаме да ви запознаем с това как и кога да използвате спешна помощ или съответните алтернативи.

Не забравяйте, че спешният номер за цяла Европа е 112. На него можете да повикате Спешна помощ абсолютно безплатно.

Имайте предвид, обаче, че и от там могат да ви откажат да изпратят линейка по няколко причини – не сте спешен случай или нямат свободна линейка. Ако обаждането ви е прието може да се наложи да чакате с часове за линейка.

Вие имате избор и може да отидете сами до най-близката болница, като извикате съсед, приятел или такси. Но не във всички случаи това е възможно.

В България все пак съществува и услугата наречена частни линейки. Те нямат право да извършват спешна помощ, но ако не сте спешен случай и са ви отказали от Спешна помощ те могат да ви закарат до най-близката болница срещу съответното заплащане.

Кога да повикаме частна линейка

Има определени ситуации, в които най-удачно е да се обърнете към частна услуга за медицински транспорт. Тези ситуации са:

  • Когато ни откажат от 112 или Спешна помощ;
  • Когато изписват наш близък от болница;
  • Когато наш близък има нужда да бъде закаран в легнало положение до болница, хоспис или друго;
  • Когато ни трябва медицински транспорт от град до град или от Европа до България;
  • Всички други случаи отнасящи се за линейки.

Около частните линейки, както и при такситата, съществуват така наречените „копърки“, които на практика представляват измамници, представящи се за представители на въпросната услуга, но които таксуват в пъти повече. Затова бъдете внимателни, когато избирате частна линейка.

За да се предпазите от подобни измамници, трябва да гледате за следните неща, когато избирате фирма за медицински превоз. Първо фирмата трябва да е сериозна и да разполага с поне няколко линейки.

Второ, възрастта на автомобилите е от сериозно значение и трябва да внимавате, ако линейките на дадената фирма не са нови – голяма част от тях са по-стари и от тези на спешната помощ.

Трето, обърнете внимание на това дали линейките имат съответното оборудване в тях. Огромен проблем при тях са санитарно-хигиенните условия. При тях няма контрол, те не се дезинфекцират и съществува голяма опасност да слезете от линейката по-болен от колкото сте се качили.

Друг сериозен проблем тях са медицинските екипи. Често се случва санитари да се правят на лекари, което е сериозен проблем.

Поради това е добре предварително да проучите въпроса, за да имате готовност, когато се наложи. Добра практика е да си запишете мобилния номер на частни линейки в телефона, а не в паниката да търсите такива, да ровите в интернет или във фейсбук.